CrossFit sau Bodybuilding?

Numele meu este Alin Potop, am 25 de ani și sunt antrenor personal certificat. Chiar dacă antrenamentul pe care eu îl practic este cel de tip CrossFit, în acest articol nu mi-am propus să fac un top între cele două. Nu o găsești o recomandare despre care este mai bun sau mai eficient ci mai degrabă o analiză despre ce beneficii îți aduce fiecare și ce rezultate obții de la fiecare tip de antrenament.

Concluziile o să le tragi singur/ă la final, după ce o să îți dai seama care ți se potrivește mai bine în funcție de necesitățile tale. 

1. Care este scopul fiecăruia?

E o vorbă în CrossFit care spune că: ”La CrossFit te bucuri, în primul rând, de ce poți face cu corpul tău și abia după aceea de cum arăți.” Datorită intensității antrenamentelor și structurii complexe ce îmbină elemente din haltere și gimnastică scopul este să obținem în primul rând un corp funcțional, mobil și sănătos. Cu alte cuvinte, nu o să mai obosești când alergi după autobuz, când trebuie să urci 4 etaje pe scări și pungile de cumpărături o ți se pară mult mai ușoare.

În Bodybuilding cea mai importantă este partea estetică. Scopul atleților profesioniști este să își dezvolte corpul astfel încât să se aproprie cât mai mult de perfecțiune. Exercițiile și seriile se execută lent, sunt aparte pentru fiecare grupă musculară și scopul principal este creșterea forței și dezvoltarea masei musculare. Cu alte cuvinte, nu o să poți să alergi după autobuz dar cu siguranță o să te strângă tricourile după câteva luni.

2. Ce rezultate obțin?

La CrossFit slăbești repede și reușești să ai un corp definit în scurt timp. Nu mai e un secret pentru nimeni că antrenamente sunt intense, trebuie executate rapid și sunt destul de solicitante. Partea bună este că într-o singură oră (cam atât durează în general o sedință) reușești să arzi foarte multe calorii și prin urmare să scapi rapid de kilogramele în plus și să ai un corp fit.

În Bodybuilding, dacă te antrenezi cu regularitate și respecți o anumită dietă, e foarte posibil să ai parte de o creștere rapidă a masei musculare. Antrenamentele nu sunt foarte solicitante pentru că se pune accent pe hipertrofia musculară unde forma corectă și execuția lentă sunt esențiale.

3. Trei lucruri pe care mi le oferă CrossFit-ul și nu le găsesc în Bodybuilding?

– Nu te plictisești Sunt o multitudine de elemente și exerciții noi de învățat așa că e foarte puțin probabil să te plictisești sau să repeți vreun antrenament. Mai mult decât atât, fiecare WOD (”workout of the day”) e ca un mic concurs așa că se potrivește perfect pentru pentru cei care sunt competitivi sau au nevoie de un plus de motivație.

– Lucrăm corpul în întregime și nu fiecare grupă musculară– Atunci când te gândești la CrossFit uită de zi de picioare sau de zi de piept. Antrenamentele sunt structurate astfel încât să lucrezi întregul corp și să scapi de probleme precum ” chicken legs”. Cu alte cuvinte, dezvolți un corp armonios, fără deficit pe o anumită grupă musculară.

– Rezistența la efort –  Antrenamentele de cardio sunt un chin pentru cei care fac sală, pentru cei din CrossFit, însă, sunt un lucru obișnuit. Chiar dacă e obositor, beneficiile pe care ni le aduce din punct de vedere al sănătății sunt nenumărate. Nu te speria, partea bună e că pe măsură ce faci constant acest tip de antrenament, devine o obișnuință, ba chiar o dependență.

4. Trei lucruri pe care mi le oferă Bodybuilding-ul și nu le găsesc în Crossfit?

– E mai puțin periculos – Datorită faptulul că în sală lucrăm predominant cu aparate, riscurile de accidentări sunt foarte mici, în schimb, la Crossfit nu avem aparate, toate exercițiile trebuie executate la liber, așa că orice mișcare incorectă poate să ducă la accidentări.

– Nu îți trebuie neapărat antrenor – Chiar dacă nu ai mai intrat niciodată într-o sală, e foarte ușor să îți dai seama ce face fiecare aparat. În general scrie pe el cum trebuie folosit și ce grupă musculară antrenează. La CrossFit însă, nu sunt aparate și datorită complexității exercițiilor e greu să înveți de unul singur. De altfel, nici nu e recomandat să începi fără ajutorul unui antrenor pentru că există riscul să te accidentezi.

– Este mai ieftin – Statistic vorbind, abonamentele la sălile clasice sunt mai ieftine. Atenție însă, în costul abonamentelor de CrossFit intră, în general, și prețul antrenorului.

5. Ce să aleg în funcție de personalitate?

Dacă ești sociabil, îți place să cunoști oameni noi sau pur și simplu nu vrei să te antrenezi singur, antrenamentele de tip CrossFit sunt cele care ți se potrivesc. Comunitățile din jurul sălilor de acest gen sunt foarte unite și prietenoase așa că e foarte ușor să te integrezi.

Dacă nu ești genul extrovertit, preferi să stai singur și să te concentrezi pe antrenament, atunci ți se potrivesc antrenamentele de la sală. Aici socializarea nu este un lucru obișnuit și vei vedea multe persoane care ascultă muzică, sau se uită la un serial în timp ce aleargă pe bandă.

            Sper că am reușit să te fac să înțelegi câte puțin din principiile care stau la baza acestor tip de antrenamente. Indiferent pe care dintre ele o să vrei să încerci, important e să te apuci să faci sport, indiferent în ce formă.

Articol publicat de agentia de publicitate Succes Grup.