Cum ai grijă de dantură după detartraj

Dertartrajul este o procedură importantă pentru menținerea stării de sănătate orală în parametri optimi. Cu ajutorul acestei proceduri, medicul stomatolog înlătură placa bacteriană, tartrul și bacteriile care se acumulează de-a lungul timpului în cavitatea bucală. În acest mod, riscul de a dezvolta o boală inflamatorie la nivelul gingiilor sau cariile. Cu toate acestea, după ce ați avut această procedură, este important să urmați recomandările post-tratament pentru a obține cele mai bune rezultate.

Menținerea unei igiene orale optime

Orice stomatolog bun in Bucuresti sau din țară vă va recomanda ca după detartraj este important să mențineți o bună igienă orală. Astfel, după dertraj este nevoie să continuați să vă spălați pe dinți folosind o periuță pentru dinți sensibili. Astfel, veți evita iritațiile de la nivelul gingiilor. De asemenea, medicul vă va recomanda să folosiți o pastă de dinți cu fluor pentru a întări smalțul dinților și pentru a preveni cariile. Nu în ultimul rând, este recomandat să folosiți ața dentară zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană, dar și pentru a evita iritațiile de la nivelul gingiei.

Evitați alimentele și băuturile prea calde sau prea reci

După ce ați avut o procedură de detartraj la un dentist in sector 2 sau în alte cabinete din București sau țară, medicul stomatolog vă va face recomandări și în privința dietei. Întrucât dinții vor fi sensibili după detartraj, medicul vă va recomanda să evitați alimentele și băuturile prea calde sau prea reci, dar și cele care sunt acidulate. Astfel, veți limita creșterea sensibilității. Puteți consuma produse moi, ușoare, cum ar fi iaurtul sau supa.

Clătiți cu apă sărată sau apă de gură cu rol antiseptic

Clătirea cavității bucale cu apă sărată sau cu apă de gură cu rol antiseptic este esențială după detartraj. Puteți pregăti soluția salină cu o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță. O altă alternativă ar fi apa de gură cu rol antiseptic, conform recomandărilor medicului. Evitați să folosiți ape de gură puternice, pe bază de alcool, care pot cauza iritații.

Mențineți hidratarea și evitați fumatul

După această procedură, medicul vă va recomanda să consumați cât mai multă apă. În acest mod, vă veți menține hidratat/ă și veți elimina bacteriile din cavitatea orală. O altă recomandare va fi să evitați fumatul sau produsele pe bază de tutun. Acestea pot încetini vindecarea gingiilor și pot crește riscul de a dezvolta boală gingivală.

Monitorizați sănătatea și sensibilitatea gingiilor

Deși este normal să simțiți o ușoară sensibilizare a gingiilor sau sângerare după dertartraj, este important să continuați să monitorizați modul în care acestea se vindecă. Atunci când observați că sângerarea persistă sau că inflamația nu se reduce, anunțați cât mai rapid medicul stomatolog și mergeți la un control.

Pentru o bună menținere a sănătății orale, este recomandat să continuați să mergeți la medicul stomatolog pentru control. Detartrajul este recomandat la fiecare 6 luni, efectuat de către medicul stomatolog. Cu cât aveți o mai bună monitorizare a sănătății orale, cu atât mai bine veți reduce riscul de a dezvolta boli la nivelul gingiilor, carii sau complicații mai serioase, cum ar fi pierderea dinților.