Importanța alegerii unei case potrivite pentru sănătatea ta și a familiei

Achiziționarea unei case potrivite pentru tine și pentru familia ta este una dintre acele realizări ale vieții care se află în fruntea listei de dorințe a multor oameni. Chiar dacă preferințele și gusturile sunt atât de diversificate, sperăm ca prin acest articol să îți oferim suficiente idei astfel încât să poți face alegerea perfectă.

Totuși, ținem cont de faptul că o astfel de achiziție imobiliară vine la pachet cu diverse considerații față de oricare altă achiziție, mai ales când vorbim de alegerea unei case potrivite sau case de vis. Nu-ți fie frică să fii pretențios și să reziști mai mult timp până când găsești casa potrivită în locația potrivită. Așteptarea își va avea propriul merit.

Pentru a alege casa potrivită, venim cu următorii 10 factori pe care trebuie să îi iei în considerare pentru achiziție:

1. Caracteristicile casei mult dorite

În trecut poate ai mai căutat proprietăți care să corespundă nevoilor tale: să aibă suficiente dormitoare, să fie o casă spațioasă, să aibă curte mare, garaj, toate utilitățile etc.

Totuși, casa potrivită sau casa de vis este mai mult despre îndeplinirea dorințelor decât despre satisfacerea nevoilor.

Creează o listă considerabilă cu ceea ce îți dorești să se afle în casa ta. Pentru unii, privitul unui răsărit superb dimineața poate însemna acea alegere potrivită, în timp ce pentru alții poate nu e la fel de importantă priveliștea cât timp casa se află într-o zonă accesibilă, aproape de multe puncte și zone de interes.

Roagă fiecare membru al familiei să facă o listă cu dorințe în ceea ce privește caracteristicile casei. Ulterior, clasează fiecare caracteristică după importanță. Deși e puțin probabil să găsești o casă care să bifeze fiecare punct de pe listă, acest lucru te va ajuta să te concentrezi pe o casă care să fie cât mai potrivită pentru fiecare membru al familiei.

2. Cartierul și zona din jurul casei

O casă bună este parte a unei comunități unde vei trăi zi de zi. Este foarte importantă amplasarea casei deoarece trebuie să se potrivească cu nevoile tale. Gândește-te ce îți dorești mai mult: liniștea naturii, aproape de o pădure izolată, sau energia dintr-un centru plin de viață? Vrei să îți fie accesibile cafenelele, magazinele, băncile, farmaciile etc? Vrei să ai vecini zgomotoși? Pune toate aceste aspecte pe lista amintită la punctul anterior.

3. Dimensiunea terenului casei

Singurul lucru care nu va putea fi schimbat odată ce vei achiziționa casa + terenul, este însuși suprafața terenului. Desigur, există și mici excepții aici, dar de cele mai multe ori, terenul reprezintă o variabilă fixă care nu se poate schimba. Casa o vei putea dărâma, vei putea construi una și mai mare, vei putea să adaugi etaje în sus și jos, dar suprafața terenului va rămâne la fel.

Dacă ar fi să te gândești în prespectivă, poate în punctul în care te afli acum, un teren mai mic s-ar putea să îți surâdă mai bine deoarece e mai ieftin. Dar, nu te raporta niciodată la momentul prezent și încearcă să te gândești cum va fi peste 10-20 sau chiar 30 de ani. Vei vrea să ridici un garaj pe lângă? O piscină? Vei vrea să ai un loc pentru grătar? Un foișor? O zonă pentru a cultiva legume? Nu face compromisuri când vine vorba de suprafața terenului.

4. Vechimea unei case

Când vine vorba de cumpărarea unor case, vârsta casei face diferența. Există avantaje și dezavantaje cu privire la locuințele noi vs locuințele vechi. La casele vechi ține cont de faptul că la un moment dat s-ar putea să fie nevoie de o intervenție masivă ce include multe reparații sau chiar pot apărea anumite stricăciuni. La o casă nouă trebuie verificată calitatea materialelor pentru a-ți face o idee despre durabilitatea în timp.

5. Stilul potrivit pentru casa ta

Fie că vorbim de un stil de viață sau de estetica casei tale, vrei să te asiguri că viitoarea ta casă este una de care te vei simți mândru să o deții. Deoarece modul în care arată o casă este unul dintre primele lucruri pe care tu și ceilalți le observi, găsirea stilului potrivit personalității tale este și acesta un aspect important.

Din fericire, în România ne putem personaliza casele cum dorim, fără a exista standarde fixe privind culoarea, tipul de cărămidă, forma etc. Aici te poți concentra pe diverse idei care să te inspire.

Concluzii

Să alegi o casă potrivită pentru tine și pentru familia ta, nu este un lucru tocmai ușor. Există multe variabile la mijloc și din fericire există și o varietate largă de opțiuni din care ai ce alege. Pe măsură ce lista ta este tot mai bine definită și completă, îți va fi ușor să triezi o mare parte din ofertele din piața imobiliară. Totuși, uneori este nevoie și de mici compromisuri deoarece și alegerile ating în cele din urmă o limită.