Discopatie Lombara – Ce este si care sunt cauzele

Ce este discopatia lombară? Discopatia lombară este o cauză comună a durerilor de spate pe care o întâlnim mai ales la persoanele care sunt înaintate în vârstă. Discurile care amortizează vertebrele – oasele din coloana vertebrală – încep să se usuce. Discurile se pot deteriora, de asemenea, din cauza uzurii normale sau a unei răniri.

Atât amploarea defecțiunii, cât și modul în care afectează oamenii variază de la persoană, la persoană. O persoană poate avea o deteriorare severă a discului, dar doar o durere ușoară, în timp ce alta poate avea leziuni minore ale discului și dureri chinuitoare.

Pentru a înțelege mai bine discopatia lombară, este util să cunoașteți puțin despre structurile de bază ale coloanei vertebrale și cum funcționează acestea:

Vertebrele

Vertebrele sunt oasele interconectate din coloana vertebrală care susțin întregul corp. Ele sunt împărțite în trei regiuni diferite:

  • coloana cervicală (gât),
  • coloana toracală (sus și mijlocul spatelui)
  • coloana lombară (partea inferioară a spatelui).

Discopatia lombară tinde să apară în gât sau în partea inferioară a spatelui, dar se poate întâmpla oriunde de-a lungul coloanei vertebrale.

Discuri

Între fiecare vertebră se află discuri care absorb șocurile, cunoscute sub numele de discuri spinale sau discuri intervertebrale. Acestea amortizează vertebrele și permit spatelui să se îndoaie și să se răsucească. Partea exterioară a unui disc este fermă și conține nervi, așa că o umflătură sau o ruptură poate fi foarte dureroasă. Dacă interiorul (care este ca gelatina) se scurge, pot apărea răni și dureri tot mai mari.

Cartilaj

Fiecare articulație a coloanei vertebrale este înconjurată de cartilaj, care protejează și amortizează coloana vertebrală. Uzura poate cauza deteriorarea cartilajului, exacerband la discopatie lombara.

Cauzele dicopatiei lombare

Vârsta

Coloana vertebrală începe să degenereze undeva între 20 și 25 de ani. Tinerii de această vârsta nu simt dureri, deoarece este nevoie de mult timp pentru ca discurile coloanei vertebrale să se uzeze singure.

Îmbătrânirea normală nu este singura cauză a degenerării discului. Alte lucruri pot cauza sau contribui la aceasta.

Leziuni

Orice leziune a spatelui care provoacă umflare sau durere (ex: un accident de mașină) vă poate crește riscul de discopatie lombară.

Boli ale coloanei vertebrale

Anumite afecțiuni ale spatelui, cum ar fi spondilita anchilozantă (o afecțiune inflamatorie a coloanei vertebrale care provoacă fuziunea vertebrelor), vă pot crește riscul de discopatie lombară.

Obezitate sau exces de greutate

Excesul de greutate și obezitatea cresc sarcina pe care o suportă coloana vertebrală. Acel exces de greutate comprimă discurile coloanei vertebrale. În comparație cu persoanele cu greutate normală, cei care sunt supraponderali și obezi au mai multe șanse de a avea o degenerare semnificativă a discului, conform unui studiu din 2012 în Arthritis & Rheumatology.

Epidemiologie

Majoritatea degenerescărilor discurilor intervertebrale sunt asimptomatice, ceea ce face dificilă înțelegerea reală a prevalenței. În plus, din cauza lipsei de uniformitate în definițiile degenerescărilor și herniilor de disc, prevalența reală a bolii este dificil de revizuit în mai multe studii.

Într-o meta-analiză a 20 de studii care evaluează imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) la indivizi asimptotici, anomaliile discului raportate la orice nivel au fost:

  • 20% până la 83% pentru o reducere a intensității semnalului,
  • 10% până la 81% pentru umflarea discului,
  • 3% până la 63% pentru proeminența discului (față de 0% până la 24% pentru extrudarea discului),
  • 3% până la 56% pentru îngustarea discului,
  • 6% până la 56% cu rupturi inelare.

Acest studiu susține că simpla constatare accidentală a bolii discului este obișnuită și nu ar trebui să necesite o evaluare de specialitate în absența durerii.