AVC ischemic: înțelegerea mecanismelor și impactul asupra creierului

Sursa foto Shutterstock: 

Un AVC ischemic este o condiție medicală care pune viața în pericol. Acesta apare când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt. Ischemia se referă la faptul că celulele din creier nu mai primesc suficient sânge ceea ce determină moartea acestora și pierderea controlului asupra zonelor afectate. Leziunile pot fi temporare, permanente sau moartea celulelor conduce la deces. 

Prezentăm în acest material informații despre AVC-ul ischemic pentru înțelegerea mecanismelor de producere a acestei urgențe medicale și impactul său asupra creierului. 

Ce este un AVC ischemic?

Un AVC ischemic este o afecțiune gravă de sănătate considerată urgență medicală. Din cele două tipuri de AVC – ischemic și hemoragic, cel analizat de noi este tipul frecvent diagnosticat. Cauza producerii acestuia poate fi apariția unui cheag de sânge care blochează sau astupă parțial un vas de sânge din creier. O altă cauză pentru accidentul vascular ischemic este stenoza sau îngustarea arterei, ce se manifestă pe fondul aterosclerozei, o boală în care placa se acumulează în interiorul arterelor, iar depunerile reduc calibrul acestora, ceea ce determină îngustarea semnificativă și pătrunderea unui volum redus de sânge spre creier. 

Atacurile ischemice tranzitorii apar când întreruperea alimentării cu sânge a creierului este prezentă pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, riscul de a face un AVC grav este crescut. 

În aceste cazuri, alimentarea deficitară sau privarea de sânge a celulelor creierului pentru câteva minute determină moartea lor și pierderea controlului asupra abilității controlate de acea zonă a creierului. (1)

Care este mecanismul din spatele unui AVC ischemic?

Un AVC ischemic este mai des întâlnit la persoanele care se confruntă cu o afecțiune legată de circulația sângelui spre creier. În multe cazuri, îmbătrânirea este cauza pentru apariția problemelor sistemului cardiovascular. Accidentul vascular ischemic este mai frecvent diagnosticat la persoanele de peste 65 de ani. Este adevărat că unele boli cronice pot conduce la un eveniment traumatizant precum un AVC ischemic, acesta este și motivul pentru care tratamentul prescris de medicul specialist trebuie urmat, iar modificările indicate în stilul de viață sunt necesare. 

Un AVC ischemic la nivelul creierului a fost comparat cu un atac de cord asupra inimii. Intensitatea și impactul asupra creierului sunt devastatoare sau chiar pot fi fatale. În cadrul unui accident vascular ischemic, celulele de la nivelul creierului nu mai primesc suficient sânge și mor. Aceste celule au nevoie de un flux constant de sânge care vine cu oxigen și nutrienți esențiali pentru realizarea tuturor proceselor fiziologice. 

Cum diferite părți ale creierului sunt responsabile pentru abilități specifice, în momentul în care apare un AVC ischemic într-o regiune, celulele creierului din zona afectată nu mai primesc volumul de sânge de care au nevoie, nu mai pot funcționa corect și în câteva minute mor. În momentul în care vorbim de un atac sistemic tranzitoriu, blocajul la nivelul fluxului de sânge este temporar și conexiunea se poate relua, cu unele daune. Când atacul este masiv, celulele mor și pierzi controlul asupra abilităților respective. (2)

Impactul unui AVC ischemic asupra creierului

De rapiditatea cu care persoana afectată ajunge la medic pentru a fi tratată depinde impactul unui AVC ischemic asupra creierului. Dizabilitățile pot fi temporare sau permanente și pot viza:

  • vorbirea;
  • memoria;
  • deplasarea. 

În funcție de severitatea atacului și de complicații se poate ajunge la paralizie totală sau parțială, schimbări drastice de comportament, manifestări ciudate și restrictive pe partea corpului de care răspund celulele creierului moarte.  

Creierul are o abilitate specială, aceea de a se adapta și schimba atunci când este nevoie. Neuroplasticitatea, așa cum este cunoscută aceasta, se referă la posibilitatea creierului de a transfera abilitatea din zona afectată către una normală pentru a remedia problema. Terapiile pentru recuperarea după un AVC ischemic țintesc această funcție deosebită a creierului și o amplifică pentru redobândirea controlului. (2)

Acest articol despre AVC ischemic este strict informativ și nu înlocuiește un consult adecvat. Dacă ai probleme de sănătate, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului, fără a uita că un accident vascular ischemic este o urgență medicală!

Surse de informare: 

1. Ischemic Stroke – https://medlineplus.gov/ischemicstroke.html

2. Ischemic Stroke – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24208-ischemic-stroke-clots