Steroizii anabolizanți – hormonii au întotdeauna două fețe

Despre controversatul subiect al anabolizantelor, substanțe cu potențial mare de abuz în lumea sportivilor, va vorbi într-un interviu Lect. univ. Dr. Alice Piperea: (http://alicepiperea.ro/steroizii-anabolizanti-1/).

Reporter: Ce sunt steroizii anabolizanți?

Alice Piperea: Steroizii anabolizanți sunt substanțe de sinteză cu structură chimică asemănătoare hormonului sexual masculin testosteron. Denumirea din lumea științifică a acestor substanțe este de steroizi androgeni anabolizanți. Ei mai sunt numiți în limbajul curent și anabolizante.

Termenul de anabolizant se referă la proprietatea substanței de a influența metabolismul şi favoriza dezvoltarea ţesuturilor, adică de a facilita dezvoltarea masei musculare, a scheletului şi a organelor, mai ales în cazul unui organism în creştere.  Nu trebuie să îi confunzi cu suplimentele alimentare, și ele cu rol anabolizant, dar fără structură steroidică, deci fără efectele secundare ale anabolizantelor.

Termenul de androgen se referă la proprietatea acestora de masculinizare a persoanei căreia îi sunt administrați.

R: Pentru ce prescrie medicul sterozii anabolizanți?

A.P.: Steroizii anabolizanți sunt prescriși de medici pentru tratarea anumitor afecțiuni determinate de dezechilibrul acestora în organism, de exemplu întârzierea pubertății.

R: De ce este interzis a se administra fără prescripție medicală?

A.P.: Anabolizantele sunt interzise a fi administrate fără prescripție medicală din două motive:

-efectul acestora nu este în totalitate cunoscut;

-persoanele care abuzează de ele, le administrează în doze mult mai mari decât cele terapeutice, ceea ce duce la apariția efectelor secundare foarte periculoase.

R: Cine abuzează de anabolizante?

A.P.: În principal halterofilii îi utilizează pentru creșterea performanțelor sportive și din punct de vedere estetic, pentru creșterea masei musculare și diminuarea țesutului adipos. Obișnuim să asociem utilizatorul de steroizi anabolizanţi cu culturiștii, însă mulți alți sportivi utilizează anabolizante pentru creșterea performanțelor, de exemplu atleţi, ciclişti sau fotbaliști.

Abuzul de steroizi are la bază, însă, de cele mai multe ori, tulburări de percepţie asupra imaginii propriului corp.

Unele persoane care abuzează de acești steroizi suferă de dismorfie musculară, afecțiune psihică ce constă în impresii distorsionate asupra imaginii corporale proprii.

Conform studiilor științifice, persoanele abuzate sexual sau fizic sunt mai predispuse la abuz de steroizi anabolizanți decât cele care nu au trecut prin aceste experiențe.

Deasemenea, un alt segment de populație predispusă la abuz de acești hormoni este reprezentat de adolescenții cu un comportament de asumare frecventă a unor riscuri crescute.

R: De ce utilizarea „clandestină” de anabolizante ridică probleme?

A.P.: Problema cea mai mare este reprezentată de faptul că cei care fac exerciții de forță utilizează anabolizante din proprie iniţiativă, fără a se informa correct de la un specialist în domeniu sanitar și fără supraveghere medicală.

Deasemenea administrarea acestora se realizează conform unor scheme luate de pe Internet sau de la „experţi” din sălile de forţă, care le oferă cu mare generozitate.

Mai mult decât atât, anabolizantele sunt procurate de cele mai multe ori de pe piața neagră. Înainte de a procura un medicament de pe piața neagră trebuie să știi că acesta prezintă un mare risc pentru sănătatea ta, deoarece probabilitatea să nu corespundă din punct de vedere calitativ/cantitativ este mare.

În cel mai “bun” caz e “praf de cretă” și nu conține nicio substanță activă (caz în care nu ar trebui să prezinte riscuri asupra sănătății, ci, doar, asupra “portofelului”). Dar poate conține substanța activă declarată în doze diferite de cele declarate pe ambalaj (mai mari, cu potential toxic sau mai mici, cu risc de ineficiență), altă substanță activă decât cea declarată (poate chiar mai periculoasă) sau diverse substanțe toxice peste limita maxima admisă.

Înainte de a te gândi măcar o clipă să iei anabolizante, tine minte că fitness-ul şi culturismul implică în primul rând un mod de viaţă ordonat, educaţie şi cunoaşterea amănunțită a propriului corp, a modului în care acesta răspunde la antrenament, alimentaţie şi odihnă.

R: Care sunt cel mai des întâlniți steroizi anabolizanți de care se face abuz?

A.P.: Steroizii anabolizanți de care se face cel mai des abuz sunt: oximetolona, oxandrolona, metandrostenolona, stanozol, nandrolon decanoat, nandrolon fenilpropionat, testosterone cipionat, boldenon undecilenat, tetrahidrogestrinon.

R: Cum se abuzează de steroizi anabolizanți?

A.P.: De cele mai multe ori consumul de anabolizante are profilul uni abuz de medicamente, care se asociază cu multe efecte adverse, în general greu de prezis doar pe baza dozei sau frecvenţei de administrare.

Steroizii anabolizanți se administrează oral sau injectabil, intramuscular, în doze de 10, până la 100 de ori mai mari decât cele necesare pentru tratarea afecțiunilor medicale despre care am amintit mai sus. Și aici apare problema: din cauza dozelor mult prea mari.

Aceștia se pot administra și prin aplicare direct pe piele sub formă de cremă, gel sau plasture.

Studiile științifice efectuate în SUA au arătat că 1 până la 6 % din atleți abuzează de acești hormoni.

În mod curent, sportivii de performanță, respective cei care participă la olimpiadele sportive sunt testați pentru substanțe dopante, care includ și steroizii anabolizanți. Sportivii sunt testați pentru substanțele dopante cunoscute, însă în mod constant se sintetizează substanțe noi care devin disponibile și există, din acest punct de vedere, tentația acestora de a abuza de acestea.

În timp se pun la punct metodele de determinare și pentru aceste substanțe, existând riscul ca aceștia să fie prinși asupra faptului.

Unii sportivi consideră că pot evita efectele adverse ale steroizilor sau maximize efectele acestora prin administrarea lor după diferite scheme de tratament, și anume:

-schema ciclică, care implică administrarea acestora pentru o anumită perioadă de timp, urmată de o pauză, după care se reia administrarea;

-schema care presupune asocierea a două sau mai multe tipuri de steroizi;

-schema piramidală, care presupune creșterea treptată a dozei sau frecvenței administrării până la o doză maximă.

Nu există însă nicio dovadă științifică că administrarea acestora conform schemelor de mai sus ar reduce riscul de reacții adverse.

Despre reacțiile adverse ale steroizilor anabolizanți îți va povesti Alice în articolul următor.

Despre Alice poți afla mai multeAICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu
Alicepoți intra în contact pe Facebook (www.facebook.com/alicepiperea) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC, ORI pentru admitere la facultate.