Ce tip de coroană dentară ți se potrivește

Știai că atunci când muști, molarii tăi pot exercita o forță între 112 și 132 kilograme? Chiar și într-o zi obișnuită, molarii tăi mestecă cu aproximativ 32 de kilograme pe centimetru pătrat de forță! O informație de genul acesteia chiar reușește să pună în lumină cât de puternici sunt dinții noștri naturali, de fapt! La urma urmei, ei sunt proiectați să reziste la aceste presiuni pentru toată viața!

Ei bine, din păcate natura ne-a făcut dinții foarte puternici, însă nu indestructibili, așa că pot fi oricând deteriorați de răni sau carii. Când unul dintre dinții tăi este grav deteriorat, o coroană dentară este adesea cea mai bună modalitate de a-l salva.

Coroanele pot ameliora durerea dentară, pot restabili sănătatea și funcționalitatea dintelui și îl pot proteja de daune viitoare, așa că trebuie să fie suficient de puternice pentru a rezista la aceeași forță ca dinții tăi naturali! Progresele în tehnologia dentară au făcut posibil ca tu să poți alege între mai multe tipuri de materiale diferite, ceea ce înseamnă că ai mai multe opțiuni decât oricând atunci când ai nevoie de o coroană dentară.

Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie, vom explica beneficiile și dezavantajele principalelor tipuri de coroane dentare.

Coroana metalică

Dacă ești în căutarea rezistenței, coroanele dentare metalice sunt aproape cea mai puternică opțiune din piață și cu cele mai mici șanse să se ciobiască sau să se spargă în timp. Coroanele metalice pot fi din metale precum aur, paladiu, nichel și crom. 

Totuși, dacă ai tendința de a scrâșni dinții, o coroană de metal nu este cea mai bună opțiune deoarece poate cauza uzura crescută a dinților. În plus, metalul se extinde și se contractă ca răspuns la schimbările de temperatură, lucru care poate provoca sensibilitate dentară și poate deteriora dinții de lângă aceasta. Alergiile sau sensibilitățile la metal nu sunt neobișnuite, așa că asigură-te că nu ai niciuna înainte de a alege o coroană dentară din metal.

Coroană zirconiu 

Este posibil să găsiți un material care să amestece aspectul natural al coroanelor din porțelan și ceramică cu rezistența coroanelor metalice? Da! Coroanele de zirconiu sunt un nou tip de coroană ceramică realizată din oxid de zirconiu, care este un metal natural alb, similar cu titanul. Nu ajunge la același nivel de aspect natural ca și coroanele de porțelan, dar poate fi ușor confundată cu un dinte natural.

Din cauză că zirconia este un material mult mai nou, durata lor de viață exactă nu este încă cunoscută, dar ar putea dura zeci de ani dacă sunt îngrijite corespunzător. Spre deosebire de alte coroane metalice, acestea rareori provoacă o reacție alergică. Drept urmare, coroana de zirconiu alegere foarte buna dacă sunteți în căutarea unei coroane care combină aspectul natural cu rezistența și durabilitatea.

Coroana metalo-ceramică

Coroanele din porțelan fuzionat cu metal sunt un alt tip de coroane dentare utilizate pe scară largă. Acestea oferă atât rezistență (datorită structurii lor metalice) cât și estetică (datorită stratului de porțelan care acoperă capacul).

Cu toate acestea, uneori, metalul de sub capacul de porțelan al coroanei rămâne vizibil și poate apărea ca o linie întunecată, ceea ce face acest tip de coroană mai puțin estetică. De cele mai multe ori este folosită pentru molari. 

Coroana ceramică

Deși nu sunt încă la fel de puternice ca coroanele de metal, coroanele ceramice sunt mai puternice decât coroanele de porțelan. Acestea rezistă bine uzurii zilnice și asigură cel mai natural aspect. 

Când le îngrijești bine, coroanele ceramice rezistă și ele aproximativ 15 ani sau mai mult. La fel ca și coroanele de porțelan, coroanele ceramice sunt personalizate pentru tine și nuanțate pentru a se potrivi cu dinții tăi. Nu conțin metal, așa că sunt sigure pentru persoanele cu alergii sau sensibilități la metal.