Carcinomul bazocelular – Cum arata si care sunt cauzele lui?

Carcinomul bazocelular, cunoscut si sub numele de epiteliom bazocelular, este cea mai comuna forma de cancer de piele. Acesta se dezvolta in stratul de celule bazale ale pielii si reprezinta aproximativ 80% din toate cazurile de cancer de piele la nivel mondial.

Celelalte doua tipuri principale de cancer de piele sunt carcinomul cu celule scuamoase ale pielii si melanomul. Trebuie avut in vedere ca toate tipurile de cancer de piele sunt o problema de sanatate care pot pune viata in pericol, motiv pentru care trebuie diagnosticate si tratate corespunzator de catre un medic specialist.

Ce este carcinomul bazocelular?

Carcinomul bazocelular este o forma de cancer de piele ce se dezvolta in celulele bazale aflate in partea inferioara a epidermei. Acesta tinde sa creasca lent si sa se raspandeasca rar, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa fie ignorat.

Netratat corespunzator, epiteliomul bazocelular poate invada alte tesuturi de sub piele. Totodata, poate sa apara si in alte zone ale corpului. De stiut, de asemenea, ca la persoanele care au avut in trecut cancer de piele cu celule bazale, acesta poate reveni in acelasi loc sau in alta parte a corpului.

Cum arata carcinomul bazocelular?

Acest tip de carcinom poate sa arate asemenea unui nodul, a unei leziuni sau a unei pete si se dezvolta, de cele mai multe ori, in zonele pielii care sunt expuse in mod frecvent la soare, cum ar fi fata sau gatul.

Deseori, este pruriginos (adica provoaca mancarime). Insa exista si cazuri de carcinom bazocelular care  nu prezinta niciun disconfort (cu toate acestea, sunt la fel de grave).

Exista patru tipuri de cancer de piele cu celule bazale, fiecare dintre ele avand un aspect usor diferit de celelalte. Acestea sunt:

  • Carcinomul bazocelular nodular-ulcerat – Arata ca un nodul si poate avea culoare rozalie, sidefata. De asemenea, poate avea mici vase de sange rosii in interior si marginile usor ridicate. De obicei, se dezvolta lent si se poate transforma intr-o rana deschisa, care sangereaza;
  • Carcinomul bazocelular superficial – Arata ca o leziune solzoasa, de culoare rosie sau roz. Este plata si poate dezvolta o crusta. Marginile sunt mai ridicate, iar in timp, poate creste si sangera;
  • Carcinomul bazocelular infiltrativ – Are aspectul unei pete rozalii, cu margini nedefinite, care uneori poate fi acoperita de cruste si cojite. Deseori, provoaca mancarimi;
  • Carcinomul bazocelular sclerodermiform – Arata ca o cicatrice roz si lucioasa, care se dezvolta de cele mai multe ori pe zone fotoexpuse.

Care sunt cauzele carcinomului bazocelular?

Epiteliomul bazocelular se dezvolta din cauza modificarilor anormale ale materialului genetic din celulele stratului exterior al pielii. Anumiti factori de mediu, cum ar fi razele UV ale soarelui, dauneaza ADN-ului si duc la aceste modificari care, in timp, se pot transforma in celule canceroase.

Expunerea indelungata la soare este principalul factor de risc pentru toate tipurile de cancer de piele, inclusiv pentru carcinomul bazocelular. Daca ai avut arsuri solare frecvente in copilarie, ai un risc mai mare sa dezvolti acest tip de cancer.

S-a constatat, de asemenea, ca epiteliomul bazocelular este mai frecvent la persoanele care:

  • Au varsta mai mare de 50 de ani;
  • Au pielea deschisa la culoare;
  • Au multe alunite pe corp;
  • Au un istoric familiar de cancer de piele;
  • Au alte boli ale pielii, cum ar fi sindromul carcinomului nevoid bazocelular, denumit si sindromul Gorlin;
  • Sunt fumatoare.

Daca esti ingrijorat din cauza unei leziuni sau a unei pete suspecte care ti-a aparut la nivelul pielii, iti recomandam sa-ti programezi o consultatie la un medic dermatolog. Medicul iti va examina locul si, in cazul in care crede ca este vorba de carcinom bazocelular, biopsia este urmatorul pas. Aceasta implica prelevarea unei mostre a leziunii si trimiterea ei la un laborator pentru analiza. Procesul poate dura in jur de o saptamana sau mai mult pentru a obtine rezultatele.