Top 5 gratare perfecte pentru curtea ta

Un gratar este acel element care nu ar trebui sa lipseasca din nicio curte sau gradina. Asta pentru ca iti ofera prilejul de a gati mese sanatoase si de a petrece mai multe momente memorabile alaturi de prieteni sau de familie. Totusi, odata ce te-ai hotarat sa-ti cumperi noul gratar pentru spatiul exterior, ar trebui sa stii ca exista o varietate de tipuri disponibile pe piata, fiecare avand propriile caracteristici si beneficii.

In acest articol, vom examina cele mai populare cinci modele de gratare si ti-l vom prezenta pe larg pe fiecare dintre ele, ca sa-l poti alege pe cel mai potrivit pentru tine!

1.  Gratarul cu gaz

Gratarele cu gaz sunt foarte populare datorita usurintei la utilizare si a vitezei cu care se incalzesc. Acestea sunt alimentate cu butelii de gaz si au diferite caracteristici, cum ar fi butoane de control a temperaturii si arzatoare multiple ce permit o gatire uniforma a alimentelor. Gratarele cu gaz sunt, de asemenea, usor de curatat si pot fi utilizate indiferent de conditiile meteorologice. Asadar, daca nu esti pasionat de “a face focul” inainte de un gratar si iti place, mai degraba, sa gatesti rapid si cat mai curat, un gratar pe gaz va fi alegerea ideala pentru tine.

2.  Gratarul cu carbuni

Gratarele cu carbune sunt printre cele mai vechi tipuri de gratare si de aceea si ofera cea mai autentica experienta de gatit. Acestea functioneaza prin arderea carbunelui si dau mancarii un gust si o aroma de fum, preferata de foarte multa lume. Gratarele cu carbune sunt de obicei mai ieftine decat cele cu gaz si pot fi utilizate in orice spatiu exterior, atata timp cat sunt asezate intr-un loc sigur, departe de materiale inflamabile. Totusi, acestea pot fi mai greu de curatat si au nevoie de mai multa preparare inainte de a fi folosite propriu-zis.

3.  Gratarul pe lemne

Gratarele cu lemne sunt similare cu cele pe carbune, dar utilizeaza lemn in locul carbunelui pentru a oferi caldura necesara gatirii si aroma unica preparatelor. Acestea sunt ideale pentru cei care doresc sa foloseasca combustibil lemnos, si sunt dispusi sa petreaca mai mult timp la gratar. Asta, pentru ca un gratar pe lemne necesita ceva mai mult efort ca sa fie pregatit si supraveghere in timpul gatitului. Ia in considerare, de asemenea, faptul ca un gratar cu lemn poate fi mai scump decat cel cu carbune, dar iti va oferi o experienta de gatit autentica.

4.  Gratarul electric

Gratarele electrice sunt ideale pentru cei care nu au mult spatiu in curte sau in gradina, sau nu doresc sa utilizeze combustibili traditionali. Acestea sunt alimentate de curentul electric si pot fi utilizate in orice spatiu inchis sau deschis, atata timp cat exista o priza la care sa le conectezi. Unul dintre avantajele de baza ale unui gratar electric profesional este ca se utilizeaza si se curata foarte usor. Cu toate acestea, alimentele pot avea un gust diferit decat cel pe care-l dau gratarele ce folosesc combustibil traditional.

5.  Gratarul pe peleti

Un alt tip de gratar care a castigat popularitate in ultimii ani este cel cu peleti. Gratarele pe peleti utilizeaza combustibil din peleti de lemn pentru a incalzi gratarul si a crea fum si arome. Acestea sunt usor de utilizat, au butoane de control pentru temperatura, la fel ca cele pe gaz si sunt usor de utilizat. Gratarele pe peleti pot fi ceva mai scumpe decat cele traditionale, dar ofera o experienta de gatit mai ingrijita si sunt mai ecologice decat cele cu carbune sau gaz, deoarece utilizeaza combustibil din surse regenerabile si emana mai putin fum si cenusa.

Indiferent de tipul de gratar pe care-l alegi in cele din urma, daca vrei sa gatesti ca un adevarat profesionist, nu uita sa achizitionezi si cateva ustensile gratar. Acestea nu doar ca-ti vor usura “munca”, dar te vor ajuta sa gatesti in siguranta.

Atunci cand alegi un gratar pentru curtea ta, primul lucru la care trebuie sa te gandesti este tipul de combustibil pe care vrei sa-l utilizezi. Asa cum ai vazut in articolul acesta, exista 5 tipuri de gratare principale – cele pe lemn, carbune, gaz, peleti si cele electrice. Daca vrei sa gatesti rapid si curat, un gratar pe gaz sau electric va fi ideal pentru tine. Daca, in schimb, preferi acea experienta autentica de gratar, alege un model pe carbune sau lemn!