Dentiștii trebuie să fie pregătiți pentru a gestiona urgențele medicale care pot aparea zi de zi in cabinet!

Rezultatele unui studiu au arătat că de la 19% până la 44% dintre medicii stomatologi au avut un pacient cu o urgență medicală în fiecare an. Majoritatea acestor complicații, aproximativ 90%, au fost ușoare, dar 8% au fost considerate grave. Boala cardiovasculară a fost găsită la 33% dintre acești pacienți.

Urgențele medicale au avut loc cel mai probabil în timpul și după anestezia locală, în primul rând în timpul extracției dentare și endodontie.

Urgențele medicale care pot aparea in cabinetele medicale pot fi reacții alergice, angina pectorală / infarct miocardic, stop cardiac, convulsii, bronhospasm și urgențe diabetice.

Este important ca medicul stomatolog să cunoască tehnici de prim ajutor.

Fiecare cabinet stomatologic ar trebui să aibă propriul său protocol medical de urgență. Acest protocol ar trebui să includă tot personalul  care are cursuri de prim ajutor absolvite. Acest lucru economisește timp prețios în timpul unei urgențe.

A avea echipamentul și personalul adecvat instruit corespunzător poate face diferența în păstrarea sănătății pacientului. Așadar, data viitoare când vă aflați la cabinetul stomatologului, aflați dacă biroul are un protocol medical de urgență și un kit de urgență. De asemenea, asigurați-vă că i-ați oferit medicului stomatolog istoric amănunțit. Insistați să vă luați tensiunea arterială și pulsul. Acest lucru vă va asigura siguranța dacă apare o situație de urgență.

 Pentru medicii stomatologi si asistenti exista un curs specific pentru urgente medicale. Si anume cursul organizat de Asociatia Succes in Educatie si Sport are un curs dedicate persoanelor din medicina stomatologica. Acest curs ajută la îmbunătățirea capabilităților echipei medicale din cabinetul dentar de a planifica și gestiona urgențele medicale și conduita de urgență pentru pacientul aflat în stop cardio-respirator.

Cursul este sustinut de catre un lector specializat in medicina de urgenta, iar la finalul acestui curs de urgente stomatologice se pot gestiona situatii care pot aparea in orice cabinet stomatologic.

Mai multe detalii despre curs gasiti pe https://asociatiasucces.ro/curs-de-urgente-medicale-in-cabinetele-stomatologice/