Dinți erodați la copii din cauza sucurilor – o problemă națională

Faptul că sucurile acidulate cumpărate nu sunt bune pentru dinții noștri deja nu mai este un secret. Știai însă că și sucurile proaspăt stoarse din fructe pe care le oferim copiilor noștri sunt și ele nocive pentru dinți? Cu ce putem înlocui sucurile copiilor pentru a le oferi o alternativă sănătoasă pentru dantură? Află totul despre impactul sucurilor asupra dinților copiilor din acest articol marca Hollywood Smile Center!

Dinți erodați la copii din cauza sucurilor – o problemă națională

Este îngrijorător numărul cazurilor de copii ce ajung la stomatolog cu dinții extrem de erodați, cu carii adânci și extinse. Cândva, acest tip de carii era specific pacienților de 40+ ani, care începeau să aibă nevoie de coroane dentare, lucrări dentare și implanturi. Astăzi, însă, sunt extrem de dese cazurile de dinți pierduți la copii – fie caria afectase prea mult din dinte pentru a mai putea fi salvat, fie pur și simplu părinții au adus mult prea târziu copilul la stomatolog, iar dintele respectiv nu a mai putut fi salvat. Lucrare dentară sau implant la copii? Hmm… din păcate, ne confruntăm din ce în ce mai des cu astfel de cazuri. Am putea spune că este o problemă națională.

Cauza? Sucurile. Considerăm că sucurile, atât cele acidulate, cât și cele din fructe, sunt dușmanul numărul 1 al danturii copiilor.

De ce? Pentru că acizii și zaharurile din suc atacă smalțul dinților pe perioade mari de timp. O sticlă de suc nu este băută de un copil în 5 minute. Dimpotrivă, adesea copilul are o sticlă de suc la îndemână din care tot ia câte o gură din când în când, pe parcursul mai multor ore. Acest lucru este cum nu se poate mai rău. Practic, placa bacteriană este “hrănită“ și menținută constant în gură. Gura nu are șansa de a se curăța natural (prin salivație), deoarece vine altă și altă gură de suc. Astfel, apar cariile. Un copil cu carii care nu este dus la timp la medicul stomatolog poate ajunge să piardă dinții (și ne referim la dinții definitivi, nu la cei de lapte, din păcate).

Sucul natural – la fel de periculos pentru dantură precum cel acidulat

Dacă citești acest articol, cel mai probabil ești un părinte responsabil, care se gândește la sănătatea danturii copilului său. Ca un părinte responsabil, nu îl lași să bea sucuri din comert, deoarece sunt acidulate și pline de zahăr. Te felicităm pentru acest lucru!

Tot ca un părinte ce se gândește la binele copilului său, probabil că îi dai se bea dimineața și poate chiar și la prânz câte un suc proaspăt stors din fructe naturale. Medicul pediatru ți-a spus că acesta este un obicei sănătos, așa că tu îi oferi ca băutură sănătoasă copilului câte un fresh de portocale, câte o limonadă, câte un suc de mere. Ba chiar cumperi și fructe bio pentru sucul copilului, ca să te asiguri că nu au chimicale. Nu are ce rău să îi facă un astfel de suc, doar e din fructe, nu-i așa?

Ei bine, nu. Nu este așa. Sucul acesta proaspăt stors din fructe este (aproape) la fel de nociv pentru dantură ca cel cumpărat. De ce? Pentru că are conținut natural de zahăr din fructele stoarse. Acest zahăr va acționa asupra smalțului dentar, ducând la apariția cariilor exact ca un suc plin de chimicale cumpărat din comerț.

Mai mult decât atât, sucul de fructe și în special de citrice are un grad de aciditate foarte ridicat. Această aciditate naturală atacă masiv smalțul dinților, conducând la eroziune. Desigur, nu este o problemă dacă îi dai copilului să bea un fresh din când în când, însă este greșit să faci un obicei zilnic din acest lucru.

Recomandări pentru sănătatea dentară a copiilor

Așadar, ce să bea copiii noștri pentru a avea dantura sănătoasă până la vârste înaintate? Sfaturile de mai jos sunt dedicate copiilor, însă sunt la fel de valabile și adulților:

– Apa este cea mai sănătoasă băutură posibilă, atât pentru dantură, cât și pentru întregul organism. Înlocuiți orice altă băutură cu apa ți veți fi sănătoși. Nu întâmplător Mama Natură ne-a lăsat la dispoziție apă din belșug ca resursă naturală. Și dacă tot nu avem probleme cu aprovizionarea cu apă în țara noastră, să profităm și să beneficiem de sănătatea pe care ne-o oferă un pahar cu apă!

– O alternativă sănătoasă de băutură pentru mic-dejunul copiilor este un pahar cu lapte. Acesta conține calciu și remineralizează dinții. De asemenea, este sănătos pentru întregul organism. Dacă ai de ales între un fresh de fructe și un pahar cu lapte, alege întotdeauna laptele. Are copilul intoleranță la lactoză? Există lapte fără lactoză perfect sigur pentru el și la fel de benefic sănătății!

– Controlul regulat la stomatolog de două ori pe an nu trebuie neglijat. Orice problemă descoperită din timp, fie ea legată de carii, de poziționarea dinților sau de orice altceva, este mult mai ușor de rezolvat decât după ce evoluează.

– Dacă observi un punct negru sau ușor decolorat oriunde pe suprafața danturii copilului, programează-te cu el cât mai rapid posibil la cea mai bună clinică dentară din Ploiești sau din orașul tău. Poate fi totul în regulă, poate fi un început de carie cauzat de deteriorarea smalțului ori poate fi chiar o depunere de tartru de care trebuie să scăpăm. Medicul dentist îți va spune totul după ce consultă copilul.

Dacă urmezi aceste sfaturi, vei avea un copil sănătos și îl vei învăța de mic să fie responsabil cu ceea ce consumă. Aceasta este cheia unei vieți sănătoase – alături de un pahar de apă la fiecare două ore pentru hidratare!