3 motive să ajungi de urgență la dentist

O urgență stomatologică poate pune în pericol sănătatea generală a organismului atunci când nu este tratată la timp. Este o perioada prin care toți putem trece și este de neplăcută dar este important să recunoaștem acele simptome care indică în mod clar necesitatea de a vizita medicul dentist, aflăm de la Omega Omnident – clinică de stomatologie non-stop din București.

 Urgențele stomatologice sunt acele afecțiuni la nivelul cavității orale ce declanșează dureri insuportabile, pun în pericol sănătatea generală a organismului și necesită un tratament imediat.

Pentru a înțelege cel mai bine care sunt tipurile de urgențe stomatologice pe care nu ar trebui să le ignori, am întocmit o lista scurtă cele mai importante. Așadar, iată care sunt acestea:

Dureri de măsea

Durerea din jurul dinților este una dintre cele mai frecvente cauze și poate apărea atunci când te aștepți cel mai puțin. În ceea ce privește urgențele stomatologice, durerea de măsea poate reprezenta un simptom al pulpitei acute deoarece inflamarea pulpei dentare este însoțită de o durere pulsatilă care se intensifica și produce sensibilitate dentară persistența la cald. De asemenea, durerea de măsea poate să fie un simptom al parodontitei apicale acute, o afecțiune caracterizată de inflamarea vârfului rădăcinii dintelui care provoacă durere persistența, febra, inflamarea gingiei la nivelul rădăcinii și se simte la masticație. De asemenea, durerea de măsea mai poate să fie un simptom al alveolitei post-extractionale care este o infecție care poate apărea în urmă unei extracții dentare în locul în care s-a intervenit chirurgical. Durerea poate iradia și în alte zone și poate să fie însoțită de cazuri mai grave de febră, limitarea deschiderii gurii sau prezența unui miros neplăcut.

 

Sângerări ale cavității bucale

Sângerarea este un simptom care poate apărea în cazul hemoragiei post-extractionale, afecțiune considerată urgență stomatologică. Deși sângerarea imediat după extracția dentară este normală în situația în care această persistă mai mult de 5 – 6 ore, devine abundență sau reapare la un interval de câteva zile, în mod spontan sau provocată de un accident sau traumatism este important să contactezi medicul stomatolog.

Fractura dentară

Fracturile dentare sunt considerate urgențe stomatologice deoarece necesită un tratament imediat. Fracturile la nivelul mandibulei sau maxilarului apar că efect al unui traumatism puternic. Cel mai des întâlnite semne ale fracturii de maxilar sau mandibulă sunt mobilitatea fragmentelor osoase, modificări ale mușcăturii, dureri spontane la mișcare, imposibilitatea de a mestecă, deformări ale fetei, hematoame, plăgi și hemoragii, echimoze etc. De asemenea, luxația articulației (deplasarea spre zona din față sau laterală a maxilarului) este considerată o urgență stomatologică. Simptomele acestuia includ un puternic zgomot în zona inferioară a fetei, urmat imediat de durere și de imposibilitatea închiderii sau deschiderii complete a gurii.

Dacă te confrunți cu simptome care indică o urgență stomatologică atunci este recomandat să te adresezi imediat unui medic stomatolog. Tratamentele potrivite afecțiunilor prezentate mai sus diferă în funcție de gradul de gravitate a acestora, tocmai de aceea este important să îți faci o programare de urgență la dentist. În urmă unui control stomatologic și a unei radiografii dentare vei primi toate informațiile necesare cu privire la opțiunile de tratament potrivite pentru tine.