Cum îi asiguri copilului tău aportul de vitamine și nutrienți necesari pentru o creștere sănătoasă și echilibrată?

Una dintre cele mai importante responsabilități pentru un părinte este aceea de a furniza copilului vitaminele și nutrienții necesari ca acesta să se dezvolte fizic și mental într-un ritm normal și potrivit vârstei la care se află, să dobândească imunitate și să dezvolte noi abilități motorii.

Necesarul de vitamine și nutrienți diferă de la o vârstă la alta, dar sursele folosite sunt aproape întotdeauna aceleași.

3 sfaturi pentru a-i asigura copilului vitaminele de care are nevoie în funcție de vârsta la care se află

  • Programează o vizită la pediatru și analize medicale de rutină cel puțin o dată pe an

Primul pas pentru a evalua starea de sănătate a copilului tău, chiar dacă acesta pare perfect sănătos și nu are un istoric medical care să te îngrijoreze sau pur și simplu pentru a te asigura că acesta se dezvoltă conform graficului vârstei la care se află este să efectuezi o vizită anuală de rutină la medicul pediatru, tocmai pentru a primi sfaturi și informații cu privire la gradul de dezvoltare fizică și mentală a copilului tău. De asemenea, efectuarea analizelor medicale de rutină te poate informa cu privire la carențele de vitamine și minerale pe care copilul tău le-ar putea avea.

  • Fă-l să iubească fructele și legumele

Fructele și legumele consumate în stare crudă sunt cea mai relevantă sursă de furnizare a vitaminelor și nutrienților de care copilul tău are nevoie. Asigurarea unui aport important de vitamine și nutrienți din acestea se poate face prin consumul regulat de fructe și legume. Societatea Europeană de Gastropediatrie recomandă folosirea a minimum cinci fructe și legume pe zi în vederea asigurării unui aport optim de vitamine și minerale pentru copii. Ai grijă ca gustările care conțin carbohidrați să fie înlocuite cu fructe și legume și, de asemenea, să introduci în meniurile de bază legumele verzi, precum spanacul și broccoli.

  • Acordă o atenție sporită în perioada toamnă-iarnă

Cele mai multe viroze se petrec în sezonul rece, iar o carență de vitamine și minerale au că rezultat scăderea imunității organismului. Chiar dacă micuțul tău are o dietă bogată în vitamine și minerale, este recomandabil ca, la începutul sezonului rece, să îi oferi un ajutor suplimentar în acest sens. Începe prin a te documenta despre alte surse de furnizare a vitaminelor și nutrienților necesari copilului, precum suplimentele alimentare sau perfuzia de hidratare, discută-le cu pediatrul și ia decizia cea mai potrivită nevoilor copilului tău. E important de menționat faptul că perfuzia de hidratare nu trebuie neapărat efectuată în regim de ambulatoriu, căci pe piața din România există personal calificat care oferă serviciul de perfuzii administrate la domiciliu. TruMed este una dintre companiile cu o vastă experiență și care te pot ajuta în acest sens. 

Așadar, responsabilitatea părinților este să le asigure celor mici un aport optim de vitamine și nutrienți astfel încât ei să se dezvolte într-un ritm normal și conform vârstei pe care o au. Înarmează-te cu răbdare, discută cu pediatrul copilului  și pune în aplicare sfaturile de mai sus. Cu siguranță vei avea succes, iar copilul tău va beneficia de o creștere sănătoasă și echilibrată. 

Sursa: Stocksnap.io.