Miopia la copii: Ce trebuie să știe părinții despre prevenție și control

    Controlul și prevenirea progresiei miopiei au devenit o preocupare la nivel mondial, rata de creștere a acesteia fiind îngrijorătoare și în România ca și în multe părți ale globului. Statisticile arată că 1 din 4 copii suferă de tulburări de vedere. Asociate cu miopia există riscuri mai mari de alte complicații oculare potențiale, cum ar fi glaucomul, dezlipirile de retină, degenerescența maculară miopică și cataracta. Din această cauză, miopia la copii a devenit un factor esențial de luat în calcul în rândul părinților pe partea de prevenție și control.

Ca părinte, este responsabilitatea ta să fii atent la sănătatea ochilor copilului tău și să fii atent la orice deficiență de vedere potențială pe care o poate avea copilul tău. Primele problemele apar când copilul ajunge la școală și se constată că nu vede bine la tablă. Așadar, dacă observi copilul că are tendința de a apropia prea mult lucrurile de ochi sau că stă prea aproape de televizor sau chiar se joacă jocuri videi în zone slab luminate, ia în calcul un control oftalmologic.

Care sunt simptomele miopiei la copii?

Miopia este o tulburare oculară progresivă care provoacă vedere încețoșată la distanță. Un copil cu miopie poate vedea clar de aproape – atunci când citește o carte sau se uită la telefon – dar cuvintele și obiectele par neclare pe o tablă sau la televizor. Miopia la copii tinde să progreseze sau să se înrăutățească pe parcursul copilăriei și niveluri mai ridicate de miopie sunt asociate cu riscuri mai mari de boli oculare la vârsta adultă.

Miopia la copii prezintă câteva semne ușor de detectat:

  • Copiii cu miopie nu văd bine la distanță. Nu pot citi bine la tablă la școală, la televizor sau pe stradă.
  • Au o vedere încețoșată când se uită în depărtare.
  • Se încruntă și strâng din ochi în încercarea de a distinge obiectele aflate la distanță;
  • Apropie obiectele de ochi pentru a vedea și citi mai bine (cartea, caietul, telefonul etc);
  • Acuză des dureri de cap;
  • Se freacă frecvent la ochi.

Progresia miopiei duce la agravarea simptomelor, la necesitatea schimbării frecvente a prescripției de ochelari sau lentile de contact, la un risc crescut de boli oculare și probleme de vedere pe parcursul vieții unei persoane. De aceea, pasul următor este programarea la un specialist pentru control oftalmologic copii.

Care sunt cauzele miopiei la copii?

Dacă globul ocular al unei persoane este alungit sau corneea este prea curbată, afectează locul unde lumina este focalizată în interiorul ochiului. În loc să lovească retina din spatele ochiului, lumina nu ajunge la suprafață, provocând apariția obiectelor neclare în depărtare. Este ca și cum ai configura un proiector; imaginea nu va fi clară dacă este poziționat prea departe de proiector.

Pentru a preveni miopia la copii ar trebui să știi care pot fi cauzele:

  • Un copil are de două ori mai multe șanse de a avea miopie dacă unul dintre părinți o are și de cinci ori mai multe șanse de a avea miopie atunci când ambii părinți sunt miopi.
  • Miopia cu debut în copilărie este cel mai frecvent cauzată atunci când globul ocular crește prea repede, sau continuă să crească după vârsta de 10-12 ani, când creșterea ochilor ar trebui să înceteze în mod normal.
  • Un factor de risc pentru agravarea miopiei este activitatea vizuală prelungită de aproape: studiul și cititul, utilizarea computerului, a smartphone-ului, a tabletei și alte activități ce forțează vederea de aproape. Copii sunt predispuși la această afecțiune, deoarece mare parte din rutina lor zilnică presupune concentrarea privirii pe obiecte aflate la distanță de cel mult un braț față de ochi. Riscul mai mare de dezvoltare pentru miopia la copii este strâns legat de creșterea popularității dispozitivelor portabile.
  • Vederea sub-corectată sau supra-corectată promovează debutul și accelerează progresia de miopie. Nerespectarea prescripției corecte de ochelari sau faptul că cel mic nu poartă ochelari de vedere atunci când sunt necesari, poate provoca oboseală oculară care distorsionează forma ochiului, ducând la miopie.
  • Lipsa timpului petrecut în aer liber crește riscul înrăutățirii acestui viciu de refracție. În natură copii au tendința de a-și concentra privirea pe obiecte aflate la distanță și astfel, mușchii oculari se relaxează.

Cum se poate preveni și controla miopia la copii

Nu există un remediu pentru miopie, dar viciile de refracție se pot corecta, prevenindu-se agravarea acestora. Se știe deja că anumite soluții încetinesc rata de progresie. Mai mult, unii ochelari de vedere copii pot încetini progresia miopiei.

„Controlul miopiei” a devenit termenul din ce în ce mai adoptat pentru a descrie utilizarea tratamentelor menite să încetinească progresia tipică sau agravarea miopiei la copii. Controlul miopiei este deosebit de important la copii, deoarece aceasta este etapa din viață în care miopia este cel mai probabil să progreseze sau să se agraveze rapid.

Vestea bună este că există acum un număr din ce în ce mai mare de dovezi care susțin că progresia miopiei poate fi încetinită folosind lentile de ochelari special concepute (ochelari), lentile de contact, lentile orto-k și tratamentul cu atropină.

Așadar, vom detalia în continuare o parte dintre soluțiile ce pot încetini rata de progresie a miopiei la copii:

  • Petrece timp în afara casei. Deși nu ne putem schimba genetica, ne putem schimba mediul. Studiile au arătat că dacă copilul tău nu a dezvoltat miopie, 2 ore de timp în aer liber pot ajuta la prevenirea acesteia dacă cel puțin unul dintre părinți are miopie.
  • Păstrează o distanță optimă față de obiecte. Distanța poate afecta, de asemenea, progresia miopiei. Efectuarea sarcinilor de la distanțe de aproximativ 20 cm sau mai mult poate ajuta la reducerea progresiei miopiei. Dimensiunea dispozitivelor tehnologice pe care copiii le folosesc pentru a face anumite sarcini poate avea, de asemenea, un impact.
  • Petrece mai puțin timp în fața ecranelor. Limitarea timpului petrecut în fața ecranului cât mai mult posibil – mai ales pe ecrane mai mici, cum ar fi smartphone-urile. Copiii care au tablete ar trebui să le folosească de la o distanță mai mare – cel puțin 20 cm. Părinții ar trebui să limiteze timpul petrecut în fața ecranului folosind regula 20-20-20 pentru copiii lor. Aceasta înseamnă să faci o pauză de ecran la fiecare 20 de minute și să te concentrezi pe un obiect la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde înainte de a reveni la ecran.
  • Alege lentilele bifocale. Lentilele bifocale pot avea un rezultat bun pentru încetinirea progresiei miopiei la copiii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, comparativ cu ochelarii monofocali. Aparatele bifocale au o linie de demarcație solidă pe întregul obiectiv, cu puterea de focalizare la distanță în partea de sus și puterea de focalizare aproape în partea de jos.
  • Alege lentile de noapte. Unele tipuri de lentile de contact pot ajuta, de asemenea, la încetinirea progresiei miopiei. Lentilele de ortokeratologie, de exemplu, sunt fabricate dintr-un material rigid care aplatizează corneea centrală în timp ce dormi, rezultând o curățare temporară a vederii în timpul zilei fără lentile de contact. Acestea oferă pacientului o vedere clară toată ziua, fără a fi nevoie să poarte ochelari sau lentile de contact. Deși această aplatizare a corneei face mai dificilă măsurarea progresiei miopiei, studiile au arătat o reducere cu 40% a progresiei miopiei.
  • Optează pentru lentile Miyosmart. Studiile au arătat că lentilele terapeutice Miyosmart pot încetini progresia miopiei la copii cu până la 60%. MiYOSMART este o lentilă non-invazivă, proiectată special pentru a corecta miopia la copii, datorită unei tehnologii inovatoare – D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segments – segmente multiple încorporate de defocalizare).
  • Folosește picături pentru ochi. Pe lângă ochelari și lentile de contact, s-a demonstrat că picăturile oftalmice cu atropină încetinesc progresia miopiei. Concentrații diferite au o eficacitate diferită, așa că ar putea dura timp pentru a găsi opțiunea potrivită pentru copilul tău. Este Important de reținut că aceste picături pentru ochi nu corectează vederea, așa că pentru a trata miopia la copii este nevoie în continuare de ochelari sau lentile de contact.

Beneficiile pe termen scurt ale controlului miopiei sunt o vedere mai bună și o calitate mai bună a vieții, iar pe termen lung sunt reducerea riscurilor de probleme de sănătate oculară și deficiențe de vedere de-a lungul vieții unei persoane. Prin control oftalmologic copii, copiii și adolescenții vor suferi modificări mai puțin frecvente ale prescripțiilor lor. Având în vedere că vederea este mai stabilă și se deteriorează mai puțin între examinările oftalmologice, copiii și adolescenții vor avea o vedere mai bună pentru școală, sport și alte activități zilnice.

Miopia la copii se poate diagnostica în urma unui consult oftalmologic în cadrul cabinetului EyeTemple dotat cu aparate de ultimă generație care testează acuitatea vizuală și determină automat și precis dioptriile corespunzătoare.