Întreținerea ghetelor în sezonul rece – Trucuri și sfaturi utile

Ghetele sunt cele mai bune prietene ale femeilor în sezonul rece. Spre deosebire de cizme, ghetele se pot purta în mai multe combinații vestimentare, sunt mai practice și, de cele mai multe ori, sunt și mai confortabile.

Chiar dacă sunt special concepute pentru a proteja picioarele de umezeală și de temperaturile scăzute, durata de viață a perechii favorite de ghete poate scădea considerabil dacă nu le îngrijești într-un mod corespunzător.

Iată câteva sfaturi utile despre cum ar trebui să te ocupi de întreținerea ghetuțelor la care ții atât de mult:

Uscarea optimă a ghetelor

Una dintre principalele probleme care grăbesc deteriorarea pantofilor în sezonul rece este, în mod evident, udarea lor. Cele mai multe persoane nici nu se gândesc cât de benefic este să usuce încălțămintea după purtarea pe timp de ploaie, ninsoare sau în condiții de ceață densă. O metodă eficientă de a usca perechea udă de ghete este să le pui lângă o sursă moderată de căldură – calorifer, radiator sau sobă. Deși aceasta este cea mai rapidă metodă de uscare, este și cea mai periculoasă pentru materialul încălțămintei. 

O metodă mai sigură pentru a nu altera calitatea materialului ghetelor este folosirea orezului. Proprietatea orezului de a absorbi umezeala rapid din orice spațiu este un lucru știut de toată lumea, mai ales de femei. Așadar, el poate fi folosit și în această situație, nu numai în bucătărie. Procedura este cât se poate de simplă: ghetele ude se pun într-o cutie din carton în care s-a presărat un strat zdravăn de orez, de două degete, se pune capacul cutiei și se lasă așa 2-3 ore. Rezultatul este unul surprinzător!

Curățarea ghetelor după ce s-au uscat

Cu toate că noile modele de ghete pentru damă sunt confecționate din materiale rezistente la uzură și la condiții extreme de vreme, tot există riscul distrugerii perechilor de încălțăminte dacă nu li se acordă îngrijirea adecvată. Iar murdăria este inamicul numărul 1 al materialelor textile sau naturale.

Așadar, dacă procesul de uscare s-a încheiat cu succes, urmează partea de curățare a posibilelor pete de noroi și înlăturarea neplăcutelor dungi apărute din cauza substanțelor saline folosite pentru dezăpezire pe timp de iarnă. 

Îndepărtarea petelor și a dârelor de nori se poate face foarte simplu, în cazul materialelor cu suprafețe lucioase, cu ajutorul unei lavete moi și a apei calde. După curățare, se recomandă aplicarea unui strat de cremă de pantofi ghetelor cu suprafețe lucioase. Dacă încălțămintea este din piele naturală sau piele întoarsă, poți îndepărta petele nedorite cu o soluție formată din apă și bicarbonat de sodiu. Dârele produse de soluțiile saline se pot îndepărta cu un mix de apă și oțet din vin alb.

Procesul de impermeabilizare al ghetelor

Impermeabilizarea încălțămintei destinate sezonului rece nu este, așa cum ar crede mulți, un moft. Și da, chiar funcționează. Există în momentul de față pe piață o mulțime de soluții menite să protejeze suprafața exterioară a pantofilor de umezeală și de mizeria de pe străzi. Spray-urile cu aerosoli de protecție sunt printre cele mai eficiente când vine vorba de întreținerea ghetelor. Acestea acționează ca o barieră și nu permit apei, noroiului, zăpezii sau prafului să vină în contact direct cu materialul pantofilor. Dacă aplici aceste soluții pe perechea ta de ghete curate, vei prelungi durata de viață a încălțărilor și te vei bucura cât mai mult de utilitatea lor.

Așadar, soluții pentru întreținerea corectă a încălțămintei există și sunt foarte simplu de pus în practică. Totul ține de atenția pe care ești dispusă să o acorzi îngrijirii perechii preferate de ghete.

sursa foto – pixabay.com

The post Întreținerea ghetelor în sezonul rece – Trucuri și sfaturi utile appeared first on exclusivNEWS.ro.