Cristina Toma, nutriționist: Postul cu apă poate ajuta la obținerea unui stil de viață sănătos

Postul cu apă este acel post ce  presupune restricționarea tuturor alimentelor și doar consumul de apă, pe o perioadă limitată de timp. Efectuat controlat și sub supravegherea unui medic sau specialist nutriționist, postul cu apă poate avea efecte terapeutice benefice corpului.

Principiile postului cu apă

Din glucoză corpul uman își crează cel mai ușor energie, fiind sursa principala, primordială aleasă de către acesta,  aflăm de la Cristina Toma, nutriționist. Când corpul nu are suficiente rezerve și surse de glucoză, acesta va intra în starea de cetoză care va aduce corpului uman energia necesară, prin creare de corpi cetonici din țesut adipos.

După 48 ore de post cu apă, procesul de autofagie va activa sistemul de resetare al organismului. Acest proces realizează o curățare la nivel celulelor deteriorate pentru a genera celule noi mai sănătoase. Procesul de regenerare celulară stă la baza longevității și calității vieții noastre, de aceea suntem atât de preocupați să-l optimizăm.

Beneficiile postului cu apă:

  • îmbunătățește compoziția corporală și condiția fizică
  • pierderea de grăsime și accentuarea stării de cetoză
  • poate regla tensiunea arterială
  • se va reduce nivelul de zahăr din sânge
  • se va accelera metabolismul
  • se va îmbunătăți sănătatea inimii
  • se va reduce riscul de a dezvolta boli cronice
  • se poate încetini procesul de îmbătrânire
  • susține sănătatea creierului

Postul de apă și pierderea în greutate

Postul cu apă este o modalitate eficientă de a “slăbi” rapid. Dar nu este un stil de  viata sau o strategie de aplicat pe termen lung pentru acest obiectiv de slăbire. El se aplică doar ocazional, pe perioadă determinată și limitată de timp.

Cât timp este recomandabil să se țină post cu apă?

Pentru siguranța sănătății se poate încerca să se țină post cu apă timp de 24, 48 sau 72 de ore. Postul gradual ajută organismul să se adapteze postului  și va răspunde adecvat mai târziu.

Pentru rezultate excelente, continuați să urmați o dietă sănătoasă și atentă și să faceți exerciții fizice și după post. Revenirea la obiceiurile nesănătoase va anula efectele unui post eficient!

Acest proces maximizează potențialul de vindecare al organismului, permițându-i acestuia să se curețe singur și să se refacă rapid.

Postul cu apă ar trebui să fie însoțit de modificări corespunzătoare ale dietei și ale stilului de viață.

Atunci când este folosit corect, postul cu apă este extrem de eficient. Acesta creează unui mediu intern în care organismul poate face ceea ce știe să facă cel mai bine – să se vindece singur.

”Este recomandat ca postul cu apă să fie urmat alături de o echipă medicală, de specialiști, mai ales dacă persoana suferă de diverse afecțiuni” completează Cristina Toma, specialist nutriție funcțională și parte a echipei de specialiști condusă de dr. Ioana Berciu, medic medicină funcțională.