Am probleme cu dinții, ce să aleg: implant dentar sau tratament pentru gingii?

Din ce în ce mai mulți pacienți

Din ce în ce mai mulți pacienți vin la clinica omniadental.ro pentru tratamentul gingiilor, plângându-se de mobilitatea dinților, respirație urât mirositoare, depuneri de tartru, expunerea rădăcinilor dinților și multe altele. Toate aceste simptome sunt cel mai adesea dovezi ale bolii parodontale.

Există un număr mare de cauze ale bolii parodontale: de la predispoziția ereditară la factori locali, cum ar fi mușcătura dezechilibrată, igiena precară etc.

Dacă suferi de o boală gingivală, cel mai bine este să mergi imediat la medic și să iei măsuri fără întârziere. În caz contrar, boala va progresa și tratamentul va deveni ulterior mai scump și mai dificil, ca să nu mai vorbim de riscul de a pierde un dinte.

Cele mai frecvente forme ale bolii gingivale sunt:

1. Gingivita. Este una dintre cele mai tratabile forme, dar deloc inofensivă. În majoritatea cazurilor reprezintă primul pas în formarea altor boli parodontale, mai severe.

2. Parodontita. Această boală inflamatorie este însoțită de mobilitatea dintelui, formarea unui pungi parodontale și distrugerea țesutului osos din jurul dintelui. Parodontita este una dintre cele mai frecvente boli ale omului modern. Adesea, în stadiile incipiente ale dezvoltării sale, parodontita este asimptomatică, iar pacientul află despre prezența acesteia abia atunci când boala a avansat.

3. Pericoronita. Este o inflamație a gingiilor apărută în timpul erupției dinților.

Semne precoce ale bolii parodontale

Faza distructivă și cu adevărat periculoasă a bolii parodontale începe cu o afectare a joncțiunii dentogingivale, manifestată prin apariția unei pungi patologice între dinte și gingie.

Atunci când apare o pungă parodontală, este necesar nu numai să nu se amâne tratamentul, ci să se ia măsuri urgente pentru a o elimina.

Adesea, apariția unei pungi parodontale este însoțită de sângerarea gingiilor în periajului dentar. 

Sângele apărut în timpul periajului este un semn sigur al problemelor gingiilor și confirmă faptul că boala a apărut și continuă să se dezvolte. Aceasta înseamnă că este timpul să vizitezi un medic parodontolog și să începi tratamentul cât mai curând.

Tratez gingiile sau îmi pun implanturi?

Desigur, vă puteți confrunta cu această dilemă. Cu toate acestea, răspunsul la această întrebare este destul de simplu.

Dacă te gândești la tratamentul cu implanturi dentare, atunci înainte de a-l începe, trebuie să creezi condiții adecvate pentru acesta: igienizează cavitatea bucală și elimină focarele de infecție din zona în care este planificată intervenția.

Dacă dinții sunt mobili din cauza parodontozei atunci un implant nu poate fi plasat lângă ei, deoarece infecția de la dintele bolnav se poate răspândi la acesta și poate provoca respingerea implantului.

Nu uita că cele mai multe probleme ale gingiilor sunt cauzate de bacterii. Prin urmare, implantarea dentară trebuie precedată de pregătirea atentă, curățarea riguroasă a dinților și eliminarea focarelor cronice de infecție. Numai în acest caz, implantul este garantat să se integreze și să servească mult timp.

În cazurile avansate de parodontoză, când toți dinții au un grad extrem de mobilitate, este potrivit un tratament complex cu implanturi dentare, care îți va reda zâmbetul de altă dată. Cu ajutorul unui astfel de tratament, obții lucrări protetice fixe, evitând o proteză mobilă.

Deci, ce alegem implantul dentar sau tratamentul gingiilor? Aceste tratamente nu se exclud unele pe altele, ci mai degrabă se completează! Chiar dacă suferi de parodontoză și intenționezi să faci implanturi dentare, va fi necesar să tratezi gingiile pentru a elimina posibilitatea respingerii implantului. Dacă dinții au o mobilitate puternică și și-au îndeplinit literalmente scopul, implantul dentar îți va restabili sănătatea pierdută.

Tratamentul gingiilor înainte de intervenția de implant dentar

Nu te gândi că toți dinții care se mișcă trebuie îndepărtați înainte de tratamentul cu implant dentar! Deloc. Totul depinde de stadiul de dezvoltare a bolii gingivale. Chiar și parodontoza poate fi tratată cu succes.

Principalele metode de combatere a parodontozei sunt:

1. Curățare profesională regulată a dinților.

2. Igienă orală personală adecvată, utilizarea unui irigator oral.

3. Eliminarea pungilor parodontale și refacerea atașamentului gingiei la dinte.

5. Imobilizarea dinților pentru a le oferi o mai mare stabilitate.