Importanța protecției solare pentru persoanele cu pielea sensibilă sau afecțiuni dermatologice

Într-o lume în care radiațiile solare sunt tot mai intense, iar problemele dermatologice frecvent întâlnite, protecția solară nu mai este o opțiune, ci o necesitate pentru protejarea pielii și prevenirea apariției problemelor de sănătate. Gamele de produse destinate protecției solare sunt diversificate și răspund celor mai exigente nevoi. Pielea sensibilă sau cea predispusă la afecțiuni dermatologice are nevoie de îngrijire de specialitate nu doar în sezonul cald, pe tot parcursul anului. 

Abordăm în cadrul acestui material un subiect important despre protecția solară necesară persoanelor cu pielea sensibilă sau celor cu afecțiuni dermatologice și explicăm de ce aceste categorii necesită atenție sporită pentru menținerea sănătății pielii. 

Ce înseamnă produse cu protecție solară?

Cremele, loțiunile, spuma, spray-urile, laptele și uleiurile de protecție solară sunt produse menite să îngrijească pielea expusă razelor ultraviolete ale soarelui în plin sezon cald, dar și pe tot parcursul anului. Pe lângă apărarea în fața arsurilor solare, un articol de protecție solară oferă numeroase alte beneficii precum reducea riscului de apariție a cancerului de piele, prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, apariția ridurilor sau a petelor pigmentare. (1)

Produsele de protecție solară conțin compuși chimic sau fizici care blochează radiația ultravioletă, lumină cu lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă. Cu alte cuvinte, cu cât lungimea de undă este mai mică, cu atât este mai mare riscul ca radiația luminoasă să provoace daune biologice. Filtrele de protecție solară sunt eficiente împotriva radiațiilor UVA1, UVA2 și UVB. (2)

Protecție solară pentru toate tipurile de piele

Astăzi, mai mult ca oricând, persoanele cu piele sensibilă, precum și cele predispuse la afecțiuni dermatologice trebuie să își îngrijească pielea corespunzător pentru a evita complicațiile. Când vorbim de loțiune cu protecție solară în aceste cazuri ne referim la produse care sunt utilizate ca parte a rutinei zilnice de îngrijire, nu doar în sezonul cald, la plajă. Există o gamă diversificată de articole pentru protecție solară cu caracteristici specifice nevoilor diferite. 

Pielea sensibilă a copiilor și adulților, precum și cea pe care apar frecvent afecțiuni dermatologice are nevoie de produse speciale, care să nu o irite, să nu producă inflamații sau înroșiri și care să nu conțină ingrediente chimice cu acțiuni nocive. Astfel de creme și loțiuni au formule lejere, ușor absorbite în piele, nu conțin parfum sau factori alergeni, au rezistență la apă și oferă protecție pe termen lung, chiar și pe timpul unor activități fizice intense. (2), (3)

Sfaturi pentru protecție solară eficientă în cazul pielii sensibile sau a celei cu afecțiuni dermatologice

Produsele de calitate, create de firme cu tradiție în domeniu sunt de preferat, iar achiziția acestora trebuie realizată numai de pe site-urile și magazinele de profil. Un aspect important vizează perioada de valabilitate a produsului de protecție solară. În plus,  utilizarea greșită sau nerespectarea indicațiilor determină apariția unor reacții neplăcute ale pielii. 

Factorul de protecție oferit de produsul ales este esențial pentru sănătatea pielii. În funcție de tipul de piele și de culoarea acesteia, trebuie să identifici sau să urmezi recomandările dermatologului, alegând o soluție cu factor de protecție ridicat. 

Aplicarea corectă a produsului cu 15 – 30 de minute înainte de expunerea la soare, pe toată suprafața pielii aflată în bătaia razelor ultraviolete, oferă îngrijire adecvată pielii și contribuie la aspectul uniform de bronz, fără riscul apariției arsurilor solare. Vârful nasului, urechile, gâtul, ceafa, degetele de la mâini și picioare, dar și buzele sunt zone uneori neglijate și care pot avea de suferit din cauza razelor puternice ale soarelui. Reaplicarea periodică a protecției solare, conform instrucțiunilor producătorului este necesară pentru îngrijire sigură și îndelungată. 

Cremele, laptele, loțiunile sunt perfecte pentru pielea sensibilă a corpului și a feței. Spray-urile pot să nu fie utile în ceea ce privește distribuirea uniformă și a cantității necesare pe piele, așadar trebuie atenție la aplicare. (3)

Înainte de a se utiliza protecție solară în cazul persoanelor cu pielea sensibilă sau afecțiuni dermatologice este recomandat consultul dermatologic pentru identificarea variantei potrivite de produse. În situația în care se decide achiziționarea fără recomandarea specialistului, produse de protecție solară alese trebuie să fie de calitate, de la firme cunoscute, special create pentru problemele pielii, iar întrebuințarea se face respectând indicațiile producătorului! (P)

Surse de informare: 

1. Sun Safety – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/sun-safety

2. The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7759112/

3. SUNSCREEN FAQS – https://www.aad.org/media/stats-sunscreen