140 de ani de la inventia scaunului cu rotile

Primul scaun cu rotile “decent” a aparut in Europa in 1881. Asa a aparut speranta pentru oamenii cu dizabilitati.

Primul scaun cu rotile “decent” a aparut in Europa in 1881. Asa a aparut speranta pentru oamenii cu dizabilitati. Desi nu puteau merge, se puteau deplasa folosind o masinarie simpla. Foarte simpla,: ca un scaun cu rotile este un scaun la care s-au atasat roti.

In secolul 20, s-au facut mai multe incercari de dezvoltare a acestui dispozitiv. In anul 1918 s-a inventat primul scaun cu rotile motorizat. Apoi, in 1933, un miner ce a suferit un accident de minerit, impreuna cu un bun prieten al sau, de asemenea paralizat, a creat 2 scaune cu rotile pentru uz propriu.

Scaunele cu rotile moderne se bazeaza pe modelul proiectat de o echipa de inventatori de la i inceputul secolului 20, printre care Jeff Minnebraker, Rainier Kuschall si Errol Markheim. Acestia au creat un model de scaun usor si mobilitate ridicata. Era creat numai din aluminiu, pentru a reduce greutatea fara a pierde din rezistenta structurala. De atunci, scaunele cu rotile au fost proiectate sa fie usor de manevrat, transportat si depozitat.

De la inventarea scaunului cu rotile au fost multe initiative de modificare si imbunatatire a functiilor. In trecut erau grele, grosolane si incomode si era nevoie de o persoana care sa le impinga. Acum, gasim modele de scaune cu rotile usoare, foarte usor de manevrat si chiar electrice.

Scaunele moderne sunt diferite, si au numeroase imbunatatiri fata de modelele vechi. Scaunele noi sunt comode, chiar si atunci cand sunt folosite pe perioade indelungate. Scaunele cu rotile autopropulsate au rotile sunt mai mari si mai usoare, pentru a facilita mobilitatea.

Gasim acum in magazine de tehnica medicala numeroase de modele manuale si electrice.

In functie de modul de utilizare, cele manuale sunt si ele de 2 tipuri: cele autopropulsate, pe care ocupantul le manevreaza singur folosind mainile, si cele simple, pe care le impinge un asistent.

Cele electrice au pe cotiera un joystick, utilizatorul controland cu usurinta directia de deplasare, folosind degetele. Modelele mai vechi aveau un volan. “Stramosul” lor este un scaun cu rotile propulsat de un motor pe benzina.

Preturile pentru scaune cu rotile moderne incep la 550 de lei, pentru cele manuale, si cresc simtitor odata cu calitatea materialelor folosite si a functiilor disponibile. De exemplu, un scaun cu rotile cu scaun de toaleta trece de 650 de lei. Alte functii ce adauga la pret sunt: pliabilitatea, structura intarita pentru modelele pentru persoane supraponderale, perna pentru coccis, extinderea unghiului de urcare / coborare fara necesitatea unei persoane care sa-l impinga.

Scaunele cu rotile electrice au preturi ce depasesc cu usurinta 5000 de lei. Nu e un pret accesibil tuturor, insa, daca pui la socoteala faptul ca elimini necesitatea unei persoane care sa impinga pentru cea mai mare parte a timpului, pe termen lung poate merita.

Daca vrei sa citesti mai mult despre istoria scaunelor cu rotile, poti citi si acest articol.