Lucruri care pot inrautati simptomele sindromului de tunel carpian

Deoarece, in ziua de azi, tot mai multi oameni au locuri de munca unde sunt nevoiti sa isi foloseasca intens mainile si incheieturile mainii (cum sunt IT-istii), s-a constatat o crestere destul de mare a cazurilor de sindrom de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, este comprimat atunci cand trece prin tunelul carpian, un pasaj ingust aflat in incheietura mainii. Aceasta compresie poate provoca amorteala, furnicaturi si durere in mana.

O buna modalitate de a inlatura simptomele acestei afectiuni atat de des intalnite este evitarea activitatilor ce implica utilizarea excesiva a mainii si incheieturii mainii.

Iata cinci lucruri care pot agrava simptomele sindromului de tunel carpian!

Ignorarea durerii.

Ignorarea durerii sau asteptarea ca aceasta sa dispara de la sine nu este o idee prea buna atunci cand vine vorba de tratarea sindromului de tunel carpian. Durerea, de fapt, este un semn ca trebuie sa apelezi cat mai curand la un medic specializat in bolile mainii pentru a primi un tratament corespunzator. Furnicaturile si amorteala sunt, de asemenea, semne pe care nu ar trebui sa le ignori. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt cele mai bune modalitati de a minimiza si, in cele din urma, de a elimina durerea si celelalte simptome suparatoare pe care le simti la nivelul mainii.

Neluarea in seama a afectiunilor subiacente.

Anumite probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, artrita reumatoida sau bolile tiroidiene, pot duce la dezvoltarea sindromului de tunel carpian. De exemplu, diabetul iti afecteaza nervii, iar artrita reumatoida iti poate provoca inflamatii in corp, inclusiv la nivelul incheieturii mainii. Prin gestionarea eficienta a acestor afectiuni, iti poti reduce simptomele si riscul de a-ti deteriora permanent nervul median.

Evitarea pauzelor din timpul activitatilor in care iti folosesti mainile.

Adesea, cand suntem foarte implicati in sarcinile noastre la locul de munca, uitam sa luam pauzele de care avem atat de multa nevoie. Din pacate, evitarea acestor pauze poate fi daunatoare sanatatii noastre, din multe puncte de vedere. Daca suferi de sindrom de tunel carpian, este esential sa faci pauze frecvente la locul de munca (mai ales daca lucrezi cu mainile) si sa faci cateva exercitii de stretching, pentru a diminua presiunea asupra nervului median.

Folosirea intensa a mainilor atunci cand te confrunti cu simptome.

Probabil ca incerci sa iti termini la timp sarcinile la locul de munca, dar daca simti vreo durere sau amorteala la mana afectata, este important sa faci o pauza pentru a-ti reduce durerea. In timp ce multi oameni cred ca durerea dispare pe masura ce isi misca mana, miscarea mainii, in special in pozitii nefavorabile, poate de fapt sa agraveze simptomele. Daca simti durere sau furnicaturi, fa o pauza rapida de 5 minute. Foloseste acest timp pentru a te relaxa sau, mai bine, pentru a face cateva intinderi usoare ale mainii si incheieturii mainii.

Tratamentele luate dupa ureche.

Imediat ce observi primele semne de sindrom de tunel carpian, este esential sa apelezi la ajutorul unui medic specializat in bolile si chirurgia mainii. Tratamentele luate dupa ureche nu sunt indicate. Unele dintre ele pot chiar sa iti inrautateasca starea. Trebuie sa fii consultat de un specialist, apoi sa urmezi tratamentul recomandat de el.