Pacienta arsă de vie pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca, a decedat

Pacienta în vârstă de 66 de ani, bolnavă de cancer, care a fost arsă de vie pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a murit duminică seară.

Pacienta avea arsuri pe 40% din suprafaţa corpului iar medicii îi dau şanse minime de supravieţuire.

Potrivit Digi 24, pacienta a fost a fost dezinfectată cu soluţie de mâini întrucât femeia ar fi fost alergică la iod, așa că a fost ales un alt dezinfectant, cu alcool, unul pentru mâini. 

Profesorul Mircea Beuran neagă că era în sala de operaţie în momentul în care aşternutul medical cu care era acoperită pacienta, a luat foc de la bisturiul electric.

Au dus bolnava în blocul operator de urgenţe, în sala unde s-a pregătit reintervenţia chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simţit miros de priză arsă. Şi imediat au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a autoaprins probabil de la o scânteie sau deja mocnea, este greu de spus cum s-a produs această scânteie. Pacienta fiind polialergică nu s-a putut face câmpul cu o soluţie iodată, cum se face de obicei, lucru cunoscut şi de familie. În clipa în care s-a produs acest foc, echipa care era atunci operatorie a căutat prin diferite mijloace înăbuşirea flăcării şi cineva a adus un vas cu apă să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Şi lucrul acesta se poate dovedi uşor cu ajutorul camerelor de luat de vederi care sunt de la intrarea în spital până în blocul operator şi corelat cu protocoalele de terapie intensivă şi protocolul de chirurgie pe care l-am semnat. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul într-o altă sală şi echipa căuta să facă hemostaza, adică oprirea sângerării. Atunci m-am asociat echipei, echipa era şocată pentru că a trecut prin acest eveniment, odată ce a intrat, am preluat operaţia, am finalizat-o. După ce am finalizat operaţia, am ajutat împreună cu echipa de la chirurgie plastică, echipa de arşi, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziţia de a fi transportat în Terapia Intensiva marilor arşi. Suprafaţă la evaluarea momentului era în jur de 25-30 la sută de la gradul 1, 2, dar ştim că există o dinamică a evoluţiei plăgilor arse”, a declarat Mircea Beuran la Antena 3.

Familia pacientei acuză conducerea spitalului că nu a fost informată despre gravitatea incidentului.

„În dată de 10.12.2019, mama a fost internată la Spitalul de Urgență Floreasca, cu diagnostic de cancer pancreatic, în vederea intervenției chirurgicale ce a avut loc în dată 13.12.2019, operație ce a fost condusă de prof. dr. Mircea Beuran. După această intervenție chirurgicală, evoluția mamei a fost una favorabilă, comunicând în permanentă cu familia. Mama se simțea norocoasă pentru șansă care i se oferise și bucuroasă că se simțea mai bine. Recuperarea post operatorie a fost monitorizată în continuare în cadrul spitalului Floreasca, timp de o săptămâna. În dimineață zilei de 22.12.2019, am fost contactați telefonic de o colegă de salon a mamei, care ne-a adus la cunoștință faptul că mama a fost dusă de urgență la blocul operator, deoarece pe parcursul nopții starea ei s-a înrăutățit. La aflarea acestei vești, ne-am deplasat de urgență la Spitalul Floreasca, pentru a află mai multe detalii despre starea ei. Din discuțiile purtate cu reprezentanții spitalului, a reieșit faptul că intervenția chirurgicală de pe 22.12.2019 a fost necesară de urgență, datorită unei hemoragii interne.  În plus, ne-a fost menționat faptul că, în timpul operației, a avut loc un accident în urmă căruia mama a suferit arsuri de gradul 2. Atunci când am solicitat mai multe detalii, ni s-a spus că nu se știe decât că a fost un accident. Din blocul operator, pacienta a fost transferată la AȚI (Terapie Intensivă) și ulterior, în dată de 23.12.2019, în jurul orei 13, transferată la secția AȚI Marii Arși. În tot acest timp, familia a solicitat informații detaliate cu privire la incidentul produs în sala de operație și de gravitatea acestuia. Precizăm că, în tot acest timp, familia a fost conștientă de gravitatea bolii (cancer pancreatic), dar incidentul survenit în timpul celei de-a două operații nu ne-a fost explicat clar, nu ni s-a prezentat gravitatea situației și modul în care s-a petrecut acest accident. Am aflat anumite detalii din presă, în momentul transmiterii acestora pe posturile de televiziune. Nu facem acuzații, ne dorim doar să înțelegem ce s-a întâmplat”, se arată în comunicatul familiei pacientei arse.

Incidentul de la Floreasca a fost făcut public abia la o săptămână distanţă de la producerea sa. Conducerea Spitalului Floreasca a ţinut ascuns acest incident grav din sala de operaţie. Dreptu urmare, Ministrul Sănătăţii a trimis Corpul de control la spital.

Serviciul Investigații Criminale din cadrul Poliției Capitalei a demarat o achetă în cazul femeii care a fost arsă în sala de operații de la Spitalul Floreasca.

The post Pacienta arsă de vie pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca, a decedat appeared first on exclusivNEWS.ro.