Ce este și cum decurge un consult optometric

Ai observat că te confrunți cu anumite probleme de vedere în ultima perioadă?  Poate fi timpul să te programezi la un consult optometric, dacă nu ai făcut-o deja. Reprezintă primul pas către depistarea și corectarea unor defecte de vedere sau vicii de refracție precum miopia, prezbiopia, hipermetropia sau astigmatismul și are un rol foarte important în menținerea sănătății ochilor. Ce este și ce presupune un astfel de control vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Ce este consultul optometric?

Consultul optometric reprezintă un examen profesional efectuat de un optometrist, un specialist în optometrie care deține cunoștințele și competențele necesare pentru a evalua sănătatea oculară și a trata defecte minore de vedere și vicii de refracție. La un astfel de specialist poți apela atunci când suspectezi existența unor probleme de vedere precum cele menționate mai sus, când vrei să-ți schimbi ochelarii de vedere sau ai nevoie de o pereche nouă de lentile de contact. 

Un consult optometric tipic implică examinarea atentă a ochilor, evaluarea acuității vizuale, identificarea problemelor de vedere și a posibilelor afecțiuni oculare, precum și elaborarea unor recomandări personalizate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei persoane. Atenție! În cazul în care se constată că este vorba de o problemă de vedere mai grabă, vei fi îndrumat către un oftalmolog. 

Controlul optometric propriu-zis nu va dura mai mult de 15-30 de minute și se recomandă efectuarea unuia o dată la 1-2 ani, chiar dacă nu ai probleme de vedere deosebite. Important de menționat este și faptul că, de regulă, poți beneficia de consultații optometrice gratuite în cadrul cabinetelor sau magazinelor de optică din București

La ce te poți aștepta în timpul unui consult optometric  

Ca orice alt consult, și cel optometric va începe cu anamneza. Cea mai simplă modalitate de a descrie această etapă a consultației este ca pe o discuție între tine și specialist în care îți vor fi adresate întrebări privind motivul vizitei, simptomele pe care le-ai observat, precum și istoricul tău medical personal și familial. Toate aceste informații îi sunt necesare optometristului pentru a identifica problemele de vedere și a stabili ce investigații sunt necesare în continuare.  

Odată finalizată anamneza, se va trece la cea de-a doua parte a consultului, constând tocmai în evaluarea vederii. Optometristul va efectua o serie de teste pentru a evalua acuitatea vizuală și funcționarea corectă a ochilor și determinarea dioptriilor. Aceasta poate include testarea vederii la distanță și la apropiere, evaluarea motilității ochilor, a culorilor și a câmpului vizual, precum și examinarea structurilor oculare interne și externe. 

Următorul pas constă în stabilirea corecției optice. Cu alte cuvinte, acum ți se va spune dacă ai nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact și de ce tip și ce poți face pentru a-ți proteja vederea. În cazul în care se constată că este vorba de un defect de vedere ce poate fi corectat prin purtarea lentilelor de contact sau a ochelarilor de vedere, vei primi o prescripție în acest sens. Atenție! Prescripția pentru ochelari de vedere va fi diferită de cea pentru lentile de contact. 

Dacă este vorba de o problemă de vedere mai gravă, ți se va recomanda să te programezi cât mai repede la un consult oftalmologic. 

Consultul optometric reprezintă o etapă esențială în menținerea sănătății ochilor. Nu durează mult, nu este dureros și, de multe ori, este gratuit. Reprezintă cea mai simplă modalitate de a afla dacă ai nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact și ce altceva mai poți avea pentru a avea grijă de ochii tăi și a preveni agravarea problemelor deja existente. Nu uita că o vedere mai bună înseamnă o calitate a vieții mai bună.