Mituri dentare care stau în calea zâmbetului impecabil

Când vine vorba îngrijirea zâmbetului tău avem de-a face cu o serie de mituri care, din nefericire, pun o piedică între tine și sănătatea orală desăvârșită. Practicile greșite pe care s-ar putea să le facem aduc un impact negativ ireversibil asupra dinților noștri. Dr. Alexandra Mircea ne vorbește despre cele mai frecvente mituri orale în care trebuie să încetezi să mai crezi.

Mit #1: Cu cât periezi mai agresiv, cu atât mai curați vor fi dinții tăi

Realitate: Cu cât îți periezi dinții mai agresiv cu o periuță prea abrazivă (cu peri medii sau fermi), cu atât mai tare va fi erodat smalțul dinților tăi, care îi protejează împotriva cariilor. Cele mai bune periuțe de dinți sunt cele cu peri moi sau foarte moi, iar tehnica de periaj trebuie să fie una blândă, fără prea multă presiune aplicată la nivelul dinților sau gingiilor.

Mit #2: Albirea dentară sensibilizează dinții

Realitate: Albirea dentară realizată profesional, în cabinet, nu are decât avantaje asupra dinților noștri: îi face mai albi și mai strălucitori. Nu există nicio legătură reală între albire și sensibilizarea dentară. Dacă vorbim despre albirea dentară la domiciliu, realizată cu produse din supermarket, dinții noștri s-ar putea să aibă de suferit – pentru că procedura nu este una supravegheată și controlată de specialist. 

Albirea dentară realizată mult prea des poate, de asemenea, să ne afecteze dinții – dacă petele dentare sunt atât de consistente încât albirea nu ne mulțumește, putem apela la fațete dentare. Când vorbim despre fatete dentare pret, acesta este mai ridicat, însă rezultatele rămân cu noi pentru totdeauna. 

Mit #3: Dacă gingiile sângerează la periaj, e mai bine să nu le mai periem 

Realitate: Dinții și gingiile sângerează din cauza inflamației – adică placa bacteriană rămâne blocată între dinte și gingie. În timp bacteriile se adună și gingia se inflamează, sângerând la periaj – însă atunci când gingiile și dinții sângerează, soluția nu este să nu le mai periem. 

Ci, dimpotrivă, să periem până când sângerarea se oprește. Așa suntem atenționați că în acea zonă bacteriile sunt mai numeroase și trebuie îndepărtate.

Mit #4: Nu mă mai spăl pe dinți dacă mestec gumă

Realitate: Asta probabil ar bucura mulți copii. Să mestecăm gumă – mai ales cea fără zahăr, cu xylitol, are un efect benefic asupra dinților noștri: încurajează producția de salivă. Cu toate acestea, guma de mestecat nu înlocuiește un periaj dentar corespunzător, efectuat de minimum de două ori pe zi, însoțit obligatoriu de ață dentară și apă de gură.

Mit #5: Aparatul dentar e inestetic și funcționează doar pentru copii

Realitate: Aparatul dentar nu este dedicat doar copiilor – de fapt, acest tratament funcționează indiferent de vârstă, de aceea din ce în ce mai mulți adulți poartă aparat dentar. Într-adevăr, pentru adulți durata tratamentului s-ar putea, în funcție de gravitatea înghesuirilor dentare, să fie mai îndelungată decât în cazul copiilor – însă tratamentul funcționează. 

Cât despre estetica aparatului dentar, lumea stomatologică este în continuă mișcare: dacă aparatul dentar clasic, din metal, ni se pare inestetic, avem o sumedenie de alte opțiuni pe piață, precum invisalign – transparent, invizibil, elegant. Deci, complet estetic. 

Mit #6: Nu mă doare, deci nu merg la stomatolog 

Realitate: Acesta este cel mai grav mit în care trebuie să încetăm să mai credem – o mulțime de afecțiuni orale nu ne aduc durere. Nu toate cariile și afecțiunile gingivale prezintă durere sau inflamație. 

Însă odată ce simptomele apar – chiar dacă apar mai târziu – ele sunt mult mai acute. În loc să aștepți ca o carie să te doară pentru a merge la stomatolog, alege să mergi la control încă din primele stadii ale apariției ei – tratamentul va fi nu doar mai plăcut și ușor, ci și mai accesibil. 

Pentru o dantură sănătoasă, este vital să ne asigurăm că filtrăm toate informațiile care ajung la noi –  alături de aceste mituri circulă alte zeci, pe care, dacă le credem, riscăm să favorizăm apariția de noi afecțiuni dentare. Controlul la stomatolog este necesar pentru dinți sănătoși și frumoși – chiar dacă în aparență nu ne deranjează nimic, prevenția rămâne cel mai plăcut, ușor și puțin costisitor tratament.