Importanța controlului ochilor în diferite etape ale vieții

În fiecare etapă a vieții, controlul ochilor este necesar, deoarece vederea joacă un rol fundamental în modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru. În timp, pot să apară numeroase probleme de vedere, unele pe fondul interacțiunii cu tehnologia modernă. Diagnosticate în faza de debut, afecțiunile pot fi ținute sub control, astfel încât să nu se agraveze. Controlul optometric periodic este rapid, nedureros și oferă informații complete despre starea de sănătate a ochilor și a vederii.

Necesitatea controlului ochilor în copilărie

Controlul ochilor în copilărie este de bază pentru o dezvoltare sănătoasă și pentru prevenirea problemelor de vedere. În copilărie, controlul ochilor vizează detectarea și corectarea precoce a oricăror probleme de vedere sau afecțiuni oculare. Examenele optometrice regulate pot ajuta la depistarea timpurie a ambliopiei, strabismului sau altor tulburări care pot afecta evoluția și performanța școlară a copilului.

Este important ca părinții să fie conștienți de semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea pot include întârzieri în dezvoltare, frecarea constantă a ochilor, dificultăți de concentrare, închiderea frecventă a unui ochi sau dureri de cap. Un examen vizual la copil nu ar trebui să fie doar o reacție la semnele clare ale unei probleme de vedere, ci o practică regulată, începând de la vârsta de 3 ani sau chiar mai devreme dacă există suspiciuni de tulburări de vedere. (1)

Rolul controlului ochilor la adolescenți

Adolescența și tinerețea reprezintă perioade definitorii în dezvoltarea indivizilor. În această etapă, ochii se maturizează, ceea ce înseamnă că orice problemă de vedere poate fi identificată și tratată în mod eficient. Afecțiuni precum viciile de refracție, miopia, hipermetropia sau astigmatismul pot începe să se manifeste acum. Ochelarii de vedere cu dioptriile aferente pot corecta aceste afecțiuni, pentru o vedere clară și corectă.

Un alt factor care joacă un rol semnificativ în sănătatea ochilor adolescenților este utilizarea frecventă a tehnologiei. Adolescenții și tinerii petrec o mare parte a timpului în fața ecranelor digitale, ceea ce poate provoca probleme de vedere, cum ar fi sindromul de ochi uscat sau oboseala oculară. Prin urmare, controlul periodic al ochilor poate ajuta la prevenirea sau tratarea acestor probleme. Ochelarii de protecție pot fi utili în aceste situații. (2)

În magazinul Lensa din Bârlad Value Centre găsești toate tipurile de ochelari, în zeci de stiluri, forme și culori, pentru a achiziționa produsele de care ai nevoie!

Sănătatea ochilor în perioada adultă

Perioada adultă aduce cu sine o serie de modificări în corpul uman, inclusiv în funcționarea sistemului vizual. Sunt multe afecțiuni oculare care pot apărea în această etapă a vieții. Prin urmare, un control periodic al ochilor este benefic și necesar, pentru a identifica și gestiona aceste probleme într-un stadiu incipient.

Stilul de viață are, de asemenea, un impact semnificativ asupra sănătății ochilor. Alimentația, fumatul, expunerea prelungită la ecranele digitale sau la soare reprezintă factori de risc pentru problemele de vedere. O dietă bogată în legume și fructe poate reduce riscul de cataractă. Fumatul crește riscul de degenerescență maculară. Prin urmare, trebuie să ai în vedere unele măsuri preventive, precum adoptarea unei diete echilibrate, renunțarea la fumat și protejarea ochilor de soare și de lumina albastră a ecranelor.

În ceea ce privește menținerea acuității vizuale, trebuie să știi că aceasta poate începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Un control optometric regulat permite monitorizarea corectă și reglarea prescripțiilor de ochelari. Acest lucru poate contribui la îmbunătățirea calității vederii. Controlul ochilor poate fi realizat o dată la doi ani dacă nu sunt probleme, dar și anual, acolo unde au fost diagnosticate afecțiuni oculare sau dacă ești într-o grupă de risc și poți dezvolta o problemă de vedere. (3), (4)

Control optometric periodic la adulții de vârstă mijlocie și la seniori

Controlul optometric periodic este de o importanță vitală pentru adulții de vârstă mijlocie și pentru seniori. Acesta poate identifica o serie de probleme oculare, inclusiv cataracta, glaucomul, degenerescența maculară și alte afecțiuni oculare degenerative. Diagnosticarea precoce a acestor probleme permite intervenția medicală în timp util, prevenind astfel agravarea problemelor de vedere sau chiar orbirea.

Presiunea crescută în interiorul ochiului, cunoscută și ca hipertensiune oculară, poate duce la glaucom, o afecțiune care poate cauza orbire. Un examen optometric poate detecta această problemă înainte de a provoca simptome sau daune vizibile. Cu toate acestea, multe dintre persoanele cu glaucom nu știu că suferă de această afecțiune, ceea ce subliniază importanța detectării timpurii prin examene optometrice periodice. Beneficiază de testarea vederii gratuit în Bârlad, prin realizarea unei programări online!

Prin monitorizarea atentă a sănătății ochilor și identificarea problemelor, înainte de a provoca simptome sau daune permanente, poți ajuta la prevenirea pierderii vederii și la menținerea calități vieții. În acest sens, este recomandat ca adulții de peste 40 de ani să facă un control optometric anual, în timp ce persoanele de peste 60 de ani ar trebui să meargă anual sau chiar mai des, dacă au indicație în acest sens, la examinarea de specialitate. (3), (4)

Indiferent de etapa vieții în care te afli, controlul ochilor ar trebui să fie prioritar, deoarece menținerea unei vederi sănătoase este crucială pentru calitatea vieții și independența personală. Este recomandat să faci un control optometric cel puțin o dată pe an sau chiar mai des, dacă te confrunți cu unele probleme de vedere.

Surse de informare:
1. Infant Vision: Birth to 24 Months of Age – https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-health-for-life/infant-vision?sso=y, Accesat 28.02.2024
2. Eye tests for children – https://www.nhs.uk/conditions/eye-tests-in-children/, Accesat 28.02.2024
3. Your Eyes At Every Stage Of Life – https://atlanticeyeinstitute.com/your-eyes-at-every-stage-of-life/, Accesat 28.02.2024
4. Keep an Eye on Your Vision Health – https://www.cdc.gov/visionhealth/resources/features/keep-eye-on-vision-health.html, Accesat 28.02.2024