Este necesara tratarea sindromului de tunel carpian?

Esti neindemanatic de ceva timp pentru ca ai o problema la mana? Te confrunti cu amorteala, furnicaturi si dureri in mana, in special in primele patru degete ale mainii? Furnicaturile si durerile sunt mai intense noaptea? Este posibil sa ai sindrom de tunel carpian. Insa pentru a afla cu exactitate ce afectiune ai, cel mai bine ar fi sa mergi la o consultatie la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este cauzat de compresia nervului median, care porneste din partea superioara a bartului, trece prin antebrat, apoi traverseaza incheietura mainii si ajunge in mana. Cand nervul median trece prin incheietura mainii, trebuie sa parcurga un mic pasaj numit tunelul carpian. Daca pasajul este prea ingust, nervul devine comprimat, inflamandu-se.

Atunci cand nervul median este iritat, provoaca diferite simptome precum amorteala, furnicaturi, durere si slabiciune in mana. Inflamatia nervului afecteaza toate degetele, mai putin degetul mic.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Factorii de mediu si ereditari sunt, de obicei, de vina la persoanele cu sindrom de tunel carpian. Efectuezi miscari repetitive ale degetelor sau ale mainii la locul de munca sau intr-un hobby? Folosirea tastaturii timp de cateva ore pe zi sau cantatul la un instrument muzical cu coarde te poate supune riscului de a te confrunta cu aceasta afectiune. Totodata, folosirea excesiva a ciocanului sau a altor unelte pot duce la aparitia afectiunii. Orice alta ocupatie ce implica utilizarea intensa a mainii si incheieturii mainii reprezinta un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian.

Daca niciunul dintre factorii de mediu nu ti se aplica, este posibil sa te fi nascut cu un tunel carpian mai mic, ceea ce face ca nervul sa fie comprimat. Microtraumatismele repetitive la nivelul mainii pot si ele sa duca la iritarea nervului median. Artrita reumatoida, diabetul si bolile tiroidiene pot fi alte cauze ale acestei afectiuni. Chiar si sarcina poate provoca dezvoltarea sindromului de tunel carpian din cauza schimbarilor hormonale si retentiei crescute de lichide.

Este necesara tratarea sindromului de tunel carpian?

Trebuie stiut ca sindromul de tunel carpian este o boala progresiva. Prin urmare, va evolua spre agravare, fie ca acest lucru se va intampla mai lent sau mai rapid. Tratamentul este asadar necesar, altfel boala poate duce la invalidarea pacientului prin disparitia completa a sensibilitatii in primele patru degete ale mainii. Totodata, boala poate sa cauzeze amiotrofie, acest lucru insemnand topirea musculaturii inervate de nervul median. Ca urmare, vor aparea dificultati sau chiar imposibilitatea de a folosi mana afectata.

Metode de tratament pentru sindromul de tunel carpian

In stare incipienta, boala poate fi ameliorata prin metode conservatoare, precum administrarea de antiinflamatoare, injectii locale cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie. Obligatoriu, pacientul trebuie sa poarte o orteza care sa imobilizeze mana in pozitie functionala.

Tratamentul nechirurgical poate doar sa amelioreze simptomele, iar asta doar cand sindromul de tunel carpian este intr-un stadiu incipient. Compresia nu este asadar eliminata.

Singurul tratament care inlatura banda compresiva este interventia chirurgicala.

Din fericire, operatia sindromului de tunel carpian este usoara, se efectueaza in regim de spitalizare de o zi, este complet nedureroasa si dureaza cel mult 20 de minute. Aceasta consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a canalului carpian.

Daca operatia este facuta la timp intr-o clinica specializata (cand inca nu au aparut modificari ireversibile la nivelul nervului median), recuperarea si prognosticul sunt foarte bune, iar pacientul va scapa definitiv de durerile si toate simptomele suparatoare.