CURS pentru FARMACIȘTI creditat cu 8 EFC despre SUBSTANȚELE DOPANTE utilizate în DOPAJUL SPORTIV

Cursul este intitulat „ACTUALITĂȚI CU PRIVIRE LA SUBSTANȚELE DOPANTE UTILIZATE ÎN DOPAJUL SPORTIV ȘI SUPLIMENTELE ALIMENTARE INDICATE SPORTIVILOR” și se adresează tuturor specialiștilor în domeniul medico-farmaceutic, însă deocamdată este creditat doar pentru farmaciști cu 8 EFC.

Cursul are ca temă principală substanțele dopante și riscurile la care se supun sportivii atunci când consumă steroizi anabolizanți.

În cadrul acestui curs vom discuta despre impactul acestor substanțe asupra sănătății sportivilor, cu argumente documentate științific.

Acest curs este unul amplu și complex, fără a fi exhaustiv, documentat științific din surse bibliografice de actualitate, în limbaj de specialitate, în așa fel încât să informeze corect specialiștii despre substanțele utilizate în dopajul sportiv.

Cursul prezintă substanțele dopante și suplimentele sportive din mai multe perspective, atât din punct de vedere legislativ, cât și clinic și farmaco-toxicologic.

Cursul de față abordează următoarele subiecte:

-Distincția dintre medicament și supliment alimentar, relația dintre medicament și toxic.

-Riscurile achiziționării medicamentelor și suplimentelor alimentare din surse neautorizate de pe Internet.

-Abuzul medicamentelor și a drogurilor de mare risc.

-Fenomenul de dopaj sportiv.

-Clasificarea substanțelor utilizate în dopajul sportiv, motivul utilizării acestora în cadrul dopajului sportiv și riscurile pe care cabuzul acestora le presupune.

-Clasificarea substanțelor de risc și mare risc asupra sănătății.

-Steroizii androgeni anabolizanți: definitie, clasificare, produse utilizate în dopaj, mecanisme de acțiune, efecte fiziologice, efectele androgenice, efectele virilizante, indicații reale, contraindicații, reacții adverse, moduri de consum în dopaj, căi de administrare, simptomatologia intoxicațiilor, potențialul dependogen, studii de caz.

-Stimulantele utilizate în dopajul sportiv: definiție, clasificare, mecanisme de acțiune, indicații reale, contraindicații, reacții adverse, potențial dependogen, simptomatologia intoxicațiilor.

-Suplimentele sportive (vitamine, minerale, aminoacizi): caracteristici, clasificare, surse alimentare, importanța lor în organism și efectul benefic în efort, dozele zilnice recomandate în cazul sportivilor, simptomatologia carențelor, cazuri în care este indicată administrarea de suplimente alimentare și cum se administrează acestea corect.

Prima ediție a acestui curs creditat cu 8 EFC se va desfășura în data de 7 septembrie 2019 începând cu ora 10.00, la sediul ASES, din Bulevardul Chișinău, numărul 1, în incinta Complex Delfinului, Cercul Magic, etaj 1, sector 2. Cursul se desfășoară pe durata unei singure zile.

Mai multe detalii poți afla la telefon: 0771.430.955 (program de luni până vineri între orele 10:00-16:00)

Inscrierile se fac AICI.

Grăbește-te, locurile sunt limitate!

Te-ar putea interesa și Steroizii anabolizanți-hormonii au întotdeauna două fețe și Faci ce vrei, dar știi ce faci?Reacțiile adverse ale anabolizantelor.

Articol scris de Lector univ. Dr. Farmacist Primar Alice Piperea

Despre Alice poți afla mai multe AICI, AICI, AICI și AICI.
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate.
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.