Unde sa te informezi si cum sa te tratezi de ginecomastie

Unii dintre barbati se confrunta cu un fenomen neplacut – cresterea sanilor. Aceasta crestere este benigna si apare bilateral, iar readucerea acestora la forma initiala se face apeland la o operatie ginecomastie sau la un tratament ginecomastie.

Ginecomastia este un rezultat al dezvoltarii tesutului glandular si apare ca urmare a modificarii echilibrului dintre nivelul de estrogeni si androgeni. Se poate intampla fie ca hormonii androgeni sa fie produsi in cantitate redusa, fie ca hormonii estrogeni sa fie din abundenta si astfel prea multi. Pentru ca in mod normal, se produce o cantitate mica de estrogeni de catre testicul in fiecare zi, surplusul de estrogeni este un rezultat al actiunii enzimei aromataza, aflata in piele, tesutul adipos si muschi.

Cu alte cuvinte, printre cauzele ginecomastiei se numara: transformarea androgenilor in estrogeni, productia prea mare de estrogeni care genereaza tumori testiculare sau secretia ectopica de gonadotropina in nepolasme pulmonare, renale sau gastrointestinale.

Exista mai multe tipuri de ginecomastie, in functie de cauza acesteia. Cea fiziologica se intalneste la nou-nascuti si la barbatii aflati la pubertate sau la persoanele in varsta. Ginecomastia patologica apare in urma administrarii unor medicamente, iar cea idiopatica are cauze care inca nu pot fi explicate.

Ginecomastia este asociata cu sindromul Klinefelter sau Kallmann si poate aparea ca urmare a malnutritiei sau a insuficientei renale. Chiar si tumorile pot genera aceasta afectiune, cele mai periculoase fiind cele hipofizare sau cele maligne.

Tratamentul cu medicamente sau droguri poate avea de asemenea efecte asupra sanilor barbatilor. Antiandrogenii, precum flutamida, nilutamida, spironolactona sau dutasterida, precum si chimioterapeuticele sunt doar cateva exemple. Barbatii care urmeaza tratamente cu hormoni sau medicamente psihoactive, precum si cele care consuma droguri recreationale sunt predispuse catre cresterea sanilor, iar in cele mai multe dintre cazuri varsta si medicamentele pot fii primii factori care conduc la acest dezechilibru.

In momentul efectuarii primului consult se va identifica forma sanului si prin palpare se va identifica zona ferma dezvoltata in jurul areolei. Orice caz este detectat de indata ce tesutul glanular este mai mare de 0.5 cm in diametru. Ginecomastia poate fi asociata si cu scurgerile mamelonare sau adenopatiile axilare.

In functie de tipul de ginecomastie tratament, se vor efectua investigatii suplimentare, pentru a stabili toate detaliile. De obicei se vor solicita diverse investigatii imagistice, precum ecografia mamara, testiculara, mamografia si analizele de laborator.

Pentru evaluarea de laborator se vor face analizele normale pentru ficat, rinichi si analizele hormonale, precum si markerii tumorali.

Ginecomastia fiziologica se va vindeca de la sine, fara tratament si se va remite in maxim trei ani de la aparitia acesteia. In cazul ginecomastiei patologice se va urma un tratament specific, precum operarea tumorilor testiculare, tratarea bolilor hepatice si aplicarea medicatiei de substitutie hormonala. Se va renunta la medicatia care genereaza ginecomastia si in cazul in care rezultatele intarzie sa apara, se va apela la o interventie chirurgicala numita mamoplastie de reductie.

Pentru tratamentul ginecomastiei exista mai multe variante, de la tratamentul hormonal cu medicamentatie antiestrogenica, pana la interventia chirurgicala in vederea remodelarii regiunii pectorale. In functie de pacient, se vor aplica tehnici diverse, de la liposuctie, pana mastectomie.

Pacientul se va recupera in maxim doua luni dupa efectuarea operatiei si evolutia post-operatorie va fi astfel foarte rapida. Fiind un subiect aparte, care afecteaza confortul fizic si cel emotional, se recomanda sa consulti mai intai un medic urolog sau endocrinolog si sa incepi primele investigatii pentru a vedea daca este vorba de o crestere temporara a sanului sau despre o afectiune. 

Daca acest subiect ti-a starnit interesul si ti-ai dori sa afli mai multe informatii, te invitam la un consult ginecomastie la Clinica de Chirurgie Estetica Zone Medical Estet din Bucuresti si sa cunosti echipa de profesionisti condusa de Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica-estetica, cu o experienta de peste 23 ani in domeniu