Peste 5.300 de pompieri sunt la datorie în minivacanța de Crăciun

Românii petrec şi pompierii muncesc, stau la datorie în minivacanţa de Crăciun pentru a interveni în caz de nevoie.

În perioada următoare, 24 de ore din 24, salvatorii sunt pregătiți să acționeze atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

În acest sens, în fiecare zi, pompierii pot interveni cu peste 3.300 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 103 mașini de descarcerare, 304 ambulanțe SMURD, 31 unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, precum şi 43 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.

Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc și vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie.

În acest sens, în scopul prevenirii evenimentelor care pot umbri aceste sărbători, IGSU a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor suplimentare de protecție pe linia securității la incendiu la obiectivele care reunesc un număr mare de participanți.

Astfel, în perioada 28 noiembrie – 22 decembrie a.c., pompierii au executat, la nivel național, 2.548 controale de prevenire la obiective ce desfășoară activități cu public numeros, cluburi, discoteci și unități de alimentație publică care organizează petreceri de Crăciun și Revelion.

În urma acestor verificări, inspectorii de prevenire au identificat 359 de spații care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, iar pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, au fost aplicate 1.081 amenzi, în cuantum de 3.785.215 lei.

Cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea materialelor care pot lua foc.

De asemenea, este important să nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură, precum sobe, calorifere ori alte mijloace de încălzire.

În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.

IGSU atrage atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere, respectiv:

  • respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
  • asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
  • asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
  • instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și care asigură intervenția la locul de muncă.

The post Peste 5.300 de pompieri sunt la datorie în minivacanța de Crăciun appeared first on exclusivNEWS.ro.