Dieta de detoxifiere: 3 sfaturi și rețete pentru a o urma

Sursă: Unsplash.com

Detoxifierea organismului, din când în când, este esențială pentru a-i asigura buna funcționare. Deși, în esență, organismul dispune de mecanisme naturale de detoxifiere (rinichie, piele, plămâni), dieta de detoxifiere reprezintă „o strategie dietetică” eficientă și o modalitate excelentă pentru a-ți curăța organismul și a-ți întări sistemul imunitar. Există studii care certifică faptul detoxifierea prin alimentație promovează sănătatea generală a organismului.

De asemenea, multe dintre ele te ajută să pierzi în greutate (dacă îți dorești și urmezi, în paralel, o dietă strictă), precum și  să-ți îmbunătățești strălucirea pielii și a părului prin neutralizarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi reprezintă compuși toxici rezultați în urma activităților metabolici, deseori implicați în apariția inflamațiilor din organism. Inflamațiile reprezintă agentul etiologic a majorității afecțiunilor cu care ne confrumtăm în ziua de astăzi.

Detoxifierea printr-o dietă bogată în antioxidanți

Un plan de dietă de detoxifiere te ajută să-ți stimulezi metabolismul, să-ți îmbunătățești funcția cognitivă, să scapi de kilogramele în plus nedorite și, de asemenea, să-ți întărești sistemul imunitar. În principal, foarte multe persoane includ în meniul zilnic, în această perioadă, mai multe alimente detoxifiere, despre care se știe că stimulează eliminarea toxinelor din organism, având un conținut ridicat de vitamine, compuși fitochimici și săruri minerale.

Consumă mai multe fructe și legume

În general, aceste alimente sunt foarte bogate în antioxidanți. Aceștia sunt compuși chimici benefici pentru organism, deoarece au rolul de a neutraliza și elimina radicalii liberi rezultați în urma proceselor celulare. Radicalii liberi acționează asupra celulelor, ducând la distrugerea acestora. La nivelul organismului, radicalii liberi sunt neutralizați cu ajutorul unor enzime, însă niciodată nu strică un aport suplimentar de antioxidanți naturali. Pentru ca legumele să-și păstreze proprietățile cât mai bine, puteți folosi o friteuza aer cald la prepararea acestora.

Rețete pentru detoxifierea organismului

Trebuie să știi că în timpul dietei de detoxifiere nu trebuie să te abții de la mâncare. De fapt, poți consuma cu încredere preparate obișnuite, cum ar fi supa crema de legume sau diferite tipuri de smoothie-uri din fructe și legume. Este foarte important, totuși, să eviți să consumi preparate de origine animală (carne, ouă, lapte, brânză), precum și alimente procesate, din supermarket, sau dulciuri și produse de patiserie. Fructele și legumele sunt alimentele esențiale.

Dieta de detoxifiere se bazează, în general, pe consumul de smoothie-uri și pe mâncăruri lichide. Supele cremă sunt cele mai bune, în special datorită faptului că poți folosi orice legumă îți dorești pentru a le pregăti (roșii, dovlecel, țelină, praz, sau chiar un mix de legume). Smoothie-uri din fructe de sezon sau tropicale nu doar că sunt delicioase, dar sunt numai bune pentru perioada caldă a verii când, de obicei, persoanele iau în calcul dieta de detoxifiere.

Există studii care certifică impactul pozitiv al unei astfel de diete de detoxifiere asupra organismului. Nu doar că alimentele consumate în această perioadă sunt mult mai ușor de digerat, deci nu presupun un efort energetic imens din partea organismului, ci conțin și cantități mari de vitamine, săruri minerale, polifenoli și fibre vegetale care asigură sănătatea tractului gastrointestinal. Dieta de detoxifiere ar trebuie făcută măcar o dată pe an.