Covid-19 FDA

Avertisment FDA pentru șapte companii care vând produse frauduloase care pretind să trateze sau să prevină COVID-19

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Comisia Federală pentru Comerț (FTC) au emis scrisori de avertizare către șapte companii pentru vânzarea frauduloasă de produse care susțin că tratează infecția COVID-19. Aceste produse sunt medicamente neaprobate care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea pacienților și încalcă legea federală. FDA și FTC iau această măsură ca parte a măsurilor lor pentru protejarea americanilor de COVID-19. Scrisorile de avertizare sunt primele emise de FDA pentru produsele neaprobate destinate să prevină sau să trateze infecția cu noul Coronavirus 19 (COVID-19).

FDA consideră vânzarea și promovarea produselor frauduloase ce pretind a trata sau preveni COVID-19 drept o amenințare pentru sănătatea publică. FDA are un program de supraveghere agresiv, care monitorizează în mod regulat sursele online în cee ace privește produsele de fraudă asupra sănătății, în special în timpul unei crize semnificative de sănătate publică, cum ar fi acesta, conform declarațiilor comisarului FDA, Stephen M. Hahn, MD. Consumatorii sunt preocupați de răspândirea COVID- 19 și trebuie îndrumați să vorbească cu furnizorii de servicii medicale, precum și să urmeze sfaturile agențiilor federale despre cum să prevină răspândirea acestei boli. FDA va continua să urmărească agresiv pe cei care pun în pericol sănătatea publică și va lua măsurile care se impun.

Există deja un nivel ridicat de anxietate în ceea ce privește răspândirea potențială a coronavirusului”, a declarat Joe Simons, președintele FTC. „Nu avem nevoie în această situație de companii care induc în eroare consumatorii prin promovarea produselor frauduloase destinate tratamentului acestei infecții. Aceste scrisori de avertizare reprezintă doar primul pas. Suntem pregătiți să luăm măsuri de executare împotriva companiilor care continuă să comercializeze acest tip de produse înșelătoare. ” Conform FDA, este îngrijorător faptul că existența produselor care pretind că vindecă, tratează sau previn bolile grave precum COVID-19, poate determina consumatorii să întârzie sau să oprească tratamentul medical adecvat, ceea ce duce la afectarea sănătății și punerea vieții în pericol.

FDA și FTC au emis împreună scrisori de avertisment către Vital Silver, Quinessence Aromatherapy Ltd., Xephyr, LLC care desfășoară activități cu N-Ergetics, GuruNanda, LLC, Vivify Holistic Clinic, Herbal Amy LLC și The Jim Bakker Show. Produsele citate în aceste scrisori de avertizare sunt ceaiuri, uleiuri esențiale, tincturi și preparate argint coloidal. FDA a avertizat anterior că argintul coloidal nu este sigur sau eficient pentru tratarea vreunei boli sau afecțiuni. FDA și FTC au cerut companiilor să răspundă în 48 de ore prin descrierea măsurilor specifice pe care le-au făcut pentru a remedia aceste încălcări ale legii. Companiile care vând produse care pretind în mod fraudulos că previn, tratează sau vindecă COVID-19 pot fi supuse unor acțiuni în justiție, inclusiv, dar fără a se limita la confiscare sau decizie.

În prezent, nu există vaccinuri sau medicamente aprobate pentru a trata sau preveni COVID-19. Deși există în curs de dezvoltare vaccinuri și tratamente COVID-19, aceste produse investigate se află în primele etape ale dezvoltării și nu au fost încă testate complet pentru siguranță sau eficacitate.

Pe lângă urmărirea companiilor care nu reușesc să facă corecții adecvate, FDA și FTC vor continua să monitorizeze rețelele de socializare, piețele online și reclamațiile primite pentru a se asigura că aceste companii nu vor continua să vândă produse frauduloase sub un alt nume de brand sau pe un alt site web. A fost creat un grup de lucru inter-agenție FDA dedicat monitorizării îndeaproape a produselor frauduloase legate de COVID-19. Grupul de lucru s-a adresat deja marilor comercianți de piață pentru a le cere sprijin în monitorizarea piețelor lor online în cee ce privește produsele frauduloase care pretind că pot combate coronavirusul și alți agenți patogeni. Grupul de lucru a colaborat deja cu principalii comercianți și piețe online pentru a elimina înregistrări de produse COVID-19 frauduloase. Câțiva au fost deja de acord să monitorizeze piețele lor pentru cererile COVID-19.

FDA reamintește consumatorilor să fie precauți cu site-urile web și magazinele care vând produse care pretind că previn, atenuează, tratează, diagnostichează sau vindecă COVID-19. Produsele frauduloase COVID-19 pot veni în multe forme, inclusiv suplimente alimentare și alte alimente, precum și produse care pretind a fi medicamente, dispozitive medicale sau vaccinuri. Produsele care pretind că vindecă, atenuează, tratează, diagnostichează sau previn bolile, dar nu sunt dovedite sigure și eficiente în aceste scopuri, înșeală consumatorii și pot le pune consumatorilor în pericol sănătatea. Utilizarea acestor produse poate duce la întârzieri în diagnosticarea și tratamentul adecvat al COVID-19 și a altor boli și afecțiuni potențial grave.

FDA încurajează profesioniștii din domeniul sănătății și consumatorii să raporteze evenimente adverse sau probleme de calitate întâmpinate în cazul utilizării produselor COVID-19 în cadrul programului FDA MedWatch Adverse Event Reporting.

FDA este agenția din cadrul Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din SUA, care protejează sănătatea publică asigurând siguranța, eficacitatea și securitatea medicamentelor umane și veterinare, a vaccinurilor și a altor produse biologice pentru uz uman și a dispozitivelor medicale. De asemenea, agenția este responsabilă pentru siguranța și securitatea aprovizionării alimentare, a produselor cosmetice, a suplimentelor alimentare, a produselor care emit radiații electromagnetice și a reglementării produselor din tutun.

Sursa: fda.gov

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.