Criza tireotoxică – o urgență endocrină

Numită și „furtuna tiroidiană” criza tireotoxică este complicația cea mai severă și de temut a hipertiroidiei. Prima descriere datează din 1935, când a fost denumită de către A. Zondek “forma comatoasă a hipertiroidiei” sau “encefalopatia tireotoxică”.

Poate apărea în cursul evoluției unei tireotoxicoze, uneori are un caracter primitiv, fiind modalitatea de debut, alteori este consecința unui act terapeutic stresant la un bolnav incorect pregătit (chirurgie, iod radioactiv) sau a unui stres la un bolnav hipertiroidian netratat sau insuficient tratat. Starea generală este alterată cu slăbire masivă, deshidratare, polipnee, vărsături, diaree, febră, tahiaritmie, hipotensiune, insuficiență cardiacă, tulburări psihice (confuzie mentală, torpoare sau agitație, delir sau stare maniacală), paraplegie etc. În majoritatea cazurilor din cazuri criza tireotoxică apare la o femeie tânără, cu antecedente personale sau heredo-colaterale semnificative (afecţiuni tiroidicne, boli autoimune), după un stres major. Diagnosticul trebuie avut în vedere în faţa instalării bruşte a agitaţiei, febrei, tulburărilor de ritm.

Criza tireotoxică este un sindrom rar dar sever caracterizat prin: hipermetabolism, alterarea statusului mental, multiple disfuncţii sistemice.

Manifestările cardinale ale crizei tireotoxice sunt: febra, tahicardie sau tahiaritmie (disproporționată faţă de febră), simptome gastro-intestinale (de la greaţă şi vărsături până la icter în cazurile foarte severe),simptome ncuropsihice mergând de la agitaţie psihomotorie până la comă.

Cat de des apare?

Întrucât nu există un marker biologic şi nici o  proporţionalitate între intensitatea manifestărilor clinice şi valoarea hormonior tiroidieni, diagnosticul se bazează mai mult pe tabloul clinic decât pe determinările de laborator.

Absenţa unor criterii general acceptate ale crizei tircotoxice face ca frecvenţa sa reală să fie puţin cunoscută. Este cert însă că în prezent, datorită metodelor mai bune de diagnostic şi de tratament, frecvenţa sa a scăzut toarte mult.

Frecvenţa general acceptată în literatură este de 1 -2% din totalul tirotoxicozelor spitalizate, cu o rată crescută a mortalităţii (20-50%).

Întrucât reprezintă o urgență endocrină nu lăsați hipertiroidia netratată și respectați controalele recomandate de medicul dumneavoastră endocrinolog pentru a putea monitorizeza starea dumneavoastră de sănătate.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității. Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro