Tipuri de obturații dentare realizate de Dr. Tes – stomatolog în sectorul 6 București

Obturațiile dentare sunt printre cele mai comune proceduri dentare necesare pacienților. Cu toate acestea, frica de dentiști ne face să mergem la cabinet, să rezolvăm problema repede și să plecăm cât mai rapid fără să adresăm medicului întrebări suplimentare. Din acest motiv, pacienții nu știu de ce tratament au nevoie ori cu ce tip de problemă dentară se confruntă. Considerăm că informația este putere și că în mediul online, protejați de ecranele după care ne ascundem, avem șansa să aflăm toate informațiile pe care nu le primim față în față. Haideți să discutăm astăzi despre tipurile de obturații dentare realizate de Dr. Tes – stomatolog în sectorul 6 București – și particularitățile fiecărui tip de obturație.

Tipuri de obturații dentare realizate de Dr. Tes – stomatolog în sectorul 6 București

Există două mari tipuri de obturații dentare, ambele executate cu profesionalism la cabinetul stomatologic Dr. Tes din sectorul 6 București:

1. Restaurările dentare directe

Restaurările directe sunt acelea pe care le cunoaștem, în limbajul uzual, sub denumirea de plombe. Cu alte cuvinte, atunci când aveți o căriuță mică pe care medicul stomatolog o curăță rapid și care este înlocuită de o plombă insesizabilă, atunci ați avut parte de o restaurare directă.

Această procedură necesită o singură ședință și se poate realiza cu sau fără anestezie locală. În cazul unui pacient mai sensibil, se va folosi anestezia locală, pentru evitarea senzației de durere și disconfort.

Medicul dentist poate curăța zona afectată de carie cu freza, cu ustensile manuale sau cu laserul. Odată curățată cavitatea de bacterii și celule moarte, aceasta va fi igienizată și dezinfectată, urmând ca spațiul rămas gol să fie umplut cu materialul de obturație.

Există trei materiale care se folosesc la acest tip de restaurări. Amalgamurile dentare, care sunt și cele mai cunoscute dintre toate, sunt pe primul loc. Acest material are un grad ridicat de compatibilitate cu organismul uman, iar culoarea sa este foarte naturală, oferind un aspect uniform dintelui.

Pe locul al doilea al materialelor folosite la restaurările directe se află ionomerii de sticlă. Acest material nu este foarte rezistent la presiune, motiv pentru care va fi amplasat doar pe cariile care se află la nivelul rădăcinii dinților sau în spațiile intradentare.

Nu în ultimul rând, un al treilea material ce se folosește la restaurările directe este materialul din rășini sau compozit.

2. Restaurările dentare indirecte

Restaurările dentare indirecte sunt cele care necesită cel puțin două vizite la stomatolog pentru ca lucrarea să fie terminată. Necesitatea a cel puțin două ședințe este datorată faptului că acest tip de restaurări nu se realizează direct pe dinte, ca o plombă normală.

În cadrul primei ședințe, medicul stomatolog va pregăti dinții. În primul rând, acesta îi va pili, astfel încât atunci când restaurarea va fi aplicată pe el, dimensiunea totală să nu fie mai mare decât cea a dintelui inițial.

Odată piliți, dinților li se va lua mulajul ce va fi trimis la laborator. Echipa din laborator va realiza lucrarea în funcție de acest mulaj. La a doua ședință, medicul stomatolog va curăța dinții, îi va igieniza și dezinfecta și va începe să aplice lucrarea.

În cazul unei lucrări complexe, vor fi necesitate mai multe ședințe, în funcție de sensibilitatea pacientului, de complexitatea lucrării și de alți factori ce ar putea întârzia aplicarea lucrării.

Restaurările indirecte sunt realizate pentru plombe ceva mai complicate, cum ar fi onlay-urile și inlay-urile.

De asemenea, tot la categoria de restaurări indirecte intră și fațetele dentare, pentru cei care doresc să uniformizeze aspectul dinților, chiar dacă aceștia sunt sănătoși. Coroanele dentare și punțile dentare realizate doar din materiale neprețioase sunt și ele tot restaurări indirecte.

În ceea ce privește materialele pe care medicul stomatolog sau echipa de laborator le va folosi pentru aceste proceduri, acestea sunt variate. Cel mai des folosit material este ceramica (sau porțelanul) datorită gradului ridicat de rezistență la presiune, dar și datorită culorii sale asemănătoare cu cea a dinților. Aspectul uniform și natural al acestui material este ceea ce îl face să fie și prima alegere a pacienților, în ciuda prețului mai ridicat decât cel al altor materiale.

Pe locul al doilea se află porțelanul amestecat cu structura metalică de suport. Avantajul acestui material este acela că structura metalică de suport oferă o și mai mare stabilitate și rezistență decât cea a porțelanului de sine stătător.

Nu în ultimul rând, o variantă de material destul de populară este reprezentată de aliajele de aur sau de aliajele de materiale neprețioase. Cele din urmă sunt cele mai puțin costisitoare, însă ambele tipuri de aliaj oferă un aspect ne-natural, din cauza culorilor aurii sau argintii.

Dr. Tes – stomatolog în sectorul 6 București

Pentru orice probleme dentare, noi o recomandăm pe Dr. Tes, stomatolog în sectorul 6 București. Pentru lucrările complexe, dânsa oferă posibilitatea de a plăti în rate. Tarifele practicate sunt foarte prietenoase, pentru unele proceduri pacientul plătind doar materialele, fără să plătească și manopera.