Rolul HPV în cancerul de col uterin

Cancerele genitale la femei sunt o preocupare majoră în contextul sănătății publice din România, întrucât rata de mortalitate asociată cu aceste tipuri de afecțiuni este alarmant de crescută în țara noastră.

Această afecțiune nu doar că pune presiune atât asupra sistemului medical, cât și asupra pacientelor, care se confruntă cu stresul diagnosticului și costurile tratamentului.

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin denumit și cancer cervical, reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Deși există mai mulți factori ce pot contribui la dezvoltarea acestui tip de afecțiune, infecția cu Virusul Papiloma Uman (HPV) reprezintă cauza principală a 99% dintre cazurile de femei cu cancer de col uterin.

Ce este virusul HPV

HPV este un grup de virusuri, cu peste 150 de tulpini diferite, multe dintre ele afectând zona genitală.

Majoritatea tulpinilor HPV nu cauzează probleme de sănătate semnificative. Totuși, aproximativ 15 dintre acestea sunt considerate a avea „risc înalt” și pot provoca modificări la nivelul celulelor cervicale, cunoscute sub numele de displazie. Cu timpul, aceste modificări pot progresa și pot duce la apariția cancerului de col uterin.

Virusurile HPV pot fi transmise prin diverse forme de contact sexual (oral, anal, vaginal), precum și prin contactul direct sau frecarea cu pielea genitală infectată, fără a fi necesară penetrarea.

Simptome ale infecției cu HPV

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul HPV nu prezintă simptome. Unele tulpini provoacă veruci comune, care se găsesc pe mâini și pe tălpile picioarelor, dar nu duc la formarea condiloamelor genitale. Există și tulpini cu un risc oncogen mediu, care sunt frecvent asociate cu 70% dintre cazurile de cancer la nivelul colului uterin și contribuie la formarea acestuia.

Femeile care nu fac teste Papanicolau cu regularitate sau care neglijează recomandările medicale în urma unui rezultat anormal la acest test, sunt adesea cele expuse la risc de a dezvolta forme avansate ale acestei afecțiuni.

Printre simptomele comune ce pot apărea se numără durerile pelvine și sângerările în afara ciclului menstrual, ce pot surveni după actul sexual. De asemenea, pot exista și secreții vaginale atipice, uneori cu un miros neplăcut. Totuși, este important de menționat că sângerările atipice pot avea și alte cauze, nu doar cancerul cervical.

Metode de prevenție

Prevenția și detectarea precoce rămân metodele cele mai eficiente de combatere a cancerului de col uterin cauzat de virusul HPV.

  1. Vaccinarea: Vaccinul HPV reprezintă o inovație medicală esențială în lupta împotriva cancerului de col uterin. Vaccinul protejează împotriva celor mai periculoase tulpini de HPV, reducând astfel riscul dezvoltării celulelor anormale care pot evolua spre cancer. Acesta este recomandat încă de la vârste fragede, înainte de începerea vieții sexuale, pentru protecție mai eficientă, însă este destinat și femeilor cu vârsta până în 45 de ani.
  • Testul Papanicolau: Acesta reprezintă este una dintre cele mai eficiente și recunoscute metode în prevenția și diagnosticarea cancerului de col uterin. Este o investigație minim invazivă și are ca principal obiectiv identificarea celulelor precanceroase sau anormale prezente la nivelul colului uterin. Datorită sensibilității sale ridicate, testul Papanicolau poate detecta anomalii celulare cu mult înainte ca acestea să se transforme în cancer, oferind astfel oportunitatea tratamentului precoce și creșterea ratei de succes în eradicarea bolii. În plus, efectuarea regulată a acestui test a dus la o scădere semnificativă a incidenței și mortalității asociate cu cancerul de col uterin.
  • Testul HPV: Este un test complementar care poate identifica prezența tulpinilor cu risc înalt de HPV în organism. Testul HPV identifică ADN-ul sau ARN-ul specific tulpinilor virale cu risc înalt de HPV direct din eșantionul prelevat. Prin determinarea prezenței sau absenței acestor tulpini, testul ajută la identificarea femeilor care pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin. În combinație cu testul Papanicolau, acesta oferă o imagine detaliată a riscului asociat cu cancerul de col uterin.
  • Educație: Informarea tinerilor și a adulților despre transmiterea HPV și despre importanța testării și vaccinării poate reduce drastic numărul cazurilor.

Un medic ginecolog este cel mai în măsură să te îndrume în ceea ce privește investigațiile necesare și să răspundă oricăror întrebări sau neliniști pe care le-ai putea avea referior la prevenirea infectării cu virusul HPV și totodată a formării cancerului de col uterin. (P)