LĂMÂIA – De ce este esenţială în viaţa noastră ?

Lămâile sunt o foarte bună sursă de vitamina C și flavonoide, care susțin sistemul imunitar și procesul de respirație celulară.

Istoric

        Se presupune că primul lămâi a crescut în sudul Indiei, nordul Burmei, și China .În Asia de Sud și de Sud-Est, acesta a fost cunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și a fost folosit ca un antidot pentru diferite otrăvuri.

 În India, fructul, lămâia, este utilizată în viața de zi de zi pentru diverse scopuri. Este utilizată în toată medicină tradițională indiană, în principal, în medicina Siddha și Ayurveda.

Lămâiul a intrat în Europa (aproape de sudul Italiei), nu mai târziu de primul secol d.Hr., în timpul Romei Antice. A fost distribuit pe scară largă în întreaga lume arabă și regiunea mediteraneană între 1000 și 1150.

Prima cultivare substanțială de lămâi în Europa a început în Genova, în mijlocul secolului XV. Mai târziu a fost introdus în America în 1493, atunci când Cristofor Columb a adus semințe de lămâie în Hispaniola de-a lungul călătoriilor sale.

O lămâie oferă

  • 17 calorii
  • 0,64 g de proteină
  • 0,17 g de grăsime
  • 5,41 g carbohidrat, incluzând 1,6 g fibră și 1,45 g zahăr
  • 15 miligrame (mg) de calciu
  • 0,5 mg de fier
  • 7 mg de magneziu
  • 13 mg fosfor
  • 116 mg de potasiu
  • 2 mg de sodiu
  • 0,05 mg zinc
  • 9 micrograme (mcg) de folat
  • 1 mg de vitamina A

Medicinal

O lămâie furnizează aproximativ 31 mg de vitamina C, care reprezintă 51% din doza zilnică de referință

Cercetările arată că consumul de fructe și legume bogate în vitamina C reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și accident vascular cerebral.

Sucul, care are proprietăți antiseptice datorită pH-ului scăzut, este utilizat de la produse de prim ajutor până la tratamente împotriva durerii de gât.

Având o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturală. Deasemeni, cu un conținut puternic de antioxidanți naturali (flavonoide), se presupune că putea juca un rol împotriva bolilor degenerative ale creierului, ca Alzheimer.

Este tot mai folosit în cosmetică pentru a da elasticitate pielii. Vitamina C găsită în lămâie poate ajuta la reducerea ridurilor pielii, a pielii uscate la îmbătrânire și la deteriorarea de la soare.

Stoarcerea unei întregi lămâi într-un pahar de apă fierbinte, cu o lingură mare de miere face o băutură liniștitoare pentru cineva care este răcit.

Culinar

Fructul are utilizări multiple în bucătărie:

    Sucul proaspat este utilizat în condimentarea peștelui sau folosit atât în marinarea acestuia, acizii din suc neutralizând aminele din pește transformându-le în săruri de amoniu nevolatile, cât și a cărnii roșii unde acizii hidrolizează fibrele dure de colagen, dar pH-ul scăzut distruge proteinele făcând carnea să se usuce la gătire.

        Adăugând apă și zahăr, se obține limonada, o băutură răcoritoare; este folosit astfel în mai multe băuturi slab alcolizate și cocktailuri

    Sucul de lămâie este folosit uneori ca un conservant de scurtă durată la anumite alimente (fructe sau legume) care au tendința de a se oxida (prind o culoare maro) după tăiere acidul său distrugând enzimele care produc această oxidare.

articol scris de Panait Mihai Gabriela Andreea