Hidratarea de vară și sportul  – cum să te menții hidratat și de ce contează pentru dinții tăi acest aspect?

Este miezul verii, soarele strălucește, vremea se încălzește și petrecem mult mai mult timp afară. A ne menține bine hidratați este esențial pentru a avea performanțe cât mai bune în sportul de mentenanță pe care-l practicăm (dacă îl practicăm) și pentru a ne bucura la maximum de toate activitățile de vară. Înainte de a opta pentru o băutură sportivă sau un suc pentru a vă satisface nevoile de hidratare, în acest articol vom aborda modul în care diferite băuturi pot afecta dinții, astfel încât să poți face cele mai bune alegeri de hidratare ținând cont de sănătatea dentară, vitală și fie că ai dinți naturali, și fie dacă ai implanturi dentare

În acest context, am discutat cu dr. Cristina Munteanu, ​​medic stomatolog la o clinică stomatologică din București despre importanța îngrijirii orale și, în special, despre cum hidratarea corectă ne protejează dinții în mod natural. Iată ce am aflat.

De ce are nevoie corpul tău pentru a rămâne hidratat?

Indiferent dacă faci un sport sau te relaxezi la soare, atunci când corpul tău se deshidratează, nu are nevoie doar de apă, ci și de electroliți, deoarece pierderea electroliților are loc atunci când transpiri. Electroliții sunt minerale esențiale care, atunci când sunt dizolvate în apă, conduc “electricitatea” către mușchii, nervii și neuronii tăi, astfel încât aceștia să poată funcționa corect. Ele funcționează, de asemenea, pentru a echilibra tensiunea arterială și aciditatea pentru a vă ajută corpul să reconstruiască daunele.

Sunt băuturile sportive cele mai bune pentru sport?

“Băuturile pentru sport sunt o sursă populară de electroliți pentru hidratarea în timpul verii, dar pot avea și  zahăr. Unele băuturi pentru sport conțin, de fapt, mai mult zahăr decât sucurile. Ce e rău la zahăr? Zahărul vă poate afecta negativ dinții atunci când interacționează cu bacteriile care apar în mod natural în gură. Când bacteriile se hrănesc cu zahăr, produc un acid care vă poate eroda smalțul sau stratul exterior al dinților, ceea ce duce la carii.” – menționează dr. Munteanu

Hidratare sănătoasă

Există o mulțime de surse naturale de electroliți care te pot ajută să te hidratați corect, fără toate efectele negative ale zahărului adăugat. Electroliții primari de care corpul tău are nevoie sunt sodiul, potasiul și clorul, care se găsesc în multe alimente și băuturi sănătoase. Sursele bune de electroliți includ alimente precum mere, banane, pepene verde, nuci, lămâi, nuci de cocoș, sare de mare și multe altele.

Aceasta înseamnă că, în loc să apelezi la o băutură sportivă sau la un suc cu aromă artificială pentru hidratare, poți folosi suc natural de fructe, apă de cocos, sos de mere sau fructe și legume întregi alături de apă obișnuită. Poți chiar să adaugi un praf de sare de mare în sticlă de apă pentru a ajuta la completarea și mai multor minerale pentru a satisface nevoile corpului și pentru a-ți proteja dinții – fie naturali, fie cei reconstruiți cu coroane, implanturi sau fațete dentare. – completează dr. Munteanu.