Vaccinul anti-HPV – sau despre cum să previi cancerul de col uterin – partea I


Vaccinul anti-HPV – sau despre cum să previi cancerul de col uterin – partea I

În articolul anterior (https://asociatiasucces.ro/revista/ce-sunt-virusurile-papilloma-umane/) Lector univ. Dr. Alice Piperea ne-a povestit ce sunt virusurile HPV, ce tipuri de cancere produc, cum se răspândesc și cum putem preveni infectarea.

Medicina a progresat suficient de mult încât cercetătorii să dezvolte vaccinuri capabile să prevină apariția cancerelor și afecțiunilor asociate produse de 9 tulpini HPV. Este mult mai bine să previi decât să tratezi, mai ales în cazul cancerului și de aceea este important să cunoști câteva date (documentate științific) referitoare la vaccinarea anti-HPV.

În cele ce urmează (http://alicepiperea.ro/vaccinul-anti-hpv-partea-1/), Lector. Univ. Dr. Alice Piperea ne informează despre vaccinurile anti-HPV.

“Ce vaccinuri anti-HPV sunt disponibile pe piață?

FDA a aprobat 3 vaccinuri anti-HPV, și anume: Gardasil, Gardasil 9, și Cervarix. Toate cele 3 vaccinuri previn infecțiile cu tulpinile HPV 16 și 18, tulpini cu risc crescut în apariția cancerului cervical, fiind responsabile de aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin și chiar în procent mai mare de alte cancere associate cu infecția HPV.

În plus, Gardasil previne și infecția cu tulpinile 6 și 11, care produc 90% din verucile genitale.

Gardasil 9 previne infectarea cu aceleași 4 tulpini enumerate mai sus, plus încă 5 tulpini HPV cu risc crescut: 31, 33, 45, 52 și 58.

Aceste vaccinuri oferă protecție sigură împotriva tulpinilor pe care le conțin, dar pot oferi și protecție parțială împotriva altor tulpini cu risc crescut, fenomen cunoscut sub denumirea de “protecție încrucișată”.

Aceste vaccinuri NU previn apariția altor boli cu transmitere sexuală și NU tratează infecțiile HPV deja instalate.

Deoarece niciunul dintre vaccinurile anti-HPV de pe piață nu protejează împotriva tuturor tulpinilor HPV care produc cancer, este foarte important să îți faci regulat testul Papanicolau, chiar și dacă ești vaccinată.

Cine ar trebui să se vaccineze anti-HPV?

FDA a aprobat utilizarea vaccinurilor Gardasil și Gardasil 9 în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani pentru prevenirea cancerului cervical, vulvar, vaginal și anal produs de HPV, precum și a leziunilor precanceroase și a negilor genitali produși de aceste tulpini de HPV.

Gardasil și Gardasil 9 sunt deasemenea aprobate pentru barbați în prevenirea cancerelor anale și verucilor genitale produse de aceste tulpini de HPV.

Gardasil este indicat a fi administrat subiecților de sex masculin cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, iar Gardasil 9 este indicat a fi administrat subiecților de sex masculin cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani.

Cervarix este indicat a fi administrat subiecților de sex feminin cu vârste cuprinse între 9 și 25 de ani pentru prevenirea cancerului ce col uterin indus de HPV.

Toate cele 3 vaccinuri se administrează în 3 prize intramusculare pe o perioadă de 6 luni.

În octombire 2016, FDA a aprobat un regim de administrare în 2 doze în cazul băieților și fetelor cărora li s-a început administrarea în intervalul de vârstă 9-14 ani (caz în care a doua doză trebuie administrate la distanță de 6 luni-1 an față de prima).

În cazul indivizilor la care vaccinarea este inițiată la o vârstă mai mare de 15 ani sau în cazul celor imunocompromiși, regimul de administrare este în 3 prize.

Chiar dacă te-ai vaccinat cu Gardasil, te poți vaccina și cu Gardasil 9.

Mai multe informații despre Gardasil 9, găsești pe website-ul FDA, AICI.

Cele mai importante recomandări ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices = Comitetul Consultativ al Practicilor de Imunizare) referitoare la vaccinarea anti-HPV:

-inițierea vaccinării este recomandată la vârsta de 11-12 ani, dar poate începe și la 9 ani;

-este recomandată vaccinarea subiecților de sex feminin cu vârste cuprinse între 13 și 26 de ani și a celor de sex masculin cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani care nu au mai fost vaccinați anterior sau nu au parcurs regimul de administrare de 3 doze. Pot fi vaccinați și bărbații cu vârste cuprinse între 22 și 26 de ani.

Cum funcționează vaccinurile anti-HPV?

Ca și alte vaccinuri antivirale, vaccinul anti-HPV stimulează organismal să produca anticorpi (anticorpii sunt un fel de system de armament al organismului împotriva agenților infecțioși) care la eventuala întâlnire viitoare cu virusurile HPV (agenții infecțioși), vor lega aceste virusuri și nu le vor lăsa să infecteze celulele.

Vaccinurile anti-HPV de pe piață conțin particule care se aseamănă cu virusurile HPV doar la suprafață. Aceste particule nu sunt infecțioase deoarece nu au încapsulate în ele AND-ul viral, deci le lipsește “centrul de comandă virală”. Cu toate acestea, aceste particule se aseamănă foarte mult cu virusurile reale, în așa fel încât organismul dezvoltă anticorpi eficienți împotriva virusurilor reale. Din acest motiv vaccinurile au eficacitate crescută și siguranță mare.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-HPV?

Vaccinurile anti-HPV sunt foarte eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de tulpinile de HPV pe care le conțin, dacă acestea sunt administrate înainte de expunerea la tulpinile HPV, adică înainte ca individul să își înceapă viața sexuală.

Conform studiilor clinice, vaccinurile Gardasil și Cervarix oferă protecție practic totală împotriva cancerelor cervicale produse de tulpinile 16 și 18 . Gardasil 9 este la fel de eficient în prevenirea infecțiilor produse de tulpinile 6, 11, 16 și 18  și 97% eficient în prevenirea cancerelor cervicale, vulvare și vaginale produse de tulpinile 31, 33, 45, 52 și 58.

Durata protecției oferite de Gardasil este de cel puțin 8 ani de la vaccinare, iar în cazul Cervarix-ului de cel puțin 9 ani de la vaccinare. În cazul Gardasil 9, durata protecției oferite nu este încă cunoscută. Sunt încă în derulare studii pe termen lung care vor elucida durata de protecție anti-HPV a acestuia.

În articolul următor vom discuta despre siguranța acestor vaccinuri, importanța vaccinării anti-HPV, căror categorii de persoane le sunt destinate aceste vaccinuri și despre ce cercetări sunt în derulare la ora actuală în legătură cu prevenirea și tratarea infecțiilor cu HPV.”

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu 
Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de lecții de pregătire la chimie pentru BAC sau pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la 
website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice

1.Gillison ML, Chaturvedi AK, Lowy DR. HPV prophylactic vaccines and the potential prevention of noncervical cancers in both men and women. Cancer 2008; 113(10 Suppl):3036-3046.

2.de Martel C, Ferlay J, Franceschi S, et al. Global burden of cancers attributable to infections in 2008: A review and synthetic analysis. Lancet Oncology 2012; 13(6):607-615.

3.Jemal A, Simard EP, Dorell C, et al. Annual Report to the Nation on the Status of Cancer, 1975-2009, featuring the burden and trends in human papillomavirus (HPV)-associated cancers and HPV vaccination coverage levels. Journal of the National Cancer Institute 2013; 105(3):175-201.

4.Collins S, Mazloomzadeh S, Winter H, et al. High incidence of cervical human papillomavirus infection in women during their first sexual relationship. British Journal of Obstetrics and Gynaecology 2002; 109(1):96-98.

5.Winer RL, Feng Q, Hughes JP, et al. Risk of female human papillomavirus acquisition associated with first male sex partner. Journal of Infectious Diseases 2008; 197(2):279-282.

6.Hildesheim A, Herrero R, Wacholder S, et al. Effect of human papillomavirus 16/18 L1 viruslike particle vaccine among young women with preexisting infection: A randomized trial. JAMA2007; 298(7):743–753.

7.Schiller JT, Castellsague X, Garland SM. A review of clinical trials of human papillomavirus prophylactic vaccines. Vaccine 2012; 30 Suppl 5:F123-138.

8.Koutsky LA, Ault KA, Wheeler CM, et al. A controlled trial of a human papillomavirus type 16 vaccine. New England Journal of Medicine 2002; 347(21):1645-1651.

9.Petrosky E, Bocchini JA, Jr., Hariri S, et al. Use of 9-Valent Human Papillomavirus (HPV) Vaccine: Updated HPV Vaccination Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices. Morbidity and Mortality Weekly Report 2015; 64(11):300-304.

10.Chatterjee A. The next generation of HPV vaccines: Nonavalent vaccine V503 on the horizon. Expert Review of Vaccines2014; 13(11):1279-90.

11.Ferris D, Samakoses R, Block SL, et al. Long-term study of a quadrivalent human papillomavirus vaccine.Pediatrics 2014; 134(3):e657-665.