Cele mai frecvente întrebări despre aparatele dentare

Aparatele ortodontice sunt dispozitive utilizate pentru corectarea malocluziei și a problemelor de aliniere dentară, care aduc multiple beneficii atât estetice, cât și funcționale. Deși tratamentul ortodontic este din ce în ce mai accesibil și mai frecvent efectuat, există în continuare preocupări și întrebări la care pacienții nu cunosc răspunsul. În principal, întrebările vizează aspecte cu privire la modul de desfășurare al procedurii, durata sa și eventualele riscuri asociate. În continuare, vom răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la aparatele dentare și la tratamentul ortodontic.

Care este durata medie a tratamentului ortodontic?

Durata tratamentului cu aparatul dentar variază semnificativ în funcție de complexitatea cazului clinic și de tipul aparatului dentar utilizat. În medie, tratamentele ortodontice se întind pe o perioadă de 12 până la 24 de luni. În situații particulare, cum ar fi la pacienții cu anomalii severe de ocluzie sau când este necesară intervenția asupra creșterii maxilare, perioada tratamentului poate depăși 36 de luni.

Este dureros tratamentul cu aparat dentar?

Aplicarea aparatului ortodontic și ajustările periodice pot induce un grad de disconfort, datorat forțelor aplicate pentru deplasarea dentară. Disconfortul este însă temporar și variază în intensitate în funcție de pragul de toleranță al fiecărui pacient. De obicei, senzația de tensiune dispare în câteva zile. În cazul utilizării gutierelor transparente, disconfortul este minim, datorită forțelor ortodontice mai puțin agresive.

Cum influențează aparatul dentar igiena orală?

Pacienții care urmează un tratament ortodontic sunt mai susceptibili să dezvolte tartru, din cauza structurii aparatului, care facilitează reținerea particulelor alimentare și a depunerilor de placă bacteriană. În consecință, intensificarea măsurilor de igienă orală, inclusiv periajul dentar după fiecare masă, utilizarea aței dentare și a periuțelor interdentare, precum și clătirea cu soluții antiseptice, se impun la toți pacienții purtători de aparat dentar. Pacienții care vizitează un cabinet stomatologic in sector 2 pot primi recomandări personalizate privind igiena orală pe parcursul tratamentului ortodontic. 

Ce restricții alimentare trebuie respectate în timpul tratamentului ortodontic?

Anumite alimente pot compromite integritatea aparatului ortodontic. Pacienții trebuie să evite consumul de alimente dure (precum nuci, alune sau mere întregi), lipicioase (gume de mestecat, caramele) sau crocante (popcorn), care pot deteriora brackeții și arcurile. Restricțiile alimentare sunt necesare pentru a preveni complicațiile care ar putea prelungi durata tratamentului.

Care sunt costurile asociate cu tratamentul ortodontic?

Costurile unui tratament ortodontic variază considerabil în funcție de tipul de aparat dentar, complexitatea și durata tratamentului. Aparatele metalice sunt cele mai accesibile din punct de vedere financiar, în timp ce aparatele linguale și gutierele transparente sunt considerabil mai scumpe.

Ce se întâmplă după îndepărtarea aparatului ortodontic?

După ce tratamentul activ cu aparatul dentar s-a încheiat, este esențial să folosești un dispozitiv de contenție, cunoscut sub numele de retainer, pentru a menține dinții în poziția corectă. Fără utilizarea unui retainer, există riscul de recidivă, adică de revenire a dinților la poziția inițială. Durata purtării retainerului variază în funcție de caz, însă, de obicei, este necesar să fie purtat pe termen lung.