Vrei să elimini plasticul din jurul tău? Cum să reduci folosirea acestui material fără să îți schimbi stilul de viață, rutina sau confortul!

Pungi de cumpărături, ambalaje de chipsuri, caserole, paie, pahare și tacâmuri de unică folosință: toate sunt fabricate din plastic și pe multe dintre ele le folosim fără să ne punem problema reciclării lor sau a timpului de care au nevoie pentru a se descompune, odată aruncate.

Cât de dăunător este plasticul pentru planetă și cum putem reduce folosirea lui? Citește în continuare penru a afla mai multe!

De ce este nociv plasticul și cum să folosești mai puțin?

Tone de plastic sunt aruncate anual și doar o mică parte este recuperat și reciclat. Cum degradarea se produce extrem de greu (produsele din plastic pot rămâne în pământ și apă zeci sau chiar sute de ani), natura și animalele au de suferit. E ceva ce putem face pentru a arunca mai puțin plastic? Cu siguranță!

  • Folosește pungi biodegradabile și sacoșe de pânză pentru cumpărături. Dacă erai obișnuit cu pungile de plastic clasice, ai observat că au început deja să fie înlocuite cu cele biodegradabile. Acestea se dezintegrează în câteva luni după aruncare, spre deosebire de cele din plastic, cărora le ia până la 20 de ani să se descompună. Și mai bine este să ai pentru cumpărături sacoșe de pânză: acestea sunt trainice, se spală ușor și le poți refolosi de foarte multe ori.
  • Cumpără mai mult de la piață și mai puțin de la supermarket. La piață te poți duce cu propriile caserole, sticle, cutii și sacoșe reutilizabile, pe care micii producători ți le umplu cu cantitățile dorite din alimentele pe care aceștia le vând (brânză, carne, pâine, legume, leguminoase, cereale și nuci la vrac etc.). La supermarket, pe de altă parte, dacă îți cumperi legume congelate, brânză la cutie și snacks-uri, deja ai adunat câteva pungi și recipiente de plastic pe care le vei arunca imediat după folosire.
  • Uită de apa îmbuteliată. În schimb, cumpără-ți o cană-filtru pentru a-ți purifica apa de la robinetul de acasă. Pentru deplasări, ia-ți cu tine fie un termos de 500 ml pe care să îl umpli cu apă filtrată de acasă, fie o sticlă cu filtru, pe care o poți umple de oriunde găsești o sursă de apă potabilă.
  • Renunță la periuțele de dinți din plastic și îndreaptă-te spre cele din lemn de bambus. Caută să cumperi detergent și săpun ambalate în carton, nu în plastic. Renunță la paharele și tacâmurile de unică folosință de la birou și adu-ți de acasă variantele lor reutilizabile. 50 de ani îi ia unui pahar de plastic în care îți bei cafeaua să se dezintegreze.
  • Ia-ți de câte ori este posibil mâncare de acasă, în recipiente pe care să le refolosești. Altfel, vei fi tentat ca la birou să comanzi mâncare, care va veni în caserole de unică folosință.
  • Dacă ești fumător, cumpără-ți brichete pe care le poți reîncărca sau folosește chibrituri de câte ori este posibil.

Pe lângă faptul că se descompune în zeci sau chiar sute de ani, plasticul poluează apele, provocând moartea multor animale și contaminează zonele de pământ unde este aruncat. Dacă ții cont de câteva recomandări și îți creezi o serie de obiceiuri utile (folosirea pungilor biodegradabile, a recipientelor refolosibile etc.), poți reduce considerabil cantitatea de plastic pe care o arunci.

Sursă foto: pixabay.com

The post Vrei să elimini plasticul din jurul tău? Cum să reduci folosirea acestui material fără să îți schimbi stilul de viață, rutina sau confortul! appeared first on exclusivNEWS.ro.