Dezvoltarea și optimizarea personală: atingerea potențialului tău maxim și devenirea a ceea ce simți că ești menit să fii! – articol scris de Psiholog Anca Raluca Oltean

Te ajută să te cunoști pe tine, să descoperi ce e cu adevarat important pentru tine, să-ți apreciezi calitățile, să-ți dezvolți talentele și potențialul, să-ți îmbunătățești calitatea vieții, să-ți realizezi visele și aspirațiile, să-ți confirmi că valoarea ta ca persoana e determinată de tine însuți, de felul tău de a fi, și nicidecum de „succesul” tău, de aspectul fizic, de opiniile altora, etc.

Dezvoltarea personală nu înseamnă schimbarea și transformarea ta totală!…și asta pentru că fiecare dintre noi creștem și ne dezvoltăm într-un mod unic, avem un loc al nostru și împreună suntem creatori ai diversității. Și ce poate fi mai interesant și frumos decât diversitatea? Privește în jurul tău – privește natura și ai să (re)descoperi că nu sunt doi copaci identici sau „la fel”, cum nu sunt nici măcar doi fulgi de zăpadă, doi nori sau două valuri. Tot așa și noi, oamenii, suntem unici. Nu suntem „la fel” ca și colegul, prietenul, partenerul, părintele, și dacă am fi unde ar rămâne obiectivele, aspirațiile și visele proprii? Cum ar fi să fim toți muzicieni sau pictori? Dar ingineri sau electricieni? Am mai putea oare să cunoaștem și să decoperim lumea, natura, pe ceilalți, dar mai ales pe noi înșine dacă am fi „la fel”? 

Poate că uneori ne pierdem entuziasmul, motivația, obiectivele, ba chiar gândim că viața ar putea să ne ofere mai mult. Sunt acele momente în care avem nevoie să ne oprim, să ne liniștim, să ne reîncărcăm bateriile, să ne pregatim pentru o etapă nouă din viața noastră, să creăm oportunități pentru a continua să ne dezvoltăm, sau să deschidem ușa celor pe care viața ni le oferă.

În drumul nostru fiecare întâlnim situații de acest fel în diverse momente și etape de viață, astfel că dezvoltarea personală se adresează tuturor, indiferent de vârstă (de la copii, la vârstnici), dar și cuplurilor sau familiilor care își doresc îmbunătățirea relațiilor sau a comunicării.

Și cum orice persoană are atât puncte forte sau calități, cât puncte mai slabe (pe care tindem să le numim „defecte”), uneori pare greu să ne folosim de ele într-o manieră cât mai eficientă pentru a ne atinge obiectivele sau a ne îndeplini visele. Alături de un psiholog, prin ședințe la cabinet sau online, putem să ne cunoaștem mai bine, să învățăm moduri noi de a gândi și acționa pentru a folosi resursele personale la capacitate maximă și a obține cele mai bune rezultate, fie că vorbim de viața personală, profesională, sau cea socială.

Te intrebi cum sau în ce fel îți poate fi de folos dezvoltarea și optimizarea personală? Concret, te poate ajuta să:

 • Te cunoști mai bine pe tine și să îi cunoști mai bine pe ceilalti;
 • Descoperi și să-ți pui în valoare talentele, punctele forte;
 • Identifici și reduci valoarea punctelor tale mai puțin bune (așa-zisele „defecte”);
 • Îți îmbunătățești cunoștințele, abilitățile sociale;
 • Înveți strategii (mai) eficiente de comunicare;
 • Îți gestionezi timpul mai bine, pentru a putea realiza tot ce-ți propui;
 • Crești calitatea vieții tale sau să-ți schimbi stilul de viață;
 • Îți optimizezi/îmbunătățești starea de sănătate;
 • Ai mai multă încredere în tine și în forțele tale;
 • Îți definești și realizezi planurile personale;
 • Înveți cum să te relaxezi și să faci față stresului;
 • Găsești soluții pentru provocările vieții cotidiene sau situațiile speciale (ex.: schimbarea domiciliului, a locului de muncă sau a școlii, probleme/conflict cu partenerul de viață, copilul, părinții sau alt membru al familiei, prieten, etc.);
 • (Re)descoperi dorința și motivația de a continua pentru atingerea unui țel, realizarea unui obiectiv/vis;
 • Înveți metode noi de a-ți recunoaște și controla emoțiile, gândurile și comportamentele;
 • Descoperi cum să echilibrezi viața personală și cea profesională sau să-ți dezvolți cariera, etc.

Și toate acestea pentru ca tu să îți atingi potențialul maxim, să te descoperi pe tine și să devii ceea ce simți că esți menit să fii!

articol scris de Psiholog Anca Raluca OlteanClinica Online