Artroscopia de genunchi – cum trebuie să te pregătești de această intervenție?

Cum te pregătești pentru artroscopia de genunchi și ce este bine de știut? CLICK pentru mai multe informații!

Cum te pregătești pentru artroscopia de genunchi și ce este bine de știut? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Artroscopia de genunchi este o procedură chirugicală folosită atât pentru diagnosticarea, cât și pentru tratarea afecțiunilor articulatiei genunchiului.

Genunchiul este cea mai mare articulație a corpului și una destul de complexă. Structurile cele mai importante care alcătuiesc articulația genunchiului sunt: cartilajul articular ce ajută oasele genunchiului să alunece ușor unul peste celălalt, sinoviala adică membrana care acoperă interiorul capsulei articulare și eliberează fluidul sinovial cu rol în lubrifierea cartilajului și meniscurile care reprezintă niște pernițe amortizoare între femur și tibie, ce împiedică frecarea oaselor geunchiului.

Atunci când apare ruptura de menisc, gonatroza sau alte probleme ortopedice ce afectează genunchiul este nevoie de artroscopie. Aceasta este o tehnică chirurgicală ce ajută la diagnosticarea și tratarea în mod eficient a problemelor articulatiei genunchiului. Procedura se realizează prin introducerea unei camere minuscule, numită artroscop, în genunchi. În acest fel, medicul poate să vizualizeze cu maximă atenție articulația genunchiului și a țesuturile adiacente. De asemenea, medicul chirurg poate corecta cu maximă precizie problemele medicale apărute.

Artroscopia de genunchi este indicată pentru a diagnostica și a face toate investigațiile necesare pentru remedierea problemelor apărute în zona genunchiului. Atunci când apar unele din simptomele următoare, medicii Arca Life recomandă realizarea artroscopiei:

–         dureri articulare de lungă durată

–         cartilaj deteriorat;

–         acumulare de lichid;

–         leziuni la nivelul cartilajului articular.

Artroscopia se dovedește a fi extrem de eficientă pentru a trata diverse afecțiuni articulare. Foarte mulți pacienți optează pentru această procedură în detrimentul altor proceduri chirurgicale, dat fiind faptul că prezintă mai multe avantaje cum ar fi : mai puține leziuni și cusături, vindecare rapidă și risc scăzut de infecție.

Medicii Arca Life consideră că artroscopia nu reprezintă o soluție optimă pentru persoanele care suferă de boli degenerative sau osteoartrită, deoarece pentru aceștia nu se recomandă  artroscopia de genunchi.

Înaintea efectuării intervenției, se face o consultație prealabilă pentru a se va evalua starea generală de sănătate a pacientului. Înainte de a planifica această procedură, medicul chirurg solicită de regulă o serie de teste de sânge sau o electrocardiogramă (EKG), pentru a avea certitudinea că artroscopia este cea mai bună soluție.

Dacă nu se descoperă alte probleme de sănătate, artroscopia de genunchi se va efectua în cel mai scurt timp. Medicul specialist trebuie informat corect cu privire la orice tip de medicamente sau suplimente pe care le administrați uzual. S-ar putea să fiți nevoiți să renunțați la unele dintre acestea, deoarece unele pot interfera cu procedura chirurgicală, conferind efecte negative. Spre exemplu, nu se administrează aspirina sau ibuprofenul înainte cu câteva zile de tratamentul chirurgical.

De asemenea, pacienții nu trebuie mănânce sau să consume lichide timp de 6 până la 12 ore înainte de operație. Există multe motive pentru care nu trebuie să mănânci înainte de operație. Unul dintre acestea este că mâncarea din stomac poate cauza probleme grave dacă se face anestezie.   Se poate întâmpla ca mâncarea sau lichidul consumat să se ducă în căile respiratorii, iar atunci trebuie să se facă aspirație. Prin urmare, nu consuma nimic înainte de operație pentru că este posibil să tușești, să caști sau chiar să vomiți, ceea ce poate duce la complicații.

Artroscopia de genunchi poate fi efectuată sub anestezie locală, regională sau generală, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Anestezia locală amorțește doar zona genunchiului, anestezia regională amorțește o parte a corpului, iar anestezia generală adoarme pacientul, astfel că nu va conștientiza nimic pe durata procedurii.

Prin urmare, înainte de operație, medicul ortoped va informează cu privire la medicamentația care trebuie urmată în această perioadă și care nu. Pentru a pune o diagnoză corectă se recomandă un set de analize complete, precum și o radiografie pulmonară înainte de operație. În acest fel, medicii culeg toate informațiile necesare și iau cea mai bună decizie.