Cum putem preveni incontineta urinara

In intreaga lume, cifrele vorbesc de la sine: 1 femeie din 2 va fi afectata de scurgeri urinare in timpul vietii si 68% nu vor vorbi cu medicul despre asta. Probabil pentru ca simt o anumita jena in a discuta despre asta. Cu toate acestea, scurgerile urinare afecteaza atat femeile, cat si barbatii, atat fete tinere, cat si persoanele in varsta. Desigur, exista factori de risc care slabesc perineul, cum ar fi obezitatea, nasterea, menopauza si sporturile de impact. Asa ca este timpul sa renuntam la acest tabu. Sa vorbim despre incontinenta si sa vedem care sunt solutiile potrivite pentru tine!

Ce tip de incontinenta urinara experimentam?

 – Incontinenta urinara de stres: este o scurgere involuntara de urina care nu este precedata de nevoia de a urina si care apare chiar in timpul efortului minim: tuse, sarituri, alergare, ras, stranut, ridicare sau orice activitate care creste presiunea abdominala.

– Incontinenta urinara de urgenta: scurgerile urinare sunt precedate de o nevoie urgenta si incontrolabila de a urina. Se mai numeste vezica hiperactiva.

– Incontinenta mixta combina cele doua tipuri anterioare de simptome.

– Incontinenta de “prea plin” se exprima prin scurgeri necontrolate de urina, deoarece vezica este prea plina. Aceasta revarsare poate fi explicata printr-un obstacol in calea golirii vezicii urinare, persoana intampina dificultati la urinat, iar vezica urinara nu se poate goli complet.

– Incontinenta functionala: este cel mai adesea legata de varsta inaintata si de pierderea tonusului muschilor perineului si relaxarea sfincterului, toate combinate cu o dificultate de mobilitate intalnita adesea la varstnici pentru a ajunge la toaleta.

Care sunt tratamentele pentru incontinenta urinara?

Tratamente medicamentoase pentru incontinenta

Un numar de medicamente pot fi oferite in functie de tipurile de incontinenta observate. Anumite medicamente reduc contractiile vezicii urinare (antispastice) si, prin urmare, sunt oferite in principal in incontinenta de tip “urgenta”. In momentul menopauzei, tratamentul local cu estrogen poate ajuta la reducerea simptomelor. Terapia hormonala ar trebui discutata cu medicul, dar poate imbunatati semnificativ incontinenta de stres.

Tratamente naturale pentru incontinenta urinara

In cele din urma, pot fi oferite mai multe medicamente „naturale”, cum ar fi cele din zona homeopatiei. In medicina naturista, plantele pot fi indicate pentru prevenirea infectiilor recurente ale tractului urinar si pentru vezicii hiperactive. Una din aceste plante este urzica galbena care poate fi utilizata in mod traditional. Cere sfatul farmacistului.

Tratamentul chirurgical al incontinentei

Tratamentul chirurgical poate avea mai multe indicatii in caz de incontinenta la barbati sau femei: indepartarea unui obstacol in tractul urinar, restabilirea pozitionarii diferitelor organe, interventia asupra uretrei sau a vezicii urinare etc.

Cum se previne incontinenta?

Masurile preventive de baza sunt:

– Greutatea sanatoasa: aceasta evita presiunea constanta pe care excesul de greutate o poate exercita asupra vezicii urinare si a muschilor care o inconjoara.

– Consolidarea muschilor planseului pelvin cu exercitii de intarire specifice si cu ajutorul unui kinetoterapeut specializat.

– Prevenirea si tratarea tulburarilor de prostata.

– Prevenirea constipatiei.

– Prevenirea infectiilor tractului urinar. Fereste-te de alimentele iritante: anumite alimente precum citricele si sucurile de citrice (portocala, grapefruit), ciocolata, rosiile sau chiar felurile de mancare picante se numara printre produsele care irita vezica si stimuleaza contractia acesteia. Din aceleasi motive, este recomandabil sa reduci consumul de cafea si ceai si sa reduci sau sa elimini consumul de alcool.

– Ai grija cu tocurile inalte: da, tocurile pot modifica echilibrul puterii dintre muschii spatelui si abdominali si acest lucru poate crea un dezechilibru in statica pelvina si, prin urmare, poate slabi perineul.

– Nu te abtine, deoarece fortarea perineului este daunatoare pentru intretinerea sa, iar tehnica abtinerii este foarte controversata.

-Scaunul Emsella atat pentru a preveni, cat si pentru a trata. 

Emsella este un tratament revolutionar pentru incontinenta. Este o optiune confortabila pentru barbatii si femeile de orice varsta care doresc o solutie neinvaziva pentru incontinenta urinara. Scopul tratamentelor Emsella este de a ajuta barbatii si femeile sa isi recapete viata de dinainte. Emsella este primul dispozitiv de acest gen si este autorizat de FDA pentru a trata atat barbatii, cat si femeile pentru incontinenta urinara. O sesiune Emsella este echivalentul a 12.000 Kegels.

Cei mai buni candidati pentru aceasta terapie cu scaunul Emsella sunt barbatii si femeile de orice varsta care sunt afectate de nivelurile 0 si 1 de incontinenta urinara de stres. Cu toate acestea, tratamentul de imbunatatire a tonusului muschiului pelvian ar trebui teoretic sa-i ajute pe multi altii in reducerea cantitatii scurgerilor involuntare. 

‘’Incontinenta urinara reprezinta pierderea controlului vezicii urinare si nu reprezinta o parte normala a procesului de imbatranire. Este important ca oamenii sa fie informati privind aceasta afectiune si sa afle ca acum ei pot relua controlul asupra vietii intime. Aceasta afectiune nu trebuie sa fie un subiect tabu, mai ales ca se poate trata atat de usor si fara durere. Terapia Emsella este un tratament non-invaziv care nu necesita niciun fel de efort din partea pacientului iar rezultatele apar dupa 2, 3 sedinte fiind in acelasi timp si o solutie rapida pentru o problema atat de deranjanta.”, a declarat doamna dr. Diana Mihai.

Barbatii si femeile care iau in considerare tratamentul pentru incontinenta urinara trebuie sa discute mai intai cu medicul personal despre beneficiile si riscurile potentiale si cunoscute ale tuturor optiunilor de tratament disponibile.

Cum functioneaza Emsella?

Emsella utilizeaza tehnologia electromagnetica focalizata de inalta intensitate pentru a stimula muschii adanci ai zonei pelvine si a restabili controlul neuromuscular. O singura sesiune Emsella aduce mii de contractii musculare supramaximale ale zonei pelvine, care sunt extrem de importante in “reeducarea” musculara a pacientilor cu incontinenta. Toate acestea se fac fara niciun efort din partea ta si fara a te dezbraca. Cercetarile stiintifice arata ca 95% dintre pacientii tratati au raportat o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii. 

Cand apar rezultatele?

Majoritatea pacientilor vad imbunatatiri dupa doar 2-3 sedinte, programate de doua ori pe saptamana. Pentru a avea rezultate maxime insa, este necesar efectuatea tratamentului complet recomandat de medic, care poate cuprinde intre 6 si 10 sedinte.

Acest tratament functioneaza cel mai bine la gradele 0-1 de incontinenta urinara, dar exista rezultate spectaculoase raportate si in cazul pacientelor cu incontinenta severa, zilnica. Detalii privind schema de tratament pentru fiecare pacient este….. dupa consultatia la dr. Diana Mihai, medic specialist Obstetrica Ginecologie si Uroginecologie, deoarece rezultatele variaza de la o persoana la alta.

Tratamentul este de 28 de minute pe sedinta pe aparat. Finalizarea unei serii complete de tratament este necesara pentru a maximiza eficacitatea tratamentului. Este posibil sa fie nevoie de tratamente suplimentare in functie de gravitatea starii.