Guvernul prelungeşte termenul-limită de acreditare a Școlilor Doctorale până la 31 decembrie 2021

Guvernul României a decis vineri, să prelungească termenul-limită de acreditare a Școlilor Doctorale până la data de 31 decembrie 2021.

Începând de la 1 ianuarie 2020, Ministerul Educației și Cercetării s-ar fi aflat în situația de a nu mai putea asigura funcționarea în condiții de acreditare a Școlilor Doctorale, fiind imposibilă îndeplinirea condițiilor de verificare și acreditare din partea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) într-un interval atât de scurt, astfel încât să nu fie întreruptă activitatea și să se poate organiza admiterea la studii doctorale.

Concomitent cu această decizie, Ministerul Educației și Cercetării urgentează pașii necesari pentru ca acest proces să nu mai fie întârziat:

– pentru metodologia aflată deja în consultare publică este planificată o ședință a Comisiei de Dialog Social, luni 23 decembrie, urmând aprobarea acesteia până la finalul anului 2019;

– ghidurile de evaluare periodică vor fi realizate și comunicate public de ARACIS, în termen de 45 de zile de la aprobarea metodologiei;

– ulterior, universitățile vor depune dosarele în vederea evaluării ARACIS, în termen de 45 de zile și, simultan, va fi planificată cooptarea experților străini în comisiile de evaluare ale ARACIS.

Astfel, Guvernul României va asigura evaluarea școlilor doctorale pe baza următoarelor principii: Etică, Transparență și Calitate.

Noua metodologie de evaluare periodică va introduce și un set de indicatori de etică academică, indicatori care nu existau în metodologiile anterioare. Aceștia vizează suspiciunile de plagiat, cazurile dovedite de plagiat, demersurile inițiate de universități pentru a combate fenomenul și măsurile de prevenire.

Alte obiective ale metodologiei:

– asigurarea calității în procesul educațional pentru ciclul 3 de doctorat. În plus, fiecare școală doctorală va fi evaluată, din 5 în 5 ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menținerii acreditării;

– în cazul în care un domeniu de studii universitare de doctorat este organizat de mai multe școli doctorale din cadrul aceluiași IOSUD, evaluarea trebuie să se realizeze o singură dată, la nivelul IOSUD.

The post Guvernul prelungeşte termenul-limită de acreditare a Școlilor Doctorale până la 31 decembrie 2021 appeared first on exclusivNEWS.ro.