Suplimentele alimentare cu vitamine – sunt necesare sau nu?

Sursa foto: Freepik 

Se vorbește adesea despre faptul că organismul are nevoie de un aport zilnic de vitamine pentru a se menține sănătos și a funcționa corespunzător.[2] Multe persoane aleg să apeleze la suplimente alimentare pentru a asigura acest necesar de vitamine. Este însă cu adevărat nevoie să facem asta? Dacă da, când și de ce? Răspunsul la aceste întrebări îl vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Ce sunt suplimentele alimentare cu vitamine

Suplimentele alimentare cu vitamine sunt produse destinate să completeze dieta și să asigure un aport adecvat de nutrienți în organism. Sunt disponibile sub diverse forme, inclusiv comprimate, capsule sau siropuri, și se pot lua fără prescripție medicală. Le găsești în magazine sau farmacii și există o gamă largă de astfel de produse, de la suplimente ce conțin o singură vitamină până la suplimente cu un complex de multivitamine și minerale naturale.[3]

Administrate corect, la recomandarea medicului și conform indicațiilor acestuia, pot contribui la menținerea unei bune stări de sănătate, în special în acele cazuri când, din diverse motive, nu se poate asigura necesarul de vitamine al organismului prin intermediul alimentației. Probleme pot apărea însă atunci când se ia fără a se consulta în prealabil un medic sau când intenția este aceea de a le folosi ca înlocuitor al unui medicament, pentru a trata, ameliora sau preveni diverse afecțiuni, ori ca înlocuitor al unei diete echilibrate.[4]

Când sunt necesare suplimentele alimentare cu vitamine 

Majoritatea persoanelor nu vor avea nevoie de suplimente cu vitamine dacă au grijă să mănânce sănătos și să consume suficiente alimente care pot furniza organismului nutrienții necesari. Asta nu înseamnă însă că nu există și situații în care este nevoie de suplimente cu vitamine. Ele sunt recomandate atunci când aportul de vitamine din alimentație nu este suficient sau când există nevoi specifice, cum ar fi în timpul sarcinii, a creșterii, în anumite boli sau în cazul vârstnicilor. În astfel de situații, suplimentele pot contribui la menținerea sănătății și la prevenirea sau tratarea unor deficiențe de vitamine, care ar putea efecte negative asupra organismului.

De exemplu, în timpul sarcinii, organismul are nevoie de un aport suplimentar de acid folic. Acesta este forma sintetică a vitaminei B9 și are un rol foarte important în dezvoltarea fătului și prevenirea unor malformații congenitale. Tocmai de aceea, femeilor însărcinate și celor care plănuiesc să rămână însărcinate li se recomandă să consume alimente bogate în acid folic și să ia suplimente cu acid folic. Doza recomandată este de 400 de micrograme (mcg) de acid folic/zi.[1]

Vitamina D este un alt exemplu de vitamină al cărui aport adecvat nu este întotdeauna ușor de asigurat, în special în sezonul rece. Principala sursă de vitamina D este soarele – se formează la nivelul pielii în urma expunerii la razele solare. Se mai găsește și în anumite alimente, dar este dificil de asigurat necesarul de vitamina D doar prin alimentație. Este motivul pentru care se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina D în lunile de toamnă și iarnă, când expunerea la soare este limitată.[2]

Ce riscuri prezintă suplimentele cu vitamine

Deși pot avea anumite beneficii, suplimentele cu vitamine pot avea și efecte adverse, în special atunci când sunt administrate în exces sau incorect. Unul dintre riscuri este supradozarea. De asemenea, unele suplimente pot interacționa cu medicamentele pe care le luăm, reducând sau anulând efectul acestora.

De exemplu, vitamina C, la care se apelează adesea ca remediu pentru răceală, poate provoca diaree atunci când se administrează în doze prea mari (peste 1 gram). Lista posibilelor efecte adverse mai include greața, crampele abdominale, durerile de cap, oboseala și pietrele la rinichi. De asemenea, poate interfera cu capacitatea organismului de a metaboliza alți nutrienți și poate afecta rezultatele anumitor investigații.[4]

Suplimentele alimentare cu vitamine pot avea un impact pozitiv asupra sănătății, contribuind la funcționarea optimă a organismului, cu condiția să fie folosite pentru a completa o dietă echilibrată și să fie luate doar atunci când este necesar, la recomandarea unui medic și respectând indicațiile acestuia. În caz contrar, pot avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Bibliografie: 

  1. „Folic Acid”, Centers for Disease Control and Prevention, 15 June 2022, www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html. Accessed 29 June 2023.
  2. „Do I Need Vitamin Supplements?”, NHS, 2023, www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/do-i-need-vitamin-supplements/. Accessed 29 June 2023.
  3. „FDA 101: Dietary Supplements”, U.S. Food and Drug Administration, 2022, www.fda.gov/consumers/consumer-updates/fda-101-dietary-supplements. Accessed 29 June 2023.
  4. „Vitamin and Mineral Supplements”, Better Health Channel, 2022, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-and-minerals. Accessed 29 June 2023.