Evoluția printării 3D în medicină

Medicina a fost martora multor beneficii și inovații datorită industriei de 3D printing. Deși tehnologia e încă la început, ea a avut deja un impact extrem de mare asupra industriei de producție, din toate nișele, nu doar cea medicală.

Când a fost creată prima imprimantă 3D și cum funcționa acesta

Prima imprimantă 3D a fost produsă în anul 1981 în Japonia, de către Hideo Kodama, dar nu a fost recunoscută niciodată deoarece el nu a reușit să patenteze produsul. Abia 17 ani mai târziu, în anul 1984, un inginer din Statele Unite ale Americii a reușit să creeze un prototip funcționabil, pe care l-a și patentat puțin mai târziu. Numele inginerului este Charles Hull, iar acesta a dezvoltat prima imprimantă 3D SLA (stereolithography). Tipul acesta este cel mai folosit, în ziua de astăzi, deoarece se pot crea o sumedenie de lucruri, precum modele, prototipuri, unelte, paterne, și multe altele. 

Imprimanta 3D SLA folosește fotopolimeri, care sunt, de fapt, niște materiale acrilice, care sunt topite în interiorul dispozitivului, iar mai apoi sunt transformate într-un material solid, cu ajutorul razelor ultraviolete. Deși avem exemple de prototipuri de imprimante 3D care datează încă de la sfârșitul anilor 80, Charles Hull a fost primul care a reușit să creeze una perfect funcțională, el fiind principalul motiv pentru care a început revoluția industrială prin care trecem astăzi.

Unde este folosită, totuși, printarea 3D în medicină?

Mai întâi, pentru a ne face o idee cât de mult a evoluat industria de producție cu imprimante 3D, trebuie să ne uităm la cifre. În anul 2016, întreaga industrie valora aproximativ 5 miliarde de  dolari, în timp ce în 2020 ea a ajuns la peste 11 miliarde, iar anul acesta ea va depăși, conform datelor oficial, pragul de 13.5 miliarde.

Țesuturi și organoizi: Printare 3D în medicină

Probabil știi ce e un țesut, dar mai puțin probabil să știi despre organoizi. Aceștia reprezintă sisteme de culturi care au fost derivate din celule stem, iar cu ajutorul unor scanere și imprimante 3D, pot fi recreate, într-un spațiu controlat, arhitectura și fiziologia completă a oricărui organ. Astfel de imprimante 3D funcționează într-un mod inedit: în loc să folosească materiale precum plastice sau metale, ele folosesc o pipetă cu care așează materialul genetic în straturi. În acest mod, se poate crea în laborator orice tip de țesut și organe întregi, iar multe companii au început cursa către inovație în domeniul de printare 3D.

Desigur, aplicațiile nu se opresc aici. Imprimantele 3D sunt folosite pentru producerea tuturor instrumentelor chirurgicale, proteze personalizate, și multe altele.