Ce maşini preferă şoferii începători

Se spune ca prima masina e ca prima dragoste: nu o poti uita niciodata. Indiferent de cate masini vom avea in cursul vietii, intotdeauna prima masina ramane undeva in sufletul nostru.

In primul an dupa ce ne-am luat carnet, este foarte important ce masina conducem, pentru ca ne formeaza deprinderile la volan.

Ideile despre ce tip de masina ar trebui sa abia soferii incepatori variaza de la tara la tara si, desigur, de la buget la buget. In timp ce britanicii, de exemplu, sunt de parere ca prima masina trebuie sa fie nou-nouta, in Romania accentul se pune pe masinile rulate. Motivul? Potrivit expertilor consultati de chestionare-az.ro, se recomanda evitarea unui autoturism nou din mai multe motive.

Lipsa de experienta in sofat poate duce la deprecierea accelerata a masinii. Stim cu totii ca masina noua se depreciaza cel mai mult in primul an de utilizare. Asadar soferii incepatori, nefiind experimentati, o pot manevra necorespunzator. Odata depreciata, masina va fi mai greu de revandut. Atentie, insa! Masinile mai vechi de 10 ani trebuie evitate de soferii aflati in primul an de condus. Asta pentru ca, in caz de accident, sistemele de siguranta mai vechi nu sunt asa fiabile. In plus, se recomanda o masina de dimensiuni mici, pentru ca e mai usor de manevrat in trafic si mai usor de parcat, iar riscul sa o “stergeti” sau sa o zgariati, in timpul manevrelor de parcare, scade semnificativ in cazul unui autoturism mic. Indiferent de masina pe care o veti avea in primul an de condus, este foarte important ca, inainte sa va urcati la volan sa aveti in minte legislatia specifica soferilor incepatori, pe care o invatam rezolvand chestionare auto 2020.

Britanicii sunt de parere ca prima masina trebuie sa fie noua

Statisticile arata britanicii prefera ca prima masina pe care si-o cumpara sau o cumpara copiilor sa fie nou-nouta. Asta pentru ca masinile noi au sisteme de siguranta superioare, de ultima generatie si, mai ales pentru parinti, e o usurare sa-si stie copiii, soferi incepatori, intr-un autovehicul performant care, in caz de incident rutier, are o multime de dotari care ii feresc de neplaceri grave, atat pe pasageri, cat si pe soferi. In plus, in masinile noi, tinerii soferi, mari amatori de vorbit la telefon si de ascultat muzica, au la dispozitie sistemele handsfree si spotify.

Americanii prefera masinile mari

In Statele Unite, mentalitatea cea mai raspandita este ca soferul incepator trebuie sa aiba o masina mare, pentru ca un autovehicul de dimensiuni mari ofera stabilitate, iar tinerii neexperimentati intr-ale sofatului sunt mai in siguranta intr-o masina mare. Inconvenientul insa este ca masina mare e puternica, iar tinerii ar putea fi tentati sa mearga cu viteza.

Din 2022, in UE devin obligatorii noi dotari auto

Uniunea Europeana a decis ca, din mai 2022, pe vehiculele noi sa fie obligatoriu instalate elemente de siguranta, precum asistenta inteligenta pentru controlul vitezei si sistemul avansat de franare de urgenta. Noile reguli sunt un sprijin pentru soferii incepatori. Iata cateva dintre ele:

  • pentru autoturisme, camionete, camioane si autobuze: sisteme de avertizare in caz de somnolenta si de neatentie a conducatorului auto, asistenta inteligenta pentru controlul vitezei, sisteme de siguranta la mersul in marsarier cu camera de luat vederi sau cu senzori si dispozitive de inregistrare a datelor] n caz de accident (“cutia neagra”).
  • pentru autoturisme si camionete: asistenta pentru mentinerea benzii de circulatie, sisteme avansate de franare de urgenta si centuri de siguranta imbunatatite in urma testelor de impact.

The post Ce maşini preferă şoferii începători appeared first on exclusivNEWS.ro.