Asociaţia Gameslot invită industria de gambling la consultări pe tema modificării legislaţiei jocurilor de noroc

Companiile care desfăşoară activităţi de jocuri de noroc, sunt chemate la consultări pentru a discuta despre modificarea legislaţiei jocurilor de noroc din România.

Preşedintele Asociaţiei Gameslot, Pietro Scepchin, a acordat un interviu în exclusivitate pentru exclusivNEWS.ro prin care explică de ce este necesară modiicarea legislaţiei în privinţa jocurilor de noroc.

exclusivNEWS.ro:  În ce măsură este implicată industria de gambling din România în responsabilitatea socială?

Pietro Scepchin: Daca va referiti la problema adictiei, nivelul implicarii industriei este unul destul de scazut spre deloc. Spre exemplu, cel mai mare  operator de jocuri de la noi, Max Bet a construit un heliport, iar mai nou va sprijini cu 220.000 de euro, fundatia Hope and Homes for Children  in vederea inchiderii unor centre de plasament din Romania si construirea unei case de tip familial. Ca persoana care, pe la inceputul anilor ’90 a trait in astfel de centre, si inteleg destul de bine problema,  nu pot decat sa salut decizia Max Bet de a se implica intr-un astfel de proiect, chiar este necesar de asa ceva. Eu nu spun ca este rau ceea ce face acest operator, spun doar ca  inainte de a-i ajuta pe altii, mai intai sa ne sa ne ocupam de problema adictiei,  si daca mai raman bani, aceştia sa fie directionati catre alte probleme sociale. Un alt operator mare, este Game World Romania, care si el sustine cu o suma destul de consinstenta un club de MMA. Aici avem fix aceiasi problema, ca la Max Bet. Din punctual meu de vedere, industria de gambling de la noi, nu s-a maturizat suficient de mult incat sa inteleaga, ca o industrie responsabila, inseamna de fapt, o industrie durabila si puternica.  Cu cat esti mai iresponsabil ca operator cu atat esti mai predispus atacurilor, care de regula vin din partea ONG-urilor, mass mediei si politicului.

exclusivNEWS.ro:  În contextul infinţării comitetului de iniţiativă legislativă, ce modificări vor fi aduse legislaţiei jocurilor de noroc?

Pietro Scepchin: Principalul scop al modificarii legislatiei este protejarea categoriei vulnerabile si aici ma refer la dependentii de jocuri de noroc. Cat privesc modificarile propuse, noi ne-am gandit la infintarea unui registru electronic al persoanelor autoexcluse si interzicerea salilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor de locuinte.

exclusivNEWS.ro: Dacă s-ar produce aceste modificări, nu credeţi că există riscul apariţiei pieţei negre?

Pietro Scepchin: Categoric, nu. Interzicerea este una partiala, nu totala. Cand am decis acest lucru, pe de o parte, ne –am gandit la riscul aparitiei pietei negre, cat si la faptul ca avem si jucatori care nu au aceasta adictie si nu ar fi corect sa le interzici un drept, doar prin prizma faptului ca o anumita categorie este vulnerabila.  Eu am fost personal in Republica Moldova, unde jocurile de noroc sunt interzise, sa vad cu ochi mei cum functioneaza o astfel de sala de jocuri la negru. Scopul Gameslot nu este nici de a da jucatorii pe mana celor care nu platesc impozite, nici sa prejudicieze statul de impozite. Scopul nostru este sa aparam jucatorii. Noi la Gameslot, odata pe an, avem o intalnire cu ong-urile din celelalte tari din Europa care au o activitate similara cu a noastra in tara lor. De regula discutam despre problemele din industrie cat si de legislatia si masurile luate de fiecare stat in parte. Propunerea nostra, din punctul meu de vedere, este o solutie de mijloc.

exclusivNEWS.ro: In eventualitatea in care acest proiect ar trece de Parlament, in actuala varianta ce se va intampla cu angajatii care isi pierd locul de munca?

Pietro Scepchin: Evident, ca si presedinte al comitetului de initiativa legislativa, aceasta problema ma preocupa in mod direct. In mod cert, nu poti apara o categorie si sa defavorizezi o alta. In gambling, avem cazuri in care toata familia lucreaza in industrie, iar o modificare legislativa facuta intr-un mod iresponsabil, ar fi un dezastru pentru astfel de oameni, asta pe de o parte. Pe de alta parte, Romania se afla pe locul 2 in lume privind deficitul de personal. In Romania avem companii multinationale, care abia asteapta sa puna mana pe resursa umana din domeniul jocurilor de noroc. Problema asta cu somajul in masa pe care o tot invoca industria de gambling, era valabila in 2010-2011 cand Romania trecea printr-o criza economica, acum in 2020 cifrele sunt cu totul diferite.

exclusivNEWS.ro: Industria va fi consultata asupra modificarilor legislative pe care intentionati sa le faceti?

Pietro Scepchin: Desi nu ne obliga legea sa consultam pe cineva, cel putin pana in faza in care proiectul ajunge la nivel de Parlament, am hotarat organizarea unei dezbateri publice la care am dori sa participe industria de gambling, senatori, deputati, reprezentanti ai autoritatilor locale, psihologi, reprezentanti ai mass-media cat si jucatori.  Aceasta dezbatere, ne-am gandit sa o organizam la hotel Raddison Blu din Bucuresti, undeva in luna martie. Am considerat ca asa este corect, sa consulti si operatorii, poate in cadrul dezbaterii vin cu niste solutii mai bune ca  ale noastre. Noi avem deschidere fata de industrie, industria fuge de noi, nu noi de ea.

exclusivNEWS.ro: Pe cine veţi invita în mod oficial la dezbatere?

Pietro Scepchin: Majoritatea organizatorilor de jocuri de noroc, sunt afiliati la o asociatie profesionala care le reprezinta interesele sau cel putin asa ar trebui, una dintre ele se numeste Romslot, alta Rombet si lista continua.  M-am gandit sa invit aceste asociatii profesionale, dar nu spunem nu operatorilor care doresc sa participe personal la aceasta dezbatere. Asa cum am precizat anterior avem deschidere destul de mare catre intreaga industrie.

exclusivNEWS.ro: O parte a jucatorilor considera ca aveti ceva personal cu operatorul Game World Romania, acesta ar putea participa la dezbatere?

Pietro Scepchin: Reiterez faptul ca avem deschidere catre toti operatorii, inclusiv catre operatorul la care ati facut referire. Mai mult decat atat, ca sa nu existe suspiciunea ca am avea noi ceva cu acest operator in mod special, am decis sa lansez o invitatie strict catre acest operator. Mai departe ramane la aprecierea Game World, daca doreste sau nu sa isi trimita un reprezentant la dezbatere.

exclusivNEWS.ro: In ce masura clasa politica suntine astfel de demersuri ?

Pietro Scepchin: Clasa politica, sustine si nu prea. De curand, trei partide cu candidati la primaria generala, mi-au propus sa le prezint niste proiecte pe care sa le “fluture” in campania electorala. Tuturor, le-am reamintit ca la PMB exista un proiect, al domnului Lucian Iliescu pe care noi il sustinem inca de la inceput si le-am cerut sa il puna pe ordinea de zi si sa-l voteze, daca chiar asa de mult le pasa de jucatorii de jocuri de noroc.  Din pacate, calculele politice sunt mai importante decat oamenii. Eu unul sunt scarbit de politicienii, care ies cu proiecte in domeniu, fix in pragul alegerilor, iar dupa ce trec alegerile uita complet de categoria vulnerabila. Pentru o parte a clasei politice, consumatorii de jocuri de noroc, sunt doar o masa de manevra in prag de alegeri si cam atat.

The post Asociaţia Gameslot invită industria de gambling la consultări pe tema modificării legislaţiei jocurilor de noroc appeared first on exclusivNEWS.ro.