Ce este parodontoza și cum se poate trata

Parodontoza reprezintă o afecțiune cronică a țesuturilor de susținere ale dinților, ce apare în general în urma mineralizării plăcii bacteriene, pe fondul neglijării pentru perioade prelungite de timp a igienei orale. Acumularea plăcii bacteriene în exces și a depozitelor de tartru duce la inflamație cronică, resorbție osoasă și, în cazuri avansate, la pierderea dinților. Tratamentul parodontozei este un proces complex și de lungă durată, care, deși nu tratează afecțiunea în adevăratul sens al cuvântului, poate preveni progresia sa și poate reda funcționalitatea și estetica dentară.

Cum apare și cum evoluează parodontoza?

Parodontoza este rezultatul unei interacțiuni complexe între bacteriile existente în cavitatea bucală și răspunsul imun al organismului. Bacteriile din placa bacteriană și tartru provoacă o reacție inflamatorie la nivelul gingiilor, inițial sub forma gingivitei. Netratată, inflamația se extinde și afectează structurile de susținere ale dintelui, cum ar fi ligamentele parodontale și osul alveolar, ceea ce duce la apariția parodontozei.

În consecință, parodontoza se dezvoltă treptat, pornind de la o simplă inflamație gingivală. Inflamația inițială poate progresa în lipsa tratamentului, ajungând să afecteze structurile de susținere ale dintelui. Factorii care contribuie la evoluția bolii includ igiena orală deficitară, fumatul, predispoziția genetică, diabetul zaharat necontrolat și un sistem imunitar compromis. Pe măsură ce boala progresează, pacienții pot experimenta sângerări gingivale, retracție gingivală, mobilitate dentară și, în cele din urmă, pierderea dinților afectați.

Ce presupune tratamentul parodontozei?

Tratamentul parodontozei variază în funcție de stadiul bolii. În stadiile incipiente, igiena orală adecvată, combinată cu detartrajul profesional și chiuretajul subgingival, pot fi suficiente pentru a opri progresia bolii. Detartrajul îndepărtează tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților, în timp ce chiuretajul subgingival curăță pungile parodontale, reducând inflamația și favorizând regenerarea țesuturilor. În cazurile moderate și severe, este adesea necesară intervenția chirurgicală. În general, în astfel de situații se stabilește un tratament parodontoza de lungă durată, împreună cu un medic parodontolog.

Printre altele, procedurile necesare în stadiile moderate sau avansate

pot include:

– lambou chirurgical (procedura presupune realizarea unei incizii la nivelul gingiei pentru a expune rădăcinile dinților și osul, scopul fiind acela de a îndepărta placa bacteriană și tartrul care s-au acumulat sub gingie, precum și de a curăța pungile parodontale adânci);

– grefe de țesut moale (implică prelevarea unui segment de țesut dintr-o altă zonă a cavității bucale și transplantarea sa în zona afectată)

– regenerare tisulară ghidată (tehnică vizează stimularea regenerării osoase și implică plasarea unor membrane biocompatibile între gingie și osul afectat pentru a preveni creșterea țesutului nedorit în zona tratată și a permite osului să se regenereze);

– grefa osoasă (adesea necesară înainte de plasarea unor coroane dentare pe implanturi sau pentru a stabiliza dinții mobili).

Aceste proceduri sunt esențiale pentru a restabili sănătatea și funcționalitatea cavității bucale.