Terapia ABA și rezultatele în tulburările de spectru autist

Tulburările din spectrul autist (TSA) reprezintă un grup de afecțiuni complexe de dezvoltare a creierului. Aceste tulburări se manifestă prin dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială, o gama restrânsă de interese și activități care au un caracter repetitiv. De cele mai multe ori sunt diagnosticate încă din copilărie, în jurul vârstei de 2 ani și persistă în adolescență și în maturitate aflăm de la People Develop Center.

Pe termen lung pot apărea probleme la școală, la locul de muncă și în societate. Un număr redus de copii se dezvoltă normal în primii ani de viață, iar apoi trec într-o perioada de regres între 18 – 24 de luni de viață. Terapia timpurie poate să îmbunătățească în mod considerabil viață multor copii și integra ca viitori adulți, chiar dacă nu există o vindecare definitivă.

 

Ce este și ce rezultate oferă terapia ABA?

Tratamentul  TSA este folosit pentru ameliorarea simptomelor și pentru a ajută dezvoltarea comportamentală a copilului și nu vindecă tulburarea.  Unul dintre tipurile de terapii care a adus rezultate optime în ceea ce privește ameliorarea simptomelor  TSA (tulburare de spectru autist sau comun denumit autism) este terapia ABA. Această este un tip de terapie de învățare care implică destructurarea tuturor cunoștințelor până la cele mai mici detalii, recompensarea pozitivă a comportamentelor dorite și întărirea lor, apoi generalizarea comportamentelor învățate prin intervenție intensivă. În ziua de astăzi se folosește întărirea pozitivă adică recompensarea care constă de obicei într-o gustare care îi face plăcere copilului.

Terapia ABA oferă rezultatele cele mai bune atunci când intervenția este realizată cât mai timpuriu posibil. De asemenea, cu cât numărul de ore de terapie 1:1 este mai mare cu atât sunt rezultatele mai consistente. Încă un avantaj pe care îl produce această terapie este durata terapiei. Cu cât această terapie este mai îndelungată, cu atât șansele de recuperare adecvat vârstei cognitiv-  emoționale sunt mai mari. Părinții trebuie să fie implicați în procesul terapiei pentru că rezultatele acesteia să fie cât mai eficiente.

Copii care au urmat terapie ABA au putut fi integrați și să se  bucure de oportunități.

De ce este nevoie pentru că terapia ABA să aibă succes?

Terapia ABA poate ajută copii cu autism în creșterea comportamentelor dezirabile, creșterea competențelor lingvistice și de comunicare, predarea noilor abilități, îmbrăcatul și dezbrăcatul corespunzător, autoservirea și independența, învățarea autocontrolului, îmbunătățirea atenției, a concentrării, a abilităților sociale, a memoriei și a rezultatelor școlare, generalizarea sau transferul comportamentelor de învățare, restrângerea factorilor de mediu care acționează asupra copilului când învață, reducerea comportamentelor nedorite precum agresivitatea.

Părinții trebuie să se implice în programul de recuperare și de asemenea să se urmeze corect indicațiile și sarcinile pentru acasă primite în terapie. Programul se face individual în funcție de abilitățile copilului, deoarece fiecare necesită o intervenție specială și individualizată.

Așadar, pentru că terapia ABA să aibă succes este nevoie să se țină cont de patru factori: vârstă copilului la intrarea în program, potențialul copilului, gradul de implicare a familiei, experiență și profesionalismul echipei terapeutice. Cu siguranță, nu trebuie uitat nici faptul că pentru a putea beneficia de cele mai bune rezultate, este necesar să se țină cont de toate indicațiile oferite de terapeut.