Tratamentul durerilor de umeri în funcție de cauză. Tot ce trebuie să știi

Umerii sunt articulațiile complexe în care se întâlnesc oasele brațului superior (umerus), omoplații (scapula) și clavicula. Orice umăr este susținut de către o grupă formată din patru mușchi și tendoane, cunoscută sub numele de coafă rotatorie. Umerii joacă un rol crucial în mișcarea și funcționarea brațelor, permițând ridicarea și diversitatea mișcărilor acestora.

Durerea de umăr poate avea mai multe cauze, inclusiv leziuni, suprasolicitare sau afecțiuni medicale precum artrita. Fiecare afecțiune necesită un tratament specific în funcție de natura și gravitatea sa.

Dislocarea umărului

Partea superioară a brațului poate să iasă din articulație în urma unei mișcări bruște. Dislocarea umărului poate fi declanșată de o forță de tracțiune prea puternică sau o rotație exagerată a umărului. Tratamentul implică readucerea articulației la poziția sa normală și aplicarea unui bandaj pentru a oferi susținere în timpul procesului de vindecare.

Leziunile de coafă rotatorie

Coafa rotatorie poate suferi deteriorări din cauza suprasolicitării, mișcărilor repetitive sau a unor traume, cum ar fi o cădere. Această deteriorare se poate manifesta ca o rupere parțială sau totală a tendoanelor. Tendonul supraspinos este responsabil pentru susținerea umărului și pentru mișcările de ridicare a brațului. Deteriorarea sau ruptura tendon supraspinos umar poate afecta funcționarea și stabilitatea sa. Tratamentul este unul complex, fiind necesară odihnă, terapie fizică, injecțiile cu corticosteroizi sau chiar intervenție chirurgicală.

Umăr înțepenit

Umărul hiperalgic, cunoscut și drept umărul înțepenit, este o afecțiune care cauzează durere umar, rigiditate și restricționarea mișcării normale a umărului. Anatomia umărului include articulația glenohumerală, care permite mișcarea umărului în diverse direcții și joacă un rol important în mișcarea brațului. În interiorul acestei articulații, există o capsulă flexibilă umplută cu un lichid special numit lichid sinovial, care ajută la lubrifierea și protejarea articulației, asigurând mișcări fluide.

Umărul înțepenit apare de obicei din cauza inflamației și îngustării acestei capsule. Tratamentul include exerciții pentru redarea flexibilității articulare, fizioterapie, medicamente antiinflamatoare, manipulare prin anestezie sau injecții cu corticosteroizi.

Indiferent de ce este provocată durerea în umăr, consultul medicului specialist este esențial în cazul în care apare orice fel de disconfort în zona umărului. Un diagnostic corect și un plan de tratament pot ajuta la prevenirea complicațiilor sau agravării afecțiunilor.

Fracturi

Oasele umărului, cum ar fi clavicula sau humerusul, pot suferi fracturi în urma unor căderi sau lovituri puternice. Tratamentul poate varia de la imobilizarea zonei în ghips până la intervenții chirurgicale, în funcție de severitatea fracturii.

Bursită

 Bursa este o structură în formă de sac umplută cu lichid care are rolul de a amortiza și lubrifia mișcările articulației. Când bursa devine inflamată, apare inflamația cunoscută drept bursită, cauzată de mișcări repetitive. De asemenea, leziunile sau traumatismele pot declanșa inflamația burselor. Tratamentul poate include odihnă, utilizarea alternată de căldură/gheață ce poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii, dar și administrarea de medicamente antiinflamatoare.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.webmd.com, https://www.webmd.com/pain-management/why-does-my-shoulder-hurt, accesat la 27.08.2023;

·       www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/chronic-pain/shoulder-pain#prevention, accesat la 27.08.2023;

·       orthoinfo.aaos.org, https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/shoulder-pain-and-common-shoulder-problems/, accesat la 27.08.2023;·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/diagnosis-treatment/drc-20372690, accesat la 27.08.2023.