4 simptome care pot semnaliza prezența fibromului uterin

Fibromul uterin este o tumoare benignă care se dezvoltă adesea la nivelul uterului, din cauze care nu au fost încă stabilite cu exactitate. Există mai multe tipuri de fibroame uterine, care pot varia ca formă, dimensiune sau localizare. De multe ori, nu provoacă niciun simptom și nici nu este necesar să se intervină pentru tratarea lor. Există însă și cazuri în care se manifestă prin simptome suficient de severe pentru a afecta calitatea vieții unei femei, din mai multe puncte de vedere.[3] Care sunt câteva dintre semnele ce pot semnaliza prezența unuia sau a mai multor fibroame uterine vei descoperi în rândurile de mai jos.

1. Menstruații anormale

Unul dintre simptomele asociate cu prezența fibromului uterin este reprezentat de sângerările menstruale anormale. Prin asta se pot înțelege menstruații mai abundente decât în mod normal, eventual cu prezența cheagurilor de sânge, sau menstruații care durează mai mult decât erai obișnuită. La fel de posibil este ca sângerările menstruale să apară mai des decât ar trebui și, atunci când pierderea de sânge este semnificativă, să apară și anemia.[1][3]

2. Durerea pelvină

Senzația de durere sau disconfort la nivelul zonei pelvine este un alt simptom al fibromului uterin. Poate varia ca intensitate, poate fi prezentă constant sau se poate manifesta doar din când în când, ca, de exemplu, în timpul menstruațiilor. De regulă, acest simptom se manifestă la femeile cu fibroame uterine mari. În cazuri rare, când vascularizația fibromului nu mai corespunde nevoilor acestuia, se poate întâmpla să apară o durere pelvină acută, severă.[1][2] În funcție de intensitatea durerii și de impactul său asupra vieții tale, poate fi cazul să te adresezi unui medic pentru a afla ce opțiuni de tratament pentru fibromul uterin există.

3. Nevoia frecventă de a urina

Prezența fibroamelor uterine mai poate fi semnalizată și de apariția nevoii frecvente de a urina. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când, din cauza numărului sau a dimensiunii lor, fibroamele ajung să exercite o anumită presiune asupra vezicii urinare. Din aceeași cauză, mai este posibil să întâmpini dificultăți în a goli complet vezica sau să apară dureri în timpul urinării.[1] Oricare dintre aceste simptome pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanei afectate.

4. Dureri în timpul actului sexual

Printre simptoamele comune ale fibromului uterin se mai numără și durerea în timpul actului sexual. Dacă și tu te vei confrunta cu acest simptom și cât de severă va fi durerea depinde de localizarea și dimensiunea fibromului, dar și de alți factori.[1] Se poate manifesta ca un disconfort sau poate fi suficient de intensă pentru a te face să eziți să întreții relații sexuale cu partenerul tău.

Deși sunt mai comune în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, orice femeie poate avea unul sau mai multe fibroame uterine, fără ca prezența acestora să ducă la apariția unor semne și simptome ușor de identificat. Cele mai multe dintre cazuri sunt complet asimptomatice, iar existența fibromului este descoperită absolut întâmplător, în urma unui control de rutină. Chiar și atunci când apar simptome precum menstruațiile abundente, durerile pelvine, nevoia frecventă de a urina sau durerile în timpul actului sexual, ele pot fi puse și pe seama altor cauze.[2]

Dacă și tu ai observat apariția unor astfel de simptome, este timpul să te programezi la un consult de specialitate. Este singura modalitate de a afla care este cauza lor, fie că este vorba de fibromul uterin ori de o altă afecțiune, poate mai severă, dacă este sau nu necesar să se intervină pentru tratarea lor și care sunt opțiunile de tratament disponibile. 

Bibliografie: 

  1. „Uterine Fibroids”, American College of Obstetricians and Gynecologists, 2022, www.acog.org/womens-health/faqs/uterine-fibroids. Accessed 18 Apr. 2023.
  2. „Uterine Fibroids”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288. Accessed 18 Apr. 2023.
  3. „Uterine Fibroids”, Office on Women’s Health, 2021, www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids. Accessed 18 Apr. 2023.